Истории за промяната, която постигнахме до тук: Златина Памукова

В навечерието на празниците ще Ви споделяме интервюта, които направихме през последния месец с директори и образователни медиатори от училища, които получиха устройства в рамките на кампания “Стара техника за ново начало”, подкрепени от ПРОМЯНАТА, най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с Reach for Change Bulgaria

Колко са важни даренията и дали те са помогнали, днес ще Ви разкаже Златина Памукова:

Може ли да се представите ?

Здравейте! Казвам се Златина Памукова и работя като образователен медиатор в СУ “Георги Ст.Раковски” – гр. Котел , вече 3-та година.

Какво ви накара да станете дарител на устройство за дете, за да се включи в дистанционното обучение ?

Основната мотивация за мен беше това, че виждам бъдеще и потенциал в ромските деца, виждам огън и желание да се образоват. Работейки на терен и разнасяйки работни листи, се сблъсках с тъгата в очите им, че не могат да бъдат като останалите деца. Виждах желанието, но виждах и невъзможността и реших да потърся начин да им дам шанс.

Колко устройства дарихте ?

Първоначално дарих лично устройство, от моята дъщеря, на ученик в 5 клас, от училището, в което работя. След това, ежедневният ми контакт с децата ме провокира да търся възможност да осигуря още устройства. Така започнах да търся и публикувам в групи в социалните мрежи – апел за устройства. В групата “Дари добро” един член се отзова и предостави безвъзмездно лаптоп, който дарихме на семейство с 4 деца, две от които ученички в 4 и 6 клас.

Третото дарение, което успях да направя беше два таблета, които закупих на символична цена от 10 лв за брой от група за взаимопомощ – те бяха дарени на ученички в 3 клас., където отново обхванаха 5 ученици.

Така общо дарените устройства стават 4 – мобилен телефон, лаптоп и 2 таблета, за общо 10 деца, които да се включат в онлайн обучението.

Може ли да споделите във Вашето училище колко деца имат нужда от устройства ?

Не мога да кажа с точност, мисля, че са около 50 – но със сигурност не са само от ромски произход.

Защо е важно хората да се включат

Важно е защото всички трябва да проявяваме човечност, да бъдем единни и да си помагаме. Нещата се случват и ще се случат и без устройства, но децата ще продължат да се чувстват различни, непълноценни и изолирани – а това ще им се отрази на развитието. Помагайки на деца в нужда, ние им вдъхваме надежда, учим ги да вярват в доброто и им даваме пример с много важен житейски урок  – да бъдат състрадателни към трудностите на хората около тях.

Благодарим ви за това интервю !

Автор: Таня Христова

Снимки: Facebook

Ако искате да помогнете и други деца да успеят да се включат в дистанционното обучение можете да ни подкрепите. Виж как:

Подкрепете училищата с най-необходимото за качествено дистанционно обучение