Церемония „Образователен медиатор на 2022г“ се проведе в МОН в навечерието на Василица

            За втора година Център Амалипе и Министерството на образованието и науката проведоха церемония по награждаването на най-отличилите се образователни медиатори през 2022г. Наградите връчи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов на официална церемония в МОН, която се проведе в навечерието на Ромската Нова година Василица на 13-ти януари.

„С ежедневната си работа, постоянния диалог с родителите, съветването на учениците и помощта с учебния материал, медиаторите правите магията на супергерои възможна“, заяви в приветствието си министър Пенов. Той припомни, че екипът на Министерство на образованието и науката успя да удължи срока на Националната програма, по която близо 1000 медиатори и социални работници ще продължат своята работа.

В приветствените си думи председателят на Център Амалипе Деян Колев припомни, че образователните медиатори са доказали необходимостта от тази професия още по време на Ковид пандемията и продължават ежедневно да се борят за задържането в класните стаи на всички деца. Той благодари на МОН, че преди година (на 13-ти януари 2022г.) прие предложението за създаването на Национална програма за подкрепа на образователните медиатори, чрез която бе продължена заетостта на медиаторите и социалните работници, работещи по проект „Подкрепа за успех“. „Изключително важно бе това, че МОН откликна на настояването на Център Амалипе и стотици училища през декември 2022г. да удължи срока на Програмата. Много важно е тя да бъде включена в списъка на новите Национални програми за 2023г. Също толкова важно е чрез новия проект на МОН, който ще продължи „Подкрепа за успех“ да бъде подсигурено допълнително заплащане на медиаторите – така те ще получат по-голяма заплата, която безспорно заслужават.“, продължи Колев.    

Проф. Пенов изрази увереност, че ще бъде намерен вариант Националната програма да продължи и след 30-ти юни, както и че чрез комбинация на Националните и Европейските фондове ще бъде подсигурено достойно заплащане за образователните медиатори и социалните работници в образованието.

Екрам Мюмюнов и проф.Пенов

Голямата награда „Образователен медиатор на годината“ спечели Екрам Мюмюнов. „Тази награда винаги ще ми напомня трудните, но прекрасни мигове на съвместната работа с ученици, родители и учители от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново, където съм медиатор. Сега е моментът, г-н министър Пенов да изкажа благодарност от нас на всички служители на МОН, които съдействахте за своевременното удължаване и действие на Националната програма за подкрепа на образователните медиатори“, каза победителят. Заради подкрепата той връчи на министъра специален благодарствен адрес. Втори благодарствен адрес бе предоставен на Център Амалипе, заради непрекъснатата подкрепа, оказвана на медиаторите.

Стефан Стефан и проф.Пенов

Приз за добротворчество и застъпничество спечели Стефан Трендафилов от Професионалната гимназия по механотехника в Сливен. Ташка Мутафова, медиатор в училището в село Кукорево, община Тунджа, взе награда за популяризиране на ромската култура и традиция. Ивелина Костова, медиатор към ОУ ,,Св. св. Кирил и Методий“ село Ряхово, община Сливо поле, получи приз „Овластяване на ромската жена“, а Милка Ангелова от СУ „Вл. Комаров“ във Велико Търново – „Млад Будител“. Награда за теренна работа и постигане на диалог взе Десислава Янкова, медиатор в Средно училище ,,Николай Катранов“ в Свищов.

Заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова връчи сертификати на всички 17 медиатори, номинирани в рамките на конкурса. Деян Колев връчи специална награда на медиатора от с.Батак Стефан Стефанов за „Най-дългогодишен медиатор“ към Център Амалипе.

Красимира Благоева, директор на ОУ “Васил Левски”, Караджово и проф.Пенов

Ученици от училището в село Караджово представиха етнокултурния ромски празник „Василица“. Училището получи почетния знак на МОН за приноса си в обучаване на ученици от различни етнически групи.

Наградените медиатори бяха избрани на базата на онлайн конкурс, организиран от Център Амалипе за втора поредна година. В първата част на конкурса всеки можеше на специален линк да номинира медиатор. От номинираните 17 професионално жури подбра 6. Втората част от класирането продължи, като Център Амалипе сподели в своя публикация във Facebook страницата на организацията шестимата номинирани медиатори, които продължиха напред в състезанието. В самата публикация всеки потребител можеше да коментира и да харесва снимката на образователния медиатор, който счита, че трябва да спечели приза.

Ето и крайните резултати:

Ето и как се подредиха в следващата част от класирането образователните медиатори:

  • Екрам Назифов Мюмюнов с общ брой харесвания 2444 и 604 коментара – Печели голямата награда

    Стефан Трендафилов, Екрам Мюмюнов, проф. Пенов, Ташка Мутафова, Десислава Янкова, Мария Гайдарова и Ивелина Костова (от ляво на дясно)

    „Образователен медиатор на годината“ за 2022г.

  • Стефан Георгиев Трендафилов с общ брой харесвания 1837 и 209 коментара – печели специален приз “Добротворчество и застъпничество”
  • Ташка Атанасова Мутафова с общ брой харесвания 454 и 98 коментара – печели специален приз “Развитие и популяризиране на ромската култура и традиция”
  • Ивелина Сандева Костова с общ брой харесвания 380 и 167 коментара – печели специален приз “Овластяване на ромската жена”
  • Милка Еленова Ангелова с общ брой харесвания 152 и 24 коментара – печели специален приз “Млад будител/вдъхновител”
  • Десислава Димитрова Янкова с общ брой харесвания 141 и 23 коментара печели специален приз “Теренна работа и постигане на диалог”

Публикацията (без да бъде използвана опцията за реклама във Facebook) бе показана 177 105 пъти, като достигна до 132 481 уникални потребители. 10 163 от тях се ангажираха активно т.е. коментираха, харесваха, споделяха и т.н.

Церемонията „Образователен медиатор на 2022г.“ бе част от националната кампания „Да възстановим мостовете по между ни“, организирана от Център Амалипе, училища, медиатори и младежки групи за толерантност и гражданско участие по повод празника Василица.

Вижте още:

Василица 2023 – мост между деца, институции и традиции

Защо Василица и Кампанията “Да възстановим мостовете помежду си”