Василица 2021: на гости на министъра на образованието Красимир Вълчев

Председатели на училищни парламенти и активни ученици наставници от училищата, участващи в мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник” ще проведат дискусия с министъра на образованието Красимир Вълчев. Тя ще се състои на 13-ти януари, сряда от 14 часа чрез интернет платформата zoom. Дискусията се организира от Център Амалипе и мрежата училища като част от публичните събития по повод празника Василица, отбелязван от много ромски групи и като начало на новата година и промотиран от Амалипе като ден на ромската култура.

В дискусията се очаква да се включат около 100 ученици. Те са председатели на Ученически парламенти, както и ученици наставници, които през последните месеци подпомагат своите съученици да се включат и участват активно в училищния живот, включително в обучението от разстояние в електронна среда. Център Амалипе провежда периодични обучения с учениците – Лидерска академия за повишаване на капацитета на учениците наставници . Повече информация може да видите тук

Дискусията ще бъде интерактивна и учениците ще бъдат водещите участници. Те ще запознаят министъра на образованието с работата на учениците наставници, своя личен опит по време на обучението от разстояние, конкретни примери как помагат на своите съученици. Също така ще го разпитват за неговия личен път до върховете в министерството на образованието. По време на дискусията учениците ще поставят на министър Вълчев въпроси, свързани с обучението от разстояние в електронна среда, до кога се очаква то да продължи, какви допълнителни мерки се очакват в училищата, как ще бъде завършена учебната година, ще има ли промени във външното оценяване и матурите и т.н.

През последните години Василица (наричана още в медиите Банго Васили) придоби популярност като Ромската Нова Година. Всъщност това е Васильовден, отбелязван по т.нар. „стар стил“ (т.е. Юлианския календар) и само до преди 3-4 поколения това е бил денят, в който етническите българи и други групи също са посрещали Новата година. Понастоящем Василица се празнува не от всички роми в България:  за някои ромски групи това е основен календарен празник, а други са загубили дори спомена за него. Защо тогава от Център „Амалипе“ за поредна година организираме национални чествания на Василица в рамките на кампанията „Да възстановим мостовете между нас“? Какво искаме да постигнем? Вижте на:

Защо Василица и Кампанията “Да възстановим мостовете помежду си”

А как се празнува и защо се отбелязва този ден от различните ромски групи в България, можете да видите на:

Васильовден – Ромската Нова Година