Център Амалипе проведе онлайн награждаването от конкурса “Момичета с мечти – да обърнем страницата”

Като финално събитие в седмицата, посветена на Международния ден на ромите, Център Амалипе проведе Онлайн церемония за награждаване на победителите от конкурса „Момичета с мечти – да обърнем страницата“ в петък – 9-ти април от 14.00 през платформата Zoom.us. Събитието се излъчваше и на живо във Facebook страницата на организацията.

В началото на 2020г Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и Зонта клуб Стара Загора обявиха ученически конкурс „Момичета с мечти – да обърнем страницата“. Темата на конкурса бе обвързана с преодоляване на вредните традиционни практики, сред които т.нар. „ранни бракове“ и преследването на мечтите. Целта на конкурса бе да провокира младите хора да създадат послания, насочени към превенцията на тези практики. Те участваха с есета, видеа и изображения. В конкурса можеха да се включат ученици (момичета и момчета) от първи до дванадесети клас от всички училища в България, както и от български училища в чужбина.

През юни 2020г. обявихме победителите, но за съжаление така и не направихме официално награждаване, защото изчаквахме обстановката да позволява това да се случи на живо. Тъй като очевидно и през 2021 няма да са подходящи присъствени събития, решихме да проведем награждаването онлайн, на което да бъдат представени наградените творби. Поканихме всички участвали в конкурса. Специални гости бяха момичетата победителки от инициативата на посолството на Великобритания “Посланик за един ден”, с които Център Амалипе имаше щастието да работи – Анна, Анастасия, Едже и Ванеса. Участие взеха и 3 изключителни момичета, прекрасни ролеви модели за всички младежи, които вече са сбъднали някои от мечтите си и продължават напред по пътя на образованието и целите си: Богомила Самуилова – доброволец, студентка, миналогодишен победител от ученически конкурс на Център Амалипе; Мария Христова – Стипендиант на Fulbright, стажант в правна програма срещу езиак на омразата в медиите спрямо ромската общност; Принцеса Иванова – Член на съвета на децата към ДАЗД, посланик в КАН Академия, доброволец и активист.

 

 

Награждаването премина изключително емоционално както за участниците, така и за организаторите. На моменти ни беше трудно да продължим от пълни със сълзи очи. Предварително предоставихме на посланичките възможността да се запознаят с наградените есета и да представят някои от тях. Решихме, че страничния поглед на връстниците ще бъде най-обективен, а и близък до участниците. И не сгрешихме.  При обявяване на наградените творби всеки победител имаше възможността да разкаже повече за себе си и мечтите си, а след това Анна, Анастасия, Ванеса и Едже прочетоха съответните есета, които си бяха избрали,и разказаха кое в тях ги е докоснало най-силно и защо са им въздействали. Тези моменти бяха невероятно вълнуващи за всички – победители, посланички и всички участващи. Наградените есета може да прочетете тук.

Неочакван ефект за нас беше обявеното желание за последваща комуникация и приятелство от страна на представящата посланичка и съответната победителка, както и от страна на другите ни специални гости. Щастливи сме от факта, че събитието създаде нови връзки между младежите, които за пореден път доказаха, че няма значение от къде си, в какво училище учиш, какви възможности имаш – всички си приличаме много повече, от колкото се различаваме и е достатъчно просто да оставим предразсъдъците на страна и да бъдем отворени за всеки. Благодарим на всички прекрасни млади и вдъхновящи участници, без които събитието нямаше да бъде толкова емоционално, топло и докосващо.

След обявяването на наградените есета продължихме с категория Видео. В тази категория първа беше Зюмбюла Ламбова, която от години се включва в нашите конкурси и винаги е на някое от почетните места. Доброволец и активист, освен това участва в Програма “Равен шанс – достъп до средно образование”. Програмата се администрира от Център Амалипе и се финансира от Тръст за социална алтернатива. Благодарение на нея ученичката получава безплатно своите учебни помагала.

Наградените видеа може да видите тук.

А победител в категория Графично изображение бе произведението на Ферхат Мустафов:

След официалната част с обявяването на победителите и наградените произведения, в затворената ЗУУМ среща участниците продължиха с дискусия за мечтите, важността на образованието и отрицателното влияние на “ранните” бракове. Запознайте се с отличените, както и специалните ни гости тук.

Отново искаме да благодарим на всички участници в конкурса и участвали в награждаването. Вашите усилия имат значение и може в този момент да променят нечий живот, за който дори не подозирате.

Списък с отличените:

Обявени са резултатите от конкурса “Момичета с мечти – да обърнем страницата”