Онлайн церемония за награждаване на победителите от конкурса „Момичета с мечти – да обърнем страницата“

Преди година Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и Зонта клуб Стара Загора организираха ученически конкурс „Момичета с мечти – да обърнем страницата“. Темата на конкурса бе обвързана с преодоляване на вредните традиционни практики, сред които т.нар. „ранни бракове“ и преследването на мечтите. Целта на конкурса бе да провокира младите хора да създадат послания, насочени към превенцията на тези практики. Те участваха с есета, видеа и изображения. В конкурса можеха да се включат ученици (момичета и момчета) от първи до дванадесети клас от всички училища в България, както и от български училища в чужбина.

През юни 2020г. обявихме победителите, но за съжаление така и не направихме официално награждаване, защото изчаквахме обстановката да позволява това да се случи на живо. Тъй като очевидно и през 2021 няма да са подходящи присъствени събития, решихме да проведем награждаването онлайн, на което да бъдат представени наградените творби. 

Цел на дискусионния форум: Да бъдат представени наградените творби; да бъдат обявени победителите, които да имат възможност да се представят и да разговорят с по-големи от тях младежи – ролеви модели, които преследват мечтите си. Да бъде осъществена дискусия между участниците „Отвъд воала“ – каква отговорност е брака, какви рискове носи и какъв е пътя към промяната.

Участници:

  • Победители от конкурса
  • Момичета посланички от инициативата на Британското посолство „Посланик за един ден“
  • Богомила Самуилова – доброволец, студентка, миналогодишен победител от ученически конкурс на Център Амалипе
  • Мария Христова (Стипендиант на фулбрайт-стажант в правна програма срещу езиак на омразата в медиите спрямо ромската общност, председател на ученически парламент, участвала в Лидерска академия 2018, доброволец, активист – училище от мрежата СУ – Котел)
  • Принцеса Иванова ( Член на съвета на децата към ДАЗД, посланик в КАН Академия, доброволец и активист )

Час и място:

 9-ти април от 14:00ч. до 16:00ч; Zoom.us

Първата част от събитието, церемонията по награждаването и представянето на произведенията, участващи в конкурса, ще бъде излъчвана на живо във ФБ страницата на Center Amalipe.

Повече информация за конкурса, можете да намерите тук.

А тук можете да прочете някои от наградените есета:

Аз съм Яна

Едно незавършено писмо

Лице за контакт: Деница Иванова, amalipe_student@abv.bg, 0884-857-578