Василица 2023 – мост между деца, институции и традиции

За поредна година стотици ученици, образователни медиатори и учители от близо 20 училища от цялата страна пътуваха до София, за да предадат своите послания по повод ромския празник Василица. Те бяха посрещнати от посланиците на Нидерландия, Великобритания,Франция,САЩ, Полша, Германия, Испания, Индия, Ирландия, Австрия, Дания, Белгия, от Вицепремиерите Пеканов и Лазаров, от министрите на образованието, културата, здарвеопазването, заместник председателите на Народното събрание Никола Минчев и Кристиян Вигенин, народни представители, Омбудсманът и други. Събитията бяха организирани от Център Амалипе като част от кампанията “Да възстановим мостовете помежду ни”.

Училищата пресъздадоха пред домакините богатството на празника Василица, отбелязван от много роми като начало на новата година, неговите ритуали и символи, както и посланията, стоящи зад тях. А именно:

  • ромите в България са етническа общност със своя култура и традиция, които са част от националната културна съкровищница, 
  • днешните ромски младежи ценят образованието и в същото време – традициите и идентичността си; 
  • културата и интеркултурното образование са мостове, които сближават всички етноси и правят децата приятели. 

Те пресъздадоха легендите, стоящи зад празник Василица и особено легендата за моста, като пожелаха на домакините да изграждат мостове между държавите и гражданите. В допълнение те отправиха и конкретни искания към националните институции за по-добри политики, които да подпомогнат усилията на училища, учители и образователни медиатори, като поставиха отново някои от най-наболелите проблеми:

  • Позицията на образователния медиатор все още не е постигнала устойчивост: медиатори са назначавани от проект на проект, за 6 месеца или година; те все още са на минимални заплати, въпреки приноса, който всички им признават за задържането и мотивирането на децата от уязвими общности; има училища, в които задържането на медиаторите на работа зависи не от резултата и ефикасността от тяхната работа, а от това дали не трябва да се намери място за “някой свой човек”.
  • Реформата в Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси все още е пожелание, което не е излязло извън рамките на Васильовденските наричания.
  • Режимът на държавни помощи, който необяснимо продължава да се прилага към работата на неправителствените организации с уязвими групи, лишава от възможностите за реално участие работещите организации
  • Необходимостта Министерство на културата да подкрепя дейността на ромските читалища и центровете, които работят за запазване на ромската култура и идентичност.

12 януари 2023

Честванията започнаха още от 12 януари. Ударно начало на инициативата даде участието на учениците от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в гр. Септември в Министерство на културата. Проф. Велислав Минеков прие ученици от 8 до 12 клас от Професионалната гимназия по механизация на земеделското стопанство. Те бяха придружавани от своите преподаватели Павлинка Табакова, Костадинка Михова, Марина Кадийска, както и от помощник-директор Фанка Байлова и Силвия Станчева, регионален педагогически координатор на Център „Амалипе”. Децата пожелаха на министъра и екипа на Министерството на културата здраве, благополучие и берекет през Новата година. Споделиха обичта си към фолклора на различните етноси, своите мечти и надежди, като представиха и два празнични танца. Изключително колоритни бяха костюмите, в които бяха облечени учениците и особено тези на двамата кукери. Силвия Станчева подчерта, че е необходимо МК да промотира културата и фолклора на ромите, като част от националната култура съкровищница, да бъдат подкрепяни ромските читалища, фестивали и други събития, свързани с ромската култура: например всяка година във Велико Търново организираме детски ромски фестивал „Отворено сърце“ с участието на над 1000 деца от цялата страна. „Много ме трогнахте, просълзихте ме. На свой ред аз също Ви желая да сте много здрави, това, което ни показахте днес, е вълшебство!”, обърна се министър Минеков към децата и техните преподаватели. Той се пошегува, че се е почувствал истински щастлив в едно министерство, пълно с чиновници като него, тъй като не е имал досега подобно приятно колоритно посещение.

Програмата продължи с посещенията на учениците от ОУ “Св.Св.Кирил и Методий”, гр. Ихтиман в Посолството на Нидерландия и Тръста за социална алтернатива. Те изпълниха песни с пожелание за здраве и щастие за новата година на посланик Симон ван дер Бург и служителите на Посолството. Всички те сърдечно благодариха на децата и им пожелаха  успех в училище и честита нова 2023 година. Учениците честитиха и на екипа на ТСА празника и ги сурвакаха за щастие, здрава и плодотворна година. Координаторът към Център Амалипе – Жанна  Василева благодари на фондацията  за цялостната подкрепа за развитието на мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“, която обединява близо 300 училища и за подкрепата за мрежата на образователните медиатори. Тя подчерта, че подкрепата на ТСА към Център Амалипе е безценна, защото хиляди деца от ромската общност успяват да завършат образованието си. Координаторът на проекта от страна на ТСА – Огнян Исаев  също изрази надеждата за плодотворното сътрудничество и занапред и благодари на учениците за техните пожелания.

 

13-ти Януари 2023

На 13-ти януари координатор Силвия Станчева придружи ученици от СУ “Христо Смирненски”, гр. Койнаре и ОУ “Отец Паисий”, с. Лозенец, общ. Добричка в Посолството на Великобритания. След изключително топлото посрещане учениците представиха възстановка на легендата за Банго Васил и възстановяването на мостовете между хората. Сред музика, танци, сурвакане, подаръци и почерпка усмивките ставаха все по-големи, настроението по-празнично, мотивацията за работа и учене – по-голяма. След поздрава на децата бе проведена оживена дискусия, в която малчуганите проявиха любопитство да научат повече за Великобритания и какво е да си дипломат, а посланикът разбра повече за предизвикателствата и възможностите за младите хора в България.

Екипът на УНИЦЕФ посрещна по повод Василица ученици от ОУ „Отец Паисий“, с. Равна гора. Децата разказаха какъв е обичаят и легендата за Банго Васил, честитиха празника и сурвакаха присъстващите. Координаторът към център Амалипе благодари на организацията за дългогодишното сътрудничество в подкрепа на децата и за включването в инициативите на Център Амалипе. Ръководството на УНИЦЕФ обеща, че ще се включат  в инициативата „Посланик на толерантността“, която Амалипе ще организира на 8 Април, като награда за победителите от конкурса „Моето мнение има значение“.

Заедно с учениците от СУ ,,Св. Климент Охридски” гр. Симеоновград бяхме гости и на Посолството на Република Франция. Н.пр. г-н Жоел Мейер прие децата във Френския институт в България. Той прие много топло учениците, които отправиха поздрав към него и екипа му, които пък от своя страна ги направиха съпричастни с някои от френските обичаи и им подариха от традиционните вкусни френски макарони.

Малки сурвакари от ОбУ „Неофит Рилски“ гр. Самоков посетиха Представителството на Европейската комисия в България в навечерието на ромската Нова година. Домакините благодариха на децата за прекрасните емоции, които им създадоха чрез представянето на обичаите, свързани с Банго Васил. За финал учениците сурвакаха всички за здраве, благоденствие и успех.

В Посолство на САЩ Н. Пр. г-жа Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, посрещна учениците от Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии от гр. Пазарджик. В началото на събитието Н. Пр. г-жа Херо Мустафа приветства всички присъстващи, като благодари на Център Амалипе за страхотната работа, която продължава да извършва в България. Атанас Атанасов, представител на Център Амалипе, от своя страна благодари на посланик Мустафа, че за поредна година бе спазена традицията посолството на САЩ в България да бъде домакин на събитие, посветено на Ромската Нова Година. „Има нещо символично в това, че за ромите новата година започва с възстановяването на мост. Всички ние се нуждаем от това да възстановяваме и строим мостове към другите. Надявам се да продължим да си сътрудничим през новата година, а какво по-добро продължение от това за поредна година да бъдем Ваши гости с прекрасните деца и тяхната чудесна програма.“, сподели Атанас Атанасов. „Благодарим Ви и за подкрепата, която ни предоставяте в рамките на проект „Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност“, който е финансиран чрез Посолството на САЩ в България“, допълни Атанас. Изключително талантливите деца от ПГХХТ Пазарджик, показаха на всички гости новогодишната традиция, свързана с Василица, като представиха кратък тематичен скеч. Учениците пяха песни и танцуваха, за да приветстват настъпването на новата година. А в края на своята програма те сурвакаха за здраве и успех всички присъстващи.

По случай ромската Нова година вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров прие сурвакарите от Основно училище „Капитан Петър Пармаков” в с. Градец, община Котел. Учениците представиха ритуалите, свързани с Банго Васил, сурвакаха политическия кабинет на МТСП, а 6-годишният именик Васко се надиграва с министъра в кръшна ръченица. Вицепремиерът поздрави и екипа на център „Амалипе“ за дългогодишната работа за превенция на отпадането от училище на децата от ромски произход. „Благодарение на Вашите усилия все повече от тях успяват да завършат своето образование, което им дава шанс да намерят работа и да имат пълноценна трудова реализация“, добави той. От своя страна Теодора Крумова от Център Амалипе отново постави едни от най-наболелите въпроси, които са в ресора на Министъра и Вицепремиер: проблемът с режима на държавни помощи, който продължава да се прилага дори и за организациите, работещи с уязвими групи, както и въпросът с НССЕИВ, който продължава да има нужда от основна реформа. След официалната програма, учениците от с. Градец нарекоха и според ромската традиция социалните партньори, които по това време провеждаха регулярната си среща с екипа на МТСП. Те видяха в символиката на Василица добра поличба, която ще помогне на екипите на министерството, синдикати и работодателски организации по-лесно да изградят мостовете помежду си, от което всички имат нужда.

По случай отбелязването на Ромската Нова година Посолството на Полша посетиха учениците от Обединено училище “Св.св. Кирил и Методий“, Девене, заедно с Анжела Мицева – старши начален учител и Искра Велчева – образователен медиатор. Посрещането от екипа на Посолството бе изключително топло и мотивиращо. За пореден път те оказаха подкрепа за ромската общност. Посолство на Полша потвърди, че ще присъства на фестивал „Отворено сърце“, който ще се проведе във Велико Търново на (9-10 юни).

„Бахтало тумаро Васили, Бахтало Нево Бреш!“- пожелаха учениците от СУ „Васил Левски“ гр. Ябланица на представителите на Посолството на Германия в България. Гостуването започна с представяне на дейността на Център  „Амалипе“. Г-жа Йонка Данова, която придружаваше групага подчерта и важната роля, която заема неправителствената организация във въвеждане на интеркултурното обучение, в популяризирането на бита и традициите на етническите групи в България, както и в застъпническите  дейности за интеграция на ромите пред държавни институции и  представители на дипломатически мисия. Програмата на групата от гр. Ябланица включваше представяне на танц, която учениците изпълниха на фона на популярна ромска песен. За изпълнението му те бяха подготвени от хореографа Радослав Цанов – дългогодишен ръководител на танцови формации. Голям интерес предизвика в екипа на посолствата символиката на дряновото клонче и пъстрата му украса  от вълна и сухи плодове. Учениците поднесоха кутии с меденки изработени от сръчните ръце на кулинарите от специалност „ Готварство“, картички с архивни снимки от участия в кампания „Василица в институции“ на Център „ Амалипе“, дървени кукли с облекло типично за ромските жени в района. Инж. Иванка Стоянова – зам. директор и Добри Добрев – педагогически съветник, които придружаваха представителна група връчиха и официални покани за предстоящия училищен юбилей, който ще бъде официално отбелязан на 24 май. Присъстващите благодариха на децата, учителите им и организаторите от Център Амалипе за посещението и пожелаха на всички, които празнуват, успешна и здрава нова година. Йонка Данова от Център Амалипе благодари на Посолството за дългогодишната подкрепа, особено на посланика, чийто мандат току що изтече Н.Пр. Кристоф Айххорн, който бе удостоен от Център Амалипе с почетния плакет “Посланик на ромската интеграция”.

Учениците от ОУ “Н.Вапцаров” – с. Селановци и тази година не пропуснаха с поздравите си Изпълнителна агенция Програма за образование, придружени от медиатора от гр. Шумен Ангел Ангелов. Той благодари на Агенцията, че през предходните години ОПНОИР фнансира назначаването на над 900 образователни медиатори и социални работници в училищата. Той отправи препоръка новият системен проект, койтоще стартира още през следевашите седмици да допълни Националната програма за подкрепа на образователните медиатори, така че да бъде увеличено заплащането  на теренните работници. Друга препоръка бе свързана с отпадането на режима “държавна помощ” за операциите, насочени към образователна интеграция: това е важна предпоставка за реалното участие на гражданския сектор. Служителите в Агенцията разпознаха Ангел като едно от лицата на програма “Подкрепа за успех”, чиято работа беше представена по БНТ в рамките на медийната кампания на ОПНОИР.

Визитата на учениците от Селановци в София продължи с посещението им в ЦОИДУЕМ. През годините ЦОИДУЕМ се утвърди като институцията, която целенасочено финансира проекти на училищата и детски градини за въвеждане на интеркултурно образование, работа с родители, десегрегация. Учителите благодариха за това, че макар и в последните работни дни на 2022 г. Центърът обави и финансира дългоочаквания ежегоден конкурс за проекти. Те пожелаха бюджетът на ЦОИДУЕМ да бъде увеличена така, че да бъдат подкрепяни повече проекти на училища и детски градини.

В навечерието на най-почитания от ромите празник – Василица, Централата на СБУ посрещна сурвакари от Професионална гимназия по облекло „Елисавета Багряна, гр. Бяла Слатина, област Враца с директор Галина Яхова. Наричания и пожелания за здраве, берекет и сполука отправиха децата към д.ик.н. Янка Такева, председател на СБУ и екипа ѝ. Г-жа Такева лично поздрави всяко дете и поднесе дарове на екипите. В мрака и студа на зимата народните традиции винаги са били светъл лъч в домовете и сърцата на хората. Посланията на ромските обреди и ритуали докоснаха домакини и гости в Централата на СБУ, а талантът, усмивките и позитивната енергия на учениците от гостуващите училища превърнаха деня в емоционален и вдъхновяващ празник на надеждата за благоденствени и щастливи дни. Нели Николова, представител на Център Амалипе, благодари на госпожа Такева за топлия прием и това, че за поредна година приема ученици от Мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“ по повод Василица. ПГО „Елисавета Багряна“ гр. Бяла Слатина е едно от водещите училища в Мрежата и модел за прилагане на интеркултурно образование.  „Възприемаме Вашето внимание като съпричастност не само с работата на училището, на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, но също така като подкрепа за цялостния процес на ромска интеграция! Благодарим Ви, за цялостната подкрепа, която вече години наред оказвате на инициативите на Център „Амалипе“ и подкрепата за утвърждаване на професията „образователен медиатор“

Честванията на Василица в Министерство на образованието и науката събраха в едно две събития – церемонията “Образователен медиатор на годината 2022” и гостуването на учениците от ОУ “Васил Левски” – с. Караджово. Домакини бяха Министърът на образованието и науката Проф. Д-р Сашо Пенов, зам.-министър д-р М.Гайдарова, директори на дирекции и експерти в МОН и др. Събитието бе уважено и от Лало Каменов, изп.директор на ЦОИДУЕМ, както и от Сара Перин и Огнян Исаев от ТСА. В своите приветствени думи Деян Колев (председател на Център Амалипе) благодари на МОН за цялостната подкрепа за училищата от мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник”, както и за дейността на образователните медиатори. Той припомни, че точно година по-рано, на церемонията Образователен медиатор за 2021 година, Център Амалипе и мрежата на образователните медиатори предложиха създаването на национална програма, която да поеме заплащането на ОМ след края на проект Подкрепа за успех. Тогавашният министър на образованието акад. Денков прие идеята и Националната програма бе обявена за периода юли – декември 2022. Колев благодари на Министър Пенов за това, че Националната програма бе удължена през декември с още шест месеца, с което бе запазена дейността на близо 900 образователни медиатори и подкрепата, която те оказват на близо 50 000 деца. “Сега е важно НП за подкрепа на ОМ да бъде включена в новите НП, а чрез новият проект на МОН (който ще продължи проект “Подкрепа за успех”) да бъде подсигурено увеличаване на заплатата на ОМ. Ученици от училището в село Караджово представиха етнокултурния ромски ромски празник „Василица“. Училището получи почетния знак на МОН за приноса си в обучаване на ученици от различни етнически групи.

Изключително топло посрещане, сурвакане, подаръци, легенди, ромски танци и хора – всичко това се случи в Посолството на Испания с ученици от СУ “Отец Паисий” с. Медковец по случай Василица. Г-жа Хайоне Серейхо, Зам-Ръководител на Мисиятa и временно управляващa Посолство на Испания бе изключително радостна от представената програма. От регионалния педагогически координатор Силвия Станчева бе запозната и с работата на Център Амалипе относно правата на жените, работата в посока превенция на ранни бракове и активното приобщаване на ромските жени и момичета в социалния живот и гарантирането на техните права. Силвия Станчева представи международната инициатива РТрансформ, в рамките на която Център Амалипе, заедно с редица организации от Испания, Унгария, Великобритания и др.се стреми към развитие потенциала на ромските жени по места и тяхната мобилизация.

Н. Пр. Санджай Рана – посланик на Индия в България посрещна ученици от Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии от гр. Пазарджик по случай празника. „Преди да им дадем думата, бих искал да ви уведомя, че днес на 13-ти януари стартира кампанията „Посланик на толерантността”, в която ученици от цялата страна ще могат да се състезават в различни категории. Самият конкурс се казва „Моето мнение има значение“, като победителите ще се обявят през месец април и ще могат да бъда „Посланници на толерантността“ – обяви инициативата Атанас Атанасов от Център Амалипе. Децата от Пазарджик поздравиха Посланика и екипа му. От своя страна Н. Пр. Санджай Рана представи на всички присъстващи празника Pravasi Bartiya Divas, като за целта показа специална презентация. Посланикът сподели още, че с удоволствие би приел деца и за 8 април.

Посланикът на Ирландия г-жа Мартина Фийни, заедно със своя швейцарски колега посланик Раймунд Фурер, посрещнаха в резиденциятана Ирландия ромски деца от СУ „Христо Ботев” – село Габаре. Програмата на групата от с. Габаре включваше възстановка на вечеря в ромска къща – печена гъска, обреден хляб и баница с късмети. Кулинарните изделия бяха приготвени от ученици от професионалните паралелки, за което инж. Марио Николов – директор на училището с гордост сподели успехите от национални и регионални форуми по професии. Малчуганите изпълниха още  „Василица“ и танц, пресъздаващ красотата на ромската традиция. Йонка Данова от Център Амалипе благодари за подкрепата, която Посланическата група по ромските въпроси винаги в оказвала по темите за ромска интеграция и изрази надежда, че тя ще продължи активно да следи процесите, свързани с най-наболелите проблеми.

Ученици от първи до четвърти клас на ОбУ „Христо Ботев“ в град Стамболийски отправиха в Народното събрание поздрав по случай празника „Василица“. Заместник-председателят на парламента Никола Минчев поздрави гостите, които след пандемията от COVID-19 отново посетиха законодателната институция по инициатива на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Учениците представиха музикално изпълнение и фолклорен танц, като по този начин отправиха послание към народните представители за здраве и благоденствие. Никола Минчев пожела на малките гости да бъдат здрави, щастливи и много обичани. Той изрази надеждата си, че посещението им в Народното събрание ще им остави добър спомен. Заместник-председателят на парламента подчерта, че законодателната институция е призвана да работи в полза на обществото и това е задача, която всички народни представители трябва да следват. Център „Амалипе“ благодари на народните представители, че за пореден път показват своята съпричастност и подкрепа за интеграцията на ромската общност в България.

Елисавета Белобрадова, депутат и член на Комисията по образованието и науката сподели: „Учениците ни сурвакаха ни за здраве и берекет. Надявам се това да донесе лично благополучие не само на участниците в залата, а и за междуинституционалните реформи, които имаме добрата воля да направим през тази година.“

Учениците бяха приети и от депутатите от Комисията по образованието и науката Красимир Вълчев, Деница Сачева, д-р Костадин Ангелов, Христина Георгиева, Христо Симеонов. Красимир Вълчев беше изключително впечатлен от работата на учителя по изобразително изкуство в Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Черна гора Радостина Петкова и изяви желание да посети училището и да се запознае повече с работата им.

Малки сурвакарчета – ученички I – IV клас от ОУ „Георги Стойков Раковски“ в с. Търнак, „полазиха“ институцията на Омбудсмана и наричаха за здраве, успех и берекет в навечерието на Ромската Нова Година. Децата разказаха на Диана Ковачева няколко легенди за произхода на празника Василица, в които Банго Васил се явява като застъпник и закрилник на ромите. Припомниха за връзката и отношението на толерантност, които хората трябва да градим помежду си, без значение на своя етнос, религия, бит, език или култура. Омбудсмана дари малките си гости с вкусни лакомства и им пожела да растат здрави и усмихнати, да бъдат много ученолюбиви, защото образованието в бъдеще ще ги направи независими и самостоятелни млади хора. Жанна Василева – регионален координатор на Център Амалипе, благодари на омбудсмана, за това че тя и екипа и винаги отзовават на поканите на Център Амалипе за участие в инициативите. Омбудсманът, от своя страна, увери, че ще продължават да си сътрудничат с Център Амалипе за благото на децата.

На 13.01.2023г., на празника Василица, заедно с учениците от СУ ,,Христо Смирненски” Гулянци, посетихме и Световната банка, където децата показаха своите таланти – песни, стихотворения и сурвакане. Домакините останаха очаровани от магията и красотата на ромските традиции. Благодариха на Център Амалипе за добрата инициатива и хубава традиция! 

 

На 13-ти януари ученици от ПГО “Станка Николица Спасо Еленина” Разград представиха традиционни ромски танци и песни, които се изпълняват на празника Василица в Унгарски културен институт гр. София. Така след две години пауза, заради Covid -19 пандемията, децата отново успяха да зарадват представителите на УКИ, които са традиционни домакини на ученици в навечерението на Ромската нова година. В края на гостуването ни представител на Център Амалипе Стефан Стефанов изненада домакините, като им изсвири на пиано – “Джелем Джелем“.

Посолството на Австрия в България за поредна година отново посрещна скъпи гости – ученици от СУ “Васил Левски” в Ябланица, които им представиха традициите, свързани с ромската нова година и отправиха към екипа на посолството пожелания за здраве и щастие. Домакините благодариха за представената програма, с която поздравиха присъстващите и за красивите (и вкусни!) подаръци, които поднесоха – изработени от самите тях. Гостуването в посолството завърши с неформален разговор в който учениците имаха възможност да споделят за своите малки и големи мечти, за които получиха пожелание за сбъднатост от Н. Пр. Андреа Икич-Бьом – посланик на Посолството на Австрия. 

Ромския химн “Джелем, джелем” и песента Василица прозвучаха и в Посолството на Дания! Н.Пр. Посланик Нилсен, неговата съпруга и цялата администрация бяха сурвакани от ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий” с. Девене! Четвъртокласниците разказаха за своите мечти, а Негово превъзходителство им пожела сбъдване на всяка една. Бе представена подробно традиционната сурвакница, както и какво символизира. Казваме “Амин” на отправените благопожелания за здраве, берекет, мир, любов и добри дела!

Посолство на Белгия също бе огласено от детски песни и усмивки. Учениците от СУ “Св. Климент Охридски” гр. Симеоновград посетиха белгийското посолство по повод празника, за да разпространят своите традиции и обичаи. Благодарим на Н.Пр. г-н Фредерик Мьорис за топлото посрещане и позитивните емоции. Учениците отправиха своите най-добри пожелания към членовете на посолството на Белгия и разказаха легендата за Банго Васил. Н.пр. посланик Мьорис благодари на децата и на Център Амалипе за поредното прекрасно гостуване.

Ученици-сурвакари от ОУ „Отец Паисий”, с. Лозенец, област Добрич, пожелаха здраве на екипа на Министерството на здравеопазването по случай празника Василица, който се отбелязва от много ромски групи в България като начало на Новата година. Празникът се отбелязва на 14 януари, като на този ден десетки училища и общностни центрове от цялата страна организират тържества, на които децата представят богатството от фолклорните традиции и бит, свързани с празника Василица.

Благодарим на Министерство на здравеопазването, че приема за поредна година ромски деца по повод „Василица“ и за доброто партньорство през годините. Нека си пожелаем повече роми в Медицинските университети и работещи, като медици. Адмирираме подкрепата на МЗ за здравните медиатори. Бихме се радвали да се включат мерки за включване на повече хора в здравно осигурителната система: например намаляване на месеците, които човек трябва да е здравно осигурен, статут на здравно осигурени за бременните жени.

В навечерието на празника Василица г-н Атанас Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства имаше вдъхновяваща среща с ученици от ОУ “Васил Левски”, село Караджово. Той научи повече от тях за традициите на ромския, българския и турския фолклор, споделиха му своите мечти и надежди, а той им разказа какви са предизвикателствата, които стоят пред него в работата му. „Макар да се различават от техните ежедневни задачи в училище, в крайна сметка се обединихме, че и двете изискват постоянство, сериозно отношение, разум и съвместни усилия в правилната посока.“, сподели г-н Пеканов. След обиколката на сградата на Министерския съвет учениците сурвакаха него и екипа му за здраве и благополучие.

Деян Колев благодари за подкрепата, която Европейските фондове от години оказват за финансиране за политиките, насочени към ромите. Той посочи, че Европейските фондове от години са един от основните източници за финансиране на политиките за ромска интеграция. Необходимо е обаче да отпадне режимът на държавни помощи към операциите, насочени към уязвими групи: този режим на практика ограничава възможността за участие на работещите НПО, останалите държави от ЕС намериха начин да не прилагат този режим към мерките, насочени към ромите и България също трябва да намери такъв начин. Необходимо е също така, всички операции, финансирани със средства на ЕС да подпомагат политиките за десегретация и да предоставят равни възможности.

Благодарим на всички прекрасни деца за емоциите и усмивките, които събудиха в лицата на домакините си. Благодарим на тяхните учители и директори, които им помогнаха това да се случи. Благодарим и на всички институции, които приеха поканата ни да бъдат домакини на сурвакарчета по повод празника Василица и да се потопят в ромската култура и история, както и за това, че винаги са ни били партньори в усилията ни да помогнем на децата на България да имат равен шанс за развитие. 

Вижте повече:

Фотоалбум Василица 2023 

Защо Василица и Кампанията “Да възстановим мостовете помежду си”

Церемония „Образователен медиатор на 2022г“ се проведе в МОН в навечерието на Василица

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от UNICEF Bulgaria (@unicef_bulgaria)

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от British Embassy Sofia (@ukinbulgaria)