Промяната за малката Ивана от Българене

В средата на декември 2020г. пожар остави без дом четиричленно семейство в плевенското село Българене. Съпрузите и двете им малки деца – на 6г. и 8 г., оцеляха по чудо. Къщата и цялата покъщина на семейството бе унищожена. Съседи ги приютиха, а кметът на селото Йордан Дончев веднага инициира кампания за събиране на средства за семейството, както и организира местните да помогнат в изчистването на руините. Може би сте чули историята им. В рамките на кампанията “Стара техника за ново начало”, участието на Център Амалипе в Специалното издание на Промяната и кампанията на Платформата.бг, успяхме да осигурим нов таблет за второкласничката Ивана, за да се включва в дистанционното обучение. Запознахме я и с ученик наставник – Давид Георгиев, който да ѝ помага, ако има нужда от разяснения при използването на устройството или образователните платформи.

Свързахме се с майката на Ивана – Тансу Зелямова и с Давид, за да ни разкажат какво се случи през последните месеци.

Тансу, сподели, че Ивана, която е ученичка във втори клас в ОУ “Христо Ботев” в село Българене е много ученолюбива и любознателна. При пожара в къщата е плакала много и най-вече за учебниците и помагалата си. Мисълта, че ще изостане с уроците я е разстроила изключително. Семейството е благодарно, че много скоро след инцидента Център „Амалипе“ подари таблет за дистанционно обучение на 8-годишната Ивана, след като нейният изгоря в пламъците, изпепелили къщата им. Освен таблета, към него има платен мобилен интернет за половин година, както и осигурен наставник, който да помага на детето.

Родителите разказват, че радостта на Ивана е била огромна и е искала веднага да започне да учи и да навакса с преподадения през периода материал. Оценяват високо помощта – устройството е вършило чудесна работа по време на онлайн обучението, а сега когато Ивана посещава присъствено училище, не го използва, за да играе. Тя сама е намерила сайта Уча.се и го отваря редовно. Уроците там ѝ били интересни и лесно разбираеми.

Петър и Тансу са изключително  благодарни на дарителите, без които нямаше да успеят да посрещнат коледните празници с пълни сърца. Днес призовават хората да продължават да даряват за каузи и особено за децата, защото те са бъдещето ни и без нас (възрастните) няма как да успеят да сбъднат мечтите си. Семейство Зелямови казват, че сега се справят и са по-добре. Изумени са колко много и хора и то толкова бързо са се отзовали да им помогнат. За 1 месец събират дарения на стойност 19 500лв за построяването на нова къща.

След нашата помощ, семейството получи още едно дарение от таблет, който от своя страна те дариха на кампания “Стара техника за ново начало”, за да може да е от помощ на друго дете в нужда. Благодарим им, че продължават да разпространяват доброто!

Давид Георгиев

Давид Георгиев

А какво разказаха наставникът Давид и Атанас Атанасов от Център Амалипе, които посещаваха семейството:

На 23 декември отидохме заедно с ученика наставник Давид Георгиев посетихме пострадалото семейство. В този период хора от цялата страна се опитваха да бъдат в полза и да им помогнат. В рамките на 1 месец успяха да съберат сумата от 19 500лв, за което сме много радостни. Отивайки там, видяхме тези прекрасни деца, които са на 6 и 8 годинки. Моментът няма как да се забрави, заради лицата на децата, които бяха едновременно тъжни – защото бяха загубили всичко, което имат; от друга страна се виждаше и радостта в техните очи, заради това, колко много хора им помагаха в този момент. Много ни разчувства картичката, която Ивана беше нарисувала до Дядо Коледа – беше си пожела от него отново да имат къща.

Предоставяйки таблета, видяхме колко много децата се зарадваха и първото нещо, което казаха бе, че още от следващия ден ще започнат да го използват за своето обучение. Ученикът наставник размени своите контакти с децата, за да може да им бъде полезен по време на дистанционното обучение, защото не бяхме сигурни дали ще могат да се справят.

А самият наставник Давид бе страшно мотивиран и ентусиазиран да бъде от полза на Ивана. Той сам инициираше срещи с момичето и искаше да бъде сигурен, че тя се чувства добре. Той искаше да предаде добрия пример чрез себе си. Давид е добър ученик и иска да покаже и на другите ученици като него, че могат да го постигнат. А възможността Давид да бъде полезен на другите, го амбицира да се развива и да следва мечтата си да създава видео съдържание, което да помага на неговите връстници.

 

 

 

Снимки: Нова телевизия;

Личен архив

За част от учениците дистанционното обучение продължава. Ако можете и искате да им помогнете, вижте как тук:

Подкрепете училищата с най-необходимото за качествено дистанционно обучение