Подкрепете училищата с най-необходимото за качествено дистанционно обучение

Уважаеми колеги, съмишленици и приятели,

Втората Ковид вълна вече изправи 40% от учениците в България пред предизвикателството Обучение в електронна среда от разстояние (ОЕСР). През идните седмици този процент ще се увеличава. А през зимните месеци се очаква всички училища и ученици, за различни периоди от време, да се обучават онлайн. За съжаление, много деца не разполагат с необходимите за това електронни устройства или нямат необходимите умения и подкрепа. Проучване на Център Амалипе сред 200 училища с концентрация на уязвими групи сочи, че около една четвърт от децата в тях не разполагат с устройства. А в някои от училищата, това се отнася за три четвърти от учениците.

За да подкрепим тези най-уязвими ученици и училища през пролетта на 2020 година стартирахме кампанията “Стара техника за ново начало”. Благодарности към колегите от “Заедно в час”, които ни помогнаха тази кампания да достигне до десетки хора, които искат да дарят! Благодарение на компании, организации и много граждани успяхме да подсигурим близо 800 устройства които предоставихме на училищата в нужда. Вижте тук детайлно описание на постигнатите от кампанията резултати. Списък на подкрепените училища вижте тук.

Още през септември рестартирахме кампанията с оглед на очакваното преминаване към обучение в електронна среда от разстояние. Вижте тук как може всеки да се включи и да подкрепи училищата и учениците без електронни устройства.

Заедно с нашите партньори от близо 300 училища идентифицирахме още една важна потребност. Много от учениците от най-маргинализираните семейства нямат необходимите умения и навици за използването не електронните устройства за обучение. Ученици наставници могат да им окажат нужната подкрепа. Затова решихме да привлечем стотици ученици наставници в усилието.

Новата кампания бе оценена от Нова телевизия и фондация Reach for change в рамките на специалното издание на ПРОМЯНАТА. Там Център Амалипе, чрез Кампанията, е един от тримата победители, като екипът на Промяната също апелира към всички граждани да подкрепят усилията за по-добро и качествено образование на всички деца. Вижте в Платформата.бг как може да дарите за кампанията или тук за това как да се включите в кампанията.

 

 

Обръщаме се с апел към всички, които искат да подкрепят учениците от най-бедни семейства и училищата, в които те се обучават, за провеждането на качествено онлайн обучение през следващите седмици и месеци. Нека заедно помогнем за създаването на най-неотложните и задължително необходими условия за обхващането на всички ученици. Включете се в кампанията чрез Платформата.бг! Защото Промяната е в образованите деца! Всяко дарение, независимо на каква стойност е, ще помогне децата да останат в учебния процес при тези екстремални условия.

Център Амалипе гарантира, че всеки даден лев или компютър ще достигне до училищата и учениците в най-голяма нужда, а вие ще можете да проследявате до кои точно училища са достигнали тези средства и устройства.