Младежи, участващи в Програма “Равен шанс” ще свирят в Парижката филхармония!

Двама от учениците, с които работим по програма “Равен шанс – достъп до средно образование”, финансирана от Тръст за социална алтернатива, ще имат възможността да покажат своите музикални умения във Франция. 

Георги Калайджиев

Четирима млади музиканти от ромския квартал „Надежда“ в Сливен – Сашо, Вели, Цоньо и Николета, ще влязат във впечатляващата зала „Пиер Булез“ в Парижката филхармония. Децата са част от филантропския проект на цигуларя Георги Калайджиев – „Музиката вместо улицата„. В инициативата вече 12 години деца от квартала вземат уроци по музика и се учат да свирят на различни инструменти, като част от тях продължават професионалния си път в света на музиката.

През последните няколко години до лятото на 2021г. чрез програма “Равен шанс” помогнахме на четирима от учениците в проекта на г-н Калайджиев – Цвети, Франческа, Дурмуш и Вели, да затвърдят своите умения, обучавайки се в НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров” гр. Бургас. Децата трябваше всяка седмица да пътуват от гр.Сливен до гр. Бургас. Средствата за транспорта и учебниците им бе осигурен благодарение на програмата на Тръст за социална алтернатива. 

През учебната 2021-2022 в Програма “Равен шанс” се включиха още четирима талантливи младежи от кв.Надежда. Те пък пътуват до Музикалното училище в Стара загора. 

Единият от тях е четиринайсетгодишния Сашо Георгиев, който ще има честта да свири в Парижката филхармония. Той свири на цигулка, пее красиво и се интересува от турски фолклор.

Вели Дормушев е на 17 години, свири на цигулка, пиано и китара. Освен това пее и танцува. Той е ментор на по-малките ученици в „Музиката вместо улицата“. Той бе участник в програма “Равен шанс” през изминалите 3 учебни години.

Децата са поканени да се включат в класически концерт, в който ще участват 120 младежи от 27 държави в рамките на проекта Demos на една от най-големите филхармонии в света, която дава сцена на деца от социални групи със затруднен достъп до култура и образование. 

Концертът е организиран под патронажа на френския президент Еманюел Макрон в рамките на Френското председателство на Съвета на Европа и обединява млади музиканти от европейски организации, които развиват подобна дейност.

Изключително сме горди и щастливи от постижението на Сашо и Вели и останалите деца от музикалния проект “Музиката вместо улицата”! Пожелаваме им успех във Франция и нека това преживяване бъде само първа стъпка по пътя на сбъдването на мечтите им!

Концертът е на 26 февруари и ще се предава на живо в тази платформа.

Повече за програма “Равен шанс – достъп до средно образование” вижте тук.

Повече за Проект „Музиката вместо улицата„ вижте тук.

Източник на снимките: БТА чрез маестро Георги Калайджиев