Предстоящо: Център “Амалипе” организира „Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност“ (Лидерска академия) за училищата от Северна България

През тази седмица, в периода 10 – 13-ти ноември 2022 година предстои провеждането на Национална среща на представители на Ученически парламенти и учениците наставници – „Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” (Лидерска академия за активни ученици), която се финансира от Посолството на САЩ в България. В продължение на 4 дни, в Парк хотел Дряново, момичета и момчета от Северна България, на възраст между 14 и 19 години, ще имат възможността да научат нови знания, да се опознаят и да се забавляват. Очакваме в лагера да се включат около 100 ученици.

Целта на ежегодната Лидерската академия е учениците да се самоопознаят, да развием техните лидерски качества и умението им за работа в екип, като в същото време научат и повече за ромските традиции, култура и обичаи, за да развият по-толерантна среда в ежедневието си. За да постигнем това в пъстрата програма включваме теми като “Език на омразата”, “Ранни бракове”, “Приносът на ромите в световната история и култура”, “Планиране на кампании и доброволчество”, “Ромите в България”, “Екипност и лидерство” и “Ученически парламент и местна власт. Що е ученик наставник?” „Вечер на талантите“ и др.

Очакванията ни са в края на Лидерската академия да върнем по домовете едни мотивирани, запалени за промяна към доброто, знаещи малко повече млади момичета и момчета, които да продължат започнатото и да предават нататък. Да създават кампании по родните си места, да правят и приятелите си интересуващи се хора за значимите теми.

А екипа на Център Амалипе се подмладява и учи от младежите докато им преподава! Защото всичко е двустранно! Стискайте ни палци! Очаква ни динамична и мега яка седмица!

Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” се реализира с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България. Презентация за проекта и основните дейности, можете да видите тук
Вижте още:

Новите ученици-лидери на Северна България