Първите дарения от кампанията “Стара техника за ново начало” стигнаха до новите си собственици

VI ОУ “Еньо Марковски” , Шумен

Над 100 ученици получиха от първите електронни устройства, изпратени ни от посланиците на доброто, които подкрепиха кампанията на Център Амалипе и Фондация Заедно в час „Стара техника за ново начало“.

През последната една седмица офисът ни се превърна в малък компютърен склад – всички колеги се включиха, за да прегледаме дезинфикцираме и разпределим получената вече техника. В началото не знаехме какво да очакваме – не знаехме ще откликне ли някой, ще повярва ли в каузата на малките училища и онези деца, които рядко стигат до новините. В един момент обаче устройствата започнаха да пристигат – първо бяха лични дарения – изпращаха хора, които решиха да дадат личния си телефон, таблет или лаптоп, за да помогнат на дете в нужда. Благодарим на Стела, Йонко, Виолета, Александра. Милен, Марин, Бианка, Радостин, Анита, Биляна, Невена, Маргарита, Спас, Божана, Мануела и много други, които се включиха в последствие и които помогнаха на семейство да се усмихне и децата в него да се почувстват равни със своите

ОУ „Отец Паисий“ – с. Мененкьово

връстници. Включиха се и по-големи фирми и институции. Някои решиха да си осиновят училище направо от списъка с нуждаещи се училища. Така своите компютри получиха 124 ОУ в гр. София и Обединено училище „Св.Иван Рилски“ в с. Червенци от голяма агенция в София, ОУ “Св.Климент Охридски” с.Пет могили от Българо-американска комисия за образователен обмен Fulbright, 37 СУ „Райна Княгиня“ – гр. София, които бяха „осиновени“ от МенторМейт България, VI ОУ „Еньо Марковски“ – гр. Шумен – от Североизточно държавно предприятие, ОУ „Отец Паисий“ – с. Мененкьово и др.

Голямо дарение от 40 компютри с изключително добри характеристики, получихме и от Telus International Europe, които Център Амалипе доокомплектова с налични монитори, клавиатури и мишки и част от компютрите отпътуваха към съответните училища с пълна периферия. Център Амалипе се включи в кампанията и с още 18 настолни компютри и 8 лаптопа, получени като дарение от Българо-швейцарската търговска камара в рамките на проект „Рестарт“.

СУ “Любен Каравелов”, Варна

Съгласно условията на кампанията, на 02.04.2020г. в централния офис на Център Амалипе бяха изтеглени на случаен принцип първите 30 училища, към които да започнат да се разпределят устройствата, които започнахме да получаваме. Тъй като заявките са големи и едва ли ще успеем да покрием всички, колкото и дарения да наберем, решението, което екипът взе, беше да изпращаме като начало до десет устройства на училище.

Така от получените през първата седмица на кампанията дарения, мобилни устройства и настолни компютри вече тръгнаха към гр. Варна, с. Селиминово, с. Розино, с. Гавраилово, с. Венелин, с. Пет могили, гр. Нови Пазар, с. Хаджиево. Непосредствено преди Великден предстои да изпратим и втората вълна от устройства, събрани до момента.

Междувременно в нашата кампания повярваха и няколко големи организации, но з атова ще ви разкажем в следващия материал.

Доброто се оказа не по-малко заразно от болестта и също се предава от човек на човек, като с всяка публикация на вече дарени компютри и усмихнати деца, започнаха да се появяват

37 СУ „Райна Княгиня“, София

все повече дарители, които да подкрепят учениците в нужда.

Нещо повече, училището в село Караджово, което беше сред първите 30 изтеглени, с благодарност имаше привилегията да откаже, тъй като вече бяха стартирали своя кампания и бяха получили необходимите устройства. След като разпределиха компютрите към всички нуждаещи се деца, те решиха да предадат нататък пламъка на доброто като пренасочи пет допълнително получени дарения към партньорското училище в с. Чешнегирово, а жестът към колега в тези трудни времена впечатли всички със своята съпричастност и израз на взаимопомощ.

Повече за кампанията “Стара техника за ново начало”, в подкрепа на образованието, може да прочетете тук

Благодарим на всички, които откликнаха на нашия призив, а както посочихме и в началото – дори да помогнем на едно дете, това ни дава надежда, че човечеството не е загубило човечността си, защото всяко дете има шанс, ако му се помогне и един ден, детето на което си дарил надежда днес, може да е лекарят, който спасява живота ти утре!