Премина третият уебинар за ученици наставници, част от Лидерската програма на Център „Амалипе“

На 8-ми декември от 14.00 часа се проведе третото обучение от серията тренинги, които Център Амалипе прави за учениците наставници, част от Лидерска програма за развитие на капацитета.

Уебинарът на тема „Как да мотивираме своите съученици за постигане на по-високи резултати и ангажираме активните младежи, в нашето училище за решаването на проблем. Идентифициране и мобилизиране на налични ресурси“, събра повече от 60 участници – ученици от цялата страна, изявили ентусиазъм да помогнат на свои връстници в участието в учебния процес.

Платформата Zoom, чрез която се проведе обучението, предостави възможност на подрастващите да надградят натрупаните си знания от предходните два уебинара.

Галина Дечева представи графичен анализ на настроенията на участниците в уебинара, като с помощта на Таня Христова се отбелязваха настроенията на учениците.

Боряна Пейчева – специален гост – разказа за кампанията „Стара техника за ново начало“, в която тя и компанията, в която работи, са се включили. Разказа за своя опит в сферата на менинджмънта, както и за себе си. Учениците наставници проявиха голям интерес, което пролича и от многобройните въпроси, които ѝ бяха зададени след това.

Вторият специален гост беше Виктор Великов – бивш доброволец на ЦМЕДТ „Амалипе“, който обясни за времето, когато е бил доброволец към „Амалипе“, кандидатстването и следването му по специалност „Медицина“, както и какво е да си медик по време на пандемията. За участниците бе особено интересно да се срещнат, макар и онлайн, с младия бъдещ медик, който сподели своите цели, мечти и как работата му в “Амалипе” му е помогнала.

Галина Дечева провери усвоените до момента знания и пропуски на участниците в уебинара. За целта тя представи графично „Лего“ модел, който се попълваше с идеи на учениците наставници със съдействието на Таня Христова.

След проведената почивка, на която участниците в уебинара се насладиха на модерен прочит на песента “Едерлези”, Галина Дечева разясни какво представлява мотивацията и колко е важна тя в хода на обучението в училище. Това бе последвано от презентрация, представена от Таня Христова, на тема „Идентифициране и мобилизиране на ресурси“.

Галина Дечева представи „дърво на проблема“, което участниците, разделени на 5 групи, трябваше да попълнят като посочат причините и възможните решения за липсата на мотивация.

След като се представиха груповите предложения по възложената задача, на учениците наставници бе дадено домашно – изготвяне на презентация на тема „Личност, която ни вдъхновява“.

Вижте как преминаха първият и вторият тренинг с учениците наставници.

Какво точно правят учениците наставници, можете да видите в разказа на Есил.

Уебинарите с наставниците са част от дейностите на Център Амалипе в рамките на специалното издание на Промяната. Какво правим като финалисти в Промяната и как можете да ни помогнете в кампания “Стара техника за ново начало”, вижте от тук:

Подкрепете училищата с най-необходимото за качествено дистанционно обучение