Център Амалипе започва събиране на подписи в Петиция за запазване на образователните медиатори!

Скъпи приятели и съмишленици,

повече от 940 образователни медиатори, работещи в училища от цялата страна са застрашени да останат без заплащане от 1-ви юли 2023г. Същата съдба половин година по-късно може да сполети десетки медиатори, работещи в детски градини. Затова се обръщаме към Вас с апел да подкрепите образователните медиатори!

През тежките месеци на Covid- пандемията те бяха “живата връзка” между училищата/детските градини и учениците и техните семейства, като – с риск за своето здраве обикаляха домовете на децата и учениците, за да им донесат образователни материали и/или да им помогнат да се включат в синхронно онлайн обучение. И днес стотици медиатори обикалят ежедневно по домовете на застрашените от отпадане ученици и помагат на училищата и детските градини да задържат в класните стаи всяко дете.

За съжаление МОН планира да не продължи от 1.07.2023г. Националната програма за подкрепа на образователните медиатори, по която се заплащат техните заплати. Нека заедно изразим своята подкрепа за работата на образователните медиатори и да убедим МОН и Министерски съвет да продължат Националната програма и след 1.07.2023г.!

Какво можем да направим?

Можете да подкрепите образователните медиатори по два начина:

  1. Чрез онлайн подписване на петицията в peticiq.com от тук: 

2. Чрез събиране на подписи на хартия на предоставен от нас образец, който можете да изтеглите по долу и разпечатате. Молим да се съобразите със следните изисквания:

ИЗТЕГЛИ БЛАНКА ПОДПИСКА 

ИЗТЕГЛИ ЦЕЛИЯТ ТЕКСТ НА ПЕТИЦИЯТА 

Целият текст на петицията:

Петиция за запазване на образователните медиатори

Уважаеми г-н Министър,

Уважаеми г-н Министър-председател,

Уважаеми дами и господа,

Настояваме да направите необходимото за запазване на заетостта на образователните медиатори, които работят по Националната програма „Подкрепа за образователните медиатори и социалните работници“, както и по Проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ след 01.07.2023г. – така че работещите в момента медиатори и социални работници да запазят своята работа, а там, където е необходимо, да бъдат наети още! Настояваме също така да намерите начин заплатите на работещите в училищата и детските градини медиатори да бъдат поемани от Националния бюджет, без да е необходимо на всеки 6 месеца или 1 година те да се притесняват дали заетостта им ще бъде продължена! Освен това, настояваме заплащането на тези позиции да бъде увеличено и да е по-голямо от минимална работна заплата!

Образователните медиатори показаха безусловно необходимостта от тази позиция още по време на Ковид пандемията и дистанционното обучение. Тогава, рискувайки своето здраве и здравето на семействата си, те бяха основната връзка между училищата/ДГ и учениците/техните родители. Ежедневно те обикаляха семействата на децата и учениците, които трябваше да се обучават дистанционно, разнасяйки разпечатани учебни материали и/или помагайки им да се включат в синхронно обучение от разстояние. Благодарение на техните усилия тежките месеци на Ковид пандемията не бяха пропуснати от учениците!

Целият текст на петицията можете да прочетете тук.