Включи се в Предизвикателството „Да превърнем всеки ден в 8 март“

8 март е обявен за Международен ден на жената и като такъв той се отбелязва по различни начини и жестове. Но какво всъщност представлява този празник?

История:

Международният ден на жената започва да се чества след взето решение на първата международна женска конференция през 1910 г. в Копенхаген. Това е ден, в който да говорим за правата на жените, възможностите за образование, добри условия на труд и заплащане, достойнство.

Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат. Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

След началото на Първата световна война жените се събират в началото на март, за да протестират срещу войната. Когато Русия дава над 2 милиона жертви, руските жени отново излизат по улиците, за да извоюват мира. Това се случва на 24 февруари, като този ден е обявен за Ден на жената, но с промяната на Григорианския календар, този празник се измества на 8 март. От този момент нататък празнуването на международния ден на жената добива нов смисъл и е ден на размисъл за опазването на мира по света, както и за подобряване условията на живот на жените на планетата – нещо, което е особено актуално днес!

През 1975 г., по време на Международната година на жената, Организацията на обединените нации започва да празнува 8 март като ООН Ден на жената. Две години по-късно, през декември 1977 г., Общото събрание на ООН приема специална резолюция, с която провъзгласява 8 март за Международен ден на жената, който да се отбелязва всека година от държавите-членки, в съответствие с техните исторически и национални традиции.

Денят на жената в България започва да се отбелязва като такъв още през 1915 г., но официално е признат за празник след 1944 г., когато се включва като един от каналите за послания в пропагандната машина на Българската комунистическа партия, която се опитва да трансформира образа на жената като жената-човек”, “жената-другар” и “жената-майка”.  

На 8 март всеки мъж поднася на любимата си, на майка си и на останалите значими за него жени, букет, с който да покаже признателността си, че са до него и осмислят живота му. Но всяка жена ли се третира като такава?

8 март е повод не просто да подарим цвете, а да поговорим именно за правата на жените, особено в общности, в които те не са даденост, а трябва да се отвоюват всеки изминат ден: правото на образование, правото на труд, правото да бъдеш себе си…

В тази връзка и в рамките на проект  RTransform, Център Амалипе организира кампания „Да превърнем всеки ден в 8 март“, която започва след 8 март и ще продължи до 18 март. В рамките на десет дни всеки, който иска, може да се включи в кампанията като организира среща с момичета и жени от своята общност, родители, ученици.

 1. Срещите могат да бъдат организирани присъствено или онлайн
 2. Те могат да бъдат организирани около следните теми
  • Какво е 8 март и как възниква?
  • Какво ни дава образованието? Как да продължим образованието си?
  • За какво мечтаем?
  • Какво ни прави жени?
 3. След срещата:
  • Разкажете ни за нея
  • Качете информация и снимки в нашата ФБ група Amalipe – Veliko Turnovo. Не забравяйте да попитате предварително жените, които сте събрали дали са съгласни снимките им да бъдат качени
  • Изпратете ни по-подробна информация за това как е протекла срещата, кои са участвали на имейл: amalipe.edu@gmail.com, amalipe.sliven@yahoo.com
 4. А след приключването на кампанията ние ще споделим научените от нея уроци, за да помогнем на още повече жени да споделят
 5. Тези, които организират най-активните дискусии, ще бъдат включени в голямата среща на ромските жени, която ще организираме през м.юли 2022

Ето и няколко материала, които могат да ви помогнат при организиранмето на срещите:

 

 

Цялата брошура можете да изтеглите оттук.

Следете нашата страница за актуални новини. Последвайте ни във Фейсбук и Инстаграм

RTransform е международна инициатива, насочена към активното приобщаване на ромските жени и момичета в социалния живот и гарантирането на техните права. Проектът се фокусира върху насърчаване на равния достъп до качествено и приобщаващо образование, обучение и учене през целия живот за ромските жени. Основната идея е да се създаде мост между ромските жени и младите момичета, да се изгради среда на доверие и приемственост, която да представлява възможност за диалог и дебат между различните страни.
Вече 18 години, нашите партньори от Drom Kotar, организират т.нар, „Срещи на студентки от ромски произход“ (RWSG), инициатива, която е организирана с активното участие на ромски жени от цяла Европа, които да обменят опит и идеи за успешната образователна интеграция и да покажат ролевите модели в общността, за да вдъхновят други ромски жени и момичета.

Целта на инициативата е да насърчи активни ромски жени от различни населени места да обединят около себе си други жени, с които да създадат пространство, в което да обсъждат темите, описани по-горе, да създадат подкрепа, мотивация и възможност за развитие.