Истории за промяната, която постигнахме до тук: Ваня Лазарова

В навечерието на празниците ще Ви споделяме интервюта, които направихме през последния месец с директори и образователни медиатори от училища, които получиха устройства в рамките на кампания “Стара техника за ново начало”.

Колко са важни даренията и дали те са помогнали, днес ще Ви разкаже Ваня Лазарова:

Здравейте ! Бихте ли се представили ?
Добър ден! Казвам се Ваня Лазарова и съм директор на ОУ „Христо Смирненски“, с. Ново село, област Пловдив от 8 години.

Как се справяте в дистанционното обучение ? Моля разкажете.
През март – май 2020 г. беше много трудно с учениците, които са изцяло от уязвима група. Сега, в този период, нещата стоят по малко по-различен начин. Успяхме да активираме родители и ученици да си закупят устройства. Не всички, но все пак това е един напредък. В периода септември до началото на ОРЕС учителите активираха учениците в платформата Тиймс. Почти половината от тях осъзнаха начина на обучение от разстояние в електронна среда. Трудно е, но капчиците напредък са налице и това е пътят на обучение по време на COVID-19. Образователният медиатор е връзката между училището и учениците, които не могат да се включат в ОРЕС.

Вие бяхте сред училищата, които получиха дарение от нашата кампания “Стара техника за ново начало” . Бихте ли споделили с нас – колко устройства получихте и кой беше дарителят?
ОУ „Христо Смирненски“, с. Ново село, област Пловдив, получи 10 броя настолни компютри, след като бяхме от щастливците, изтеглени в томболата на капманията на Център Амалипе. Дарителят е TELUS International Bulgaria, чрез ЦМЕДТ „Амалипе“ – гр. Велико Търново.

Как допринесе това дарение за работата ви в условия на обучение от разтояние в електронна среда ? Какви са ползите за учениците ?
Благодарение на това, че поставихме във всяка класна стая компютър, до началото на ОРЕС учениците, под ръководството на учителите подобриха своите умения за работа. Това от своя страна допринесе за подобряване активността и повишаване процента на учениците, включени в ОРЕС, в сравнение с пролетната епидемиологична ситуация.

Защо, според вас, е важно гражданите, фирмите и организациите да подкрепят кампанията “Стара техника за ново начало” ?
ЦМЕДТ „Амалипе“ в партньорство с други организации постави началото на инициативата “Стара техника за ново начало”, а краят трябва да даде резултат в качеството на обучение на учениците от уязвими групи, каквито са нашите. Усилията, които се полагат за по-доброто образование на нашите деца и необходимостта от устройства, за да реализират онлайн дистанционно обучение трябва да продължат.
Кампанията трябва да продължи. Трябва да продължат и усилията за подсигуряване на необходимите устройства за дистанционно обучение за всеки ученик.

Какво е Вашето послание?
Ръководството на ОУ „Христо Смирненски“, с. Ново село, област Пловдив изказва своята сърдечна благодарност за направеното дарение във връзка с инициативата „Стара техника за ново начало“.
И в заключение бих казала : „Слънцето свети еднакво за всички“.

Благодарим ви за това интервю !

Автор: Таня Христова

Снимки: Facebook

Ако искате да помогнете и други деца да успеят да се включат в дистанционното обучение можете да ни подкрепите. Виж как:

Подкрепете училищата с най-необходимото за качествено дистанционно обучение