Откриваща среща по проект COACH (Противодействие на онлайн антициганизма и кибер омразата)

На 25 и 26 януари 2023г. се проведе встъпителна среща по проект COACH (Противодействие на онлайн антициганизма и кибер омразата). Общата цел на проекта е да се противодейства на незаконната онлайн реч на омразата срещу ромите, като се подкрепи разработването на балансирани онлайн наративи и се насърчи критичното мислене на интернет потребителите в Словакия и България. В срещата участваха партньорите по проекта MRGE, както и Inštitút ľudských práv (Human Rights Institute), Словакия. В първия ден от срещата се запознахме с проекта, както и дейностите, които са заложени. През втория ден Human Rights Institute Словакия проведоха обучение за изграждане на капацитет на партньорите за техники за онлайн кампании и стратегии за онлайн кампании.

В рамките на обучението бяха обхванати следните теми:
• стратегия за онлайн кампании;
• техники за онлайн кампании;
• достигане до потребителите на интернет, особено до младежите;
• увеличаване на съдържанието, постигане на по-голяма видимост;
• проблеми, свързани със сигурността онлайн.

В рамките на обучението се обмениха идеи и практики за изработване на онлайн кампании свързани с антициганизма и кибер омразата. Атанас Атанасов – представител на Център Амалипе, представи ситуацията в България и кои платформи най-често се използват от хората в България. Около 2,5 милиона българи или почти 74,5 % от всички потребители на интернет имат акаунти във Facebook, а броят им на Балканите непрекъснато расте. Повече от 21% от българите използват Youtube, 14,3% Google+, 7,9% Twitter и 5% LinkedIn.

Повече за проекта ще може да намерите тук:

COACH Противодействие на онлайн антициганизма и кибер омразата

Проектът ще бъде с продължителност две години и ще приключи на 30 ноември 2024г. Проектът е финансиран по Програма “Граждани, равенство, права и ценности” (CERV).