Център “Амалипе” е сред четирите организации, които спечелиха финансиране в конкурса по Програмата за дигитален активизъм и малки грантове

ЦМЕДТ „Амалипе“ е сред организациите спечелили конкурса за финансиране на проекти на TechSoup, в партньорство с Funky Citizen, насочен към противодействие на дезинформацията. Програмата се реализира в България от Коалиция за Медийна Грамотност.

ЦМЕДТ „Амалипе“ получава възможността да осъществи проекта си „Истории от общността“, който си поставя за цел да се бори с разпространяването на фалшиви новини сред ромската общност и да развенчае митове за нея, битуващи в общественото пространство. Сдружение „Етнотолеранс“ ще разработи модел за медийна грамотност за студенти и заедно с румънската организация Forum Apulum и молдовската Î. P. Development. Education and Support,  ще участва в реализирането на регионален проект – “Малцинствата като обект на дезинформация по време на изборите за членове на Европейския парламент“. Сдружение „Безопасни площадки“, в партньорство с продуцентска компания ВАМО, ще приложат на практика идеята си за проекта „Young Urban Myth Busters”.

 

Още информация относно програмата за дигитален активизъм и малки грантове:

Програмата за дигитален активизъм на TechSoup Network има за цел да предостави многостранна подкрепа на организациите на гражданското общество, като повиши капацитета им да се справят със заплахите, създавани от дезинформационни кампании.

Фокусът на програмата е върху организациите на гражданското общество, работниците на първа линия и активистите, работещи с уязвимите общности, които са най-честата цел на пропагандата.