Връщането към присъствено обучение в началните класове. Основни въпроси и отговори за тестването.

През първата седмица, в която бе предоставена възможност учениците от началните класове да се върнат към присъствено обучение след тестване за Ковид-19 в училище, от тази възможност се възползваха близо 52 000 ученици от над 3 500 паралелки. Те се намират в София и дванадесет други области. Останалите области ще получат тази възможност от настоящата седмица след като и в тях бяха доставени т. нар. “щадящи” децата тестове.

С цел да улесни по – лесно процеса на връщане към присъствено обучение, Център “Амалипе” предоставя по – долу обобщени въпроси и отговори на най- често задаваните въпроси за тестването.

Какво представляват тестовете?

Тестовете ще бъдат два вида. При първия вариант детето отделя слюнка в торбичка, която се смесва с реактив, разклаща се и три капки от течността се поставят върху плочката за отчитане на резултата. Подобна е и процедурата при втория тест, при който вместо в торбичка се използва фунийка.

Болезнени ли са тестовете за децата?

Категорично не! Те са изцяло безопасни, безболезнени и щадящи децата. При теста не се прониква в носа или устата на детето, а то единствено отделя слюнка.

През кои дни от седмицата, ще се извършва тестването?

В понеделник и четвъртък, а ако седмицата започва от вторник – във вторник и четвъртък. Ако учебната седмица започва в сряда учениците ще бъдат тествани само веднъж – в сряда.

Какво ще се прави ако дете даде положителна проба?

При положителен резултат ученикът бива отделян в специално помещение и родителите следва по най – бързия начин да го вземат и заведат при личен лекар или в лаборатория за вземането на ПСР или антигенен тест. Едва при потвърждаване на положителен резултат чрез ПСР / антигенен тест се приема, че ученикът им Ковид. В този случай се карантинира ученикът и паралелката му. При отрицателен резултат на втория тест ученикът може да се върне в училище и отсъствията му се приемат за извинени.

Съществува ли възможност, ако детето има симптоми на обикновен грип, тестовете да покажат положителен резултат за COVID-19?

Категорично не. COVID-19 и грип са съвсем различни заболявания и не може да има объркване в теста.

Ако дадено дете се окаже положително в училище, а то е дошло с училищния автобус, в който има още деца от други класове, дежурен учител и шофьора, означава ли че всички те са контактни и трябва да са под карантина?

В училищните автобуси, учениците е необходимо да пътуват с маска. Поради тази причина другите деца от автобуса, дежурният учител и шофьорът няма да бъдат карантинирани. Карантинира се единствено паралелката на ученика.

Всички деца ли трябва да се тестват в училище; може ли да се тестват вкъщи?

Единствено децата със СОП могат да се тестват в домашни условия. При останалите е задължително тестването в училище. Още веднъж повтаряме – тестването е абсолютно безболезнено и безопасно за децата.

Къде се извършва тестването?

Само в училище.

Необходимо ли е преди тестването детето да не се храни 30 мин.?

Половин час преди тестването, децата не бива да поемат храни или напитки, дори вода. Това е важно, за да може тестът да бъде валиден и да отчете резултат.

Ако тестът излезе невалиден, това означава ли, че трябва да бъде направен втори?

Да, на момента се прави втори тест.

Кой може да участва в тестването на децата?

Участват поне двама възрастни. Единият е класния ръководител, а другият може да бъде медиатор, родител или друг от педагогическия или непедагогическия персонал, който има зелен сертификат.

Вие като родител също може да бъдете доброволец, ако имате зелен сертификат.

Кои деца ще бъдат освободени от тестване?

Ще бъдат тествани всички с изключение на децата, които имат документ, че са преболедували COVID-19. Това означава, че тяхното заболяване трябва да е било регистрирано чрез лабораторен тест от регионалната здравна инспекция (РЗИ). От тестване ще бъдат освободени и ваксинираните срещу COVID-19 ученици – те са в прогимназиалните и гимназиалните класове.

 

Брошура, представяща въпросите и отговорите, описани по – горе, може да изтеглите от ТУК – Брошура родители