Ученици от мрежата на Амалипе са победители в конкурса на Британското посолство “Прокурор за един ден”

Ясни са победителите в конкурса “Прокурор за един ден”. Инициативата е по идея на Кралската прокурорска служба към Британското посолство в София и допълва вече установената инициатива “Посланик за един ден”. Тя бе предназначена за момичета и момчета на възраст между 16 и 18 години от ромски произход. Основните цели на инициативата са: да насърчи млади хора от ромски произход от цяла България да обмислят участие или кариера в Системата на наказателното правосъдие, като им даде възможност да усетят какво е да бъдеш прокурор, да популяризира значението на върховенството на закона сред младите хора и да даде възможност на младите хора от ромски произход да добавят своя глас и гледна точка към въпроси, които засягат всички нас.
Много сме горди и от факта, че част от победителите са от младежката мрежа на Център Амалипе – председатели на ученически парламенти, активни доброволци и/ или победители от наши конкурси.
Поздравяваме Красимира от Пазарджик, Аксения от Шумен, Юри и Дочка от Ямбол, Яна от София и Жасмина от Видин за успешно изпратените есета. Браво!
Двама от първенците са възпитаници на дългогодишния ни партньор – Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии гр. Ямбол. Дочка Атанасова от 11 клас и Юри Стоянов от 12 клас са класирани на първо място. Ученици от същото училище са класирани на второ място – Марияна Андонова, Александра Иванова и Стоянка Иванова от 12 клас. През 2022г. Юри участва като част от ученическия парламент в първата Лидерска Академия на Център Амалипе през май. Това толкова силно го мотивира, че той пожела да бъде доброволец и на следващите големи събития, които организирахме – Фестивал “Отворено сърце” и следващата Лидерска академия за ученици през есента, където той бе ментор на ученици. Отличените ученици ще посетят ямболския окръжен съд и прокуратура, за да се запознаят с функциите на правосъдната система. Ще последва и обиколка на ключови институции в областта на правосъдието в столицата.
“Прокурор за един ден” ще бъде и Яна Маринова от Професионална гимназия по текстилни и кожени изделия, гр.София – училище част от мрежата на Център Амалипе. Яна Маринова ще присъства в ролята на сянка на прокурор в своя регион, ще посети местния съд и прокуратура и ще види как функционира правосъдната система в нашия град. Ще има възможност да чуе и ромски студенти от университети, изучаващи право, висши прокурори и личности от системата на наказателното правосъдие. Програмата ще завърши с посещение на София, обиколка на града с посещение на ключови институции в областта на правосъдието, среща с висши прокурори, участие в дискусии за върховенството на закона и живота на прокурора. През 2021г. Яна Маринова спечели първо място и на конкурса, организиран от Център Амалипе през 2020/2021 “Момичета с мечти – да обърнем страницата”. Изключително въздействащото ѝ есе, с което се отличи тогава можете да прочетете тук.

Следващата победителка, Аксения Красимирова е 12 клас и също се обучава, в училище, което е част от мрежата на Център Амалипе “Всеки ученик ще бъде отличник” – СУ „Трайко Симеонов“, Шумен. През 2022г. тя бе класирана на 3то място в категория Есе и в ученическия конкурс на Център Амалипе “Имам една мечта – да учим и живеем заедно”. По този повод бе наградена лично от президента на Република България г-н Румен Радев на 8 април.

Красимира Михайлова е най-малката победителка, която ще влезе в обувките на прокурорската длъжност. Тя е ученичка в 10 клас на Професионална гимназия по химични и хранителни технологии град Пазарджик, с които също Център Амалипе осъществява разнообразни дейности. 
Жасмина Цветанова е ученичка в 12-ти клас на ПГ “Проф. д-р Асен Златаров” – Видин, учи в специалност “Икономика и мениджмънт”. Отлична ученичка и доброволец в инициативи, свързани с женската общност в града. Преди 2 години печели конкурса “Посланик за един ден” и беше посланик на Индонезия. 
 Инициативата се осъществява с подкрепата на Асоциацията на прокурорите, Център “Амалипе” и Младежката фондация “Арете”.