Състоя се четвъртият уебинар за ученици наставници, част от Лидерската програма на Център „Амалипе“

На 15 декември от 14.00 часа се проведе четвъртото обучение от серията тренинги, които Център Амалипе прави за учениците наставници, част от Лидерска програма за развитие на капацитета.
Уебинарът бе на тема “ Приносът на ромите към националната и световната история и култура; Ранни бракове. Да обърнем страницата!“ . Целта бе наставниците да обогатят знанията си за известни роми в страната и света; да повярват в своите способности; да разберат същността на проблема „Ранни бракове“ и да могат да работят за превенцията му сред своите съученици.
Всички те, повече от 60 момичета и момчета – ученици от цялата страна с нетърпение очакваха момента, в който отново ще бъдем заедно.
Платформата Zoom, чрез която се проведе обучението, предостави възможност на подрастващите да надградят натрупаните си знания от предходните три уебинара.

В дейностите на сесиите бе преплетена предпразничната обстановка. Празничен графичен анализ на настроенията на участниците показа тяхното моментно състояние, сред които изпъкваше „позитивно“ и „нетърпеливо очакване“, което през следващите часове бе надградено.

И този път не липсваха специални гости – вдъхновяващата част на уебинара! С нас бяха две много силни и успешни личности.

Първият ни гост, който разказа за своя път към успеха бе Мария Атанасова. Тя разказа за своя път от малката ромска махала до Централно европейския университет в Будапеща, Унгария.  Съвсем скоро Мария бе отличена с награда „Жена на годината“ в категория „Младежки активизъм“. За нея 2020 е късметлийска и поради факта, че е отличена и като „Млад европеец“.

Втората силно мотивираща личност в уебинара бе Мартин Георгиев, журналист в Нова Телевизия. Неговата лична история, преплетена с безценни житейски съвети бе незабравим за всички участници в семинара.

За да припомним наученото до момента, както и да го споделим с тези, които за първи път се включват, Силвия и Дени събраха ценните знания и умения, споделяни от учениците,  в празнични кутии. Бе припомнено на момичетата и момчетата, че материалните подаръци се чупят, губят и остаряват, но знанията и уменията, чувствата и емоциите, които по време на семинара получават и изпитват са подаръкът, който остава в тях завинаги.

Представянето на домашната работа бе интересна и забавна част. Всяка група получи обратна връзка за свършената работа от Валери Леков. Последва представянето на проблема с ранните бракове в ромска общност – традиция, която нанася вреди на младите хора, като ги обрича на необразован, беден и нещастен живот. Бяха разгледани начините за промяна на мисленето, ключовите институции и ресурси в помощ на наставниците, след което им бе дадена задача по решаването на казус.

След като се представиха груповите предложения по възложената задача, на учениците наставници им бе представена презентация на Валери Леков с известни ромски личности в България и по света.

Вдъхновени, мотивирани и пълни с нови знания, нашите ученици наставници трябваше да приложат наученото до момента в домашна работа. По време на ваканцията, работейки в екип, те трябва да създадат проект –  кампания за превенция на ранни бракове с участието на  известна ромска личност.

Вижте как преминаха първият , вторият  и третият тренинг с учениците наставници.

Какво точно правят учениците наставници, можете да видите в разказа на Есил.

Уебинарите с наставниците са част от дейностите на Център Амалипе в рамките на специалното издание на Промяната. Какво правим като финалисти в Промяната и как можете да ни помогнете в кампания “Стара техника за ново начало”, вижте от тук:

В края на обучението беше представен и филмът “Ново начало – себе си в другия” на режисьора Николай Василев.Филмът представя без коментар всекидневието, емоциите и преживяванията на пет от стотиците неправителствени организации, които са посветили живота си на доброто и работят на първа линия от самото начало на кризата, породена от COVID-19. Това са Български червен кръст, Фондация “Светът на Мария” – София, Народно читалище “Развитие – 1869” – гр. Дряново, Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” – Велико Търново и Сдружение “Граждански инициативи – Ловеч”. Продуценти и инициатори за създаване на филма са Форум Гражданско Участие, Български център за нестопанско право, Национална мрежа за децата, Български дарителски форум, Информационен портал на НПО в България, Платформа АГОРА, „WWF България“ и Български червен кръст. Продукцията е подкрепена от Civitates – инициатива за демокрация и солидарност в Европа. Представянето на филма беше последвано от оживена дискусия с младежите за ролята на гражданските организации по време на криза, за доброволчеството и за това да помагаш.

Вярваме, че макар и неприсъствено, обучението постигна своите цели, което се подкрепя и от отзива, получен от педагозите:

  • „Всичко беше чудесно и на ниво! Доволна съм, че се включих :)“