„Момичета с мечти – да обърнем страницата! Университетът е място и за ромските жени!“ – силата на ромската жена да се бори за промяна в себе си и в своята общност

20 октомври 2022 г. за много жени в България навярно е поредният еднообразен ден, но за над 50 ромски жени той бе поставянето на началото на един нов период от техния живот. Те се събраха в зала “Европа” на Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”. Поводът бе Националната среща на ромските жени под надслов „Момичета с мечти – да обърнем страницата! Университетът е място и за ромските жени!“, на която обсъдихме предизвикателствата, пред които се е изправяла всяка ромска жена, предизвикателствата, които среща в работата и ежедневието си, силните примери за подражание, които да мотивират участниците да се справят с трудностите по пътя на образованието, възможностите и важността майките да подкрепят децата си.

Специалните гости, които уважиха и подкрепиха инициативата за овластяване на ромските жени да търсят път към едно по-добро бъдеще бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, Ректорът на Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий” проф. д-р Христо БонджоловНейко Генчев – Заместник-кмет на община Велико Търново и областният управител на област Велико Търново Георги Гугучков. 

Особено силно послание беше присъствието и активното учатсие на Илияна Йотова, Вицепрезидент на Република България. Подкрепата и за проблемите на жените, и в частност на ромските жени е неизменна част от нейния дневен ред, което тя е показвал нееднократно. В своето приветствие, Вицепрезидентът Йотова заяви, че “трябва да разберем традициите на ромите. Да можем да знаем повече за тяхната история, за техния поминък,това, което истински ги вълнува, за това, което почитат, за отношенията вътре вкъщи. Само тогава, ако познаваме тази същност, само тогава ще можем да намерим добрите предложения, ще можем да бъдем адекватни.” Тя силно приветства готовността на Великотърновския университет да бъде домакин на тази среща. “Много важно е младите хора да бъдат стимулирани. Един млад човек се стимулира и възпитава чрез българското образование – в училище и след това в университета. Това е естественото място за такива дискусии. Тук, в тази сграда, работят нашите учители. Няма кой по-добре от тях да даде добрия съвет, да ни разкаже за историята… и чрез историята и миналото да каже “ето така се решава и можете да вземете адекватните решения”. Тряба да направим така, че младите хора да виждат в българското образование своето бъдеще […] Казват, че животът на човека е един бял лист хартия. Всеки сам пише този бял лист хартия. Той е дълъг толкова, колкото ни е отредено. Но от това какво пише вътре, зависи до голяма степен от всеки от нас. Много бих искала не само за вас, за всяко българско момиче, за всеки български млад човек, когато пише тази страница по-често да употребява съюза “и”. И ставaм сутрин рано, и виждам, че добре съм се наспала, че изглеждам добре и искам да отида на училище, и искам да отида на работа, и искам днес да разкажа за моя живот, и искам днес да срещна много приятели, и искам довечера, когато се върна вкъщи, да има какво да разкажа на децата си, и искам да има с какво да се похваля на моите родители, и искам да имам все повече колеги, с които да сме приятели, искам да имам и други приятели. Нека този малък съюз “и” да се употребява все повече. Защото така се раждат мечтите. И така се и осъществяват мечтите.”

“Когато един човек е амбициозен и когато наистина гледа положително на света и иска да покаже, че и той е готов, той не е друго тесто, не е различен от всички останали. Напротив, от неговата собствена сила и себепознаване зависи той как ще се реализира утре. За да се получи всичко това трябва ни и нещо много важно. Това е примерът, който следваме. Често пъти сме говорили с “Амалипе” и с други подобни организации от гражданското общество колко е важна тази кампания “за всеки следващ – предай нататък!” Ако едни вече са постигнали своите успехи, привличат все повече хора…. нека да предаваме онова, което сме научили, нека да си казваме без свян къде сме сгрешили, къде не сме успели, защото така ще наравим, че следващият, който идва след нас и който заема този пример, и който иска да продължи в нашата насока, да го предпазим от грешките, които ние вече сме направили и сме загубили много време заради тях. Да казваме онова, което сме постигнали, да му дадем съвет, да му подадем ръка…. Нека тази кампания да продължи все повече.”

“Хубаво е да показваме и добрите примери, да не рисуваме само с отровни краски това, което се случва в ромските семейства с ромските момичета, защото примерите вече не са един и два. Когато показваме тези добри примери, казваме на всички: вие имате алтернатива, можете да разчитате на подадена ръка, имате хора, които ще ви помогнат и имате всички шансове да осъществите мечтите си. Нека да го направим заедно. Няма защо някой да опитва да ги затваря в определени, много консервативни общества, в гета, те са едни от нас”, сподели вицепрезидент Йотова. “Не може с тези проблеми да се работи кампанийно. Това даже е опасно и не дава никакви резултати. Трябва политика на малките стъпки, да се подкрепят медиаторите, да се подкрепя изключително много гражданското общество, защото то е на терен. “, посочи още вицепрезидентът.

Теодора Крумова – Програмен директор на Център „Амалипе”, сподели, че “целта на срещата е да поговорим кои сме, откъде идваме и какво стои зад гърба ни. Ние не тръгваме от нулата и за да имаме възможността да организираме тази среща, много други ромски жени вече са направили първите стъпки.”

Проф. д-р Христо Бонджолов, Ректор на Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”, сподели, че “най-важното нещо е сплотяването на нашето общество. Трябва по някакъв начин да заложим на това образование, защото виждате, че в днешния свят без образование човек не може да се реалзира. Тук трябва да бъде акцентът към всички. … Няма друг прозорец към света освен образованието. Каквито и да са различията трябва на това училище да заложим заедно с родителите да възпитава децата, за да не стигаме до тези случаи… Сигурен съм в успеха, но той идва с единението, не с разделението.”

Заместник-кметът на община Велико Търново Нейко Генчев сподели, че образованието е ключът към разрешаването на проблемите. “Много ми харесва името на инициативата, което сте избрали, защото човек, който има мечти, не се е предал. Който има мечти има бъдеще. Ромската жена има бъдеще, въпреки че и се налага понякога да се бори на два фронта, защото половото неравенство е факт, както във вътрешносемейните, така и в обществените отношения. Някои ромски жени живеят така, както са живели 500 години назад. Общество, в което една част живее в миналото, няма как да се движи напред. От друга страна, имаме един огромен потенциал в лицето на тези умни и красиви хора – ромските жени… най-доброто средство за издигането на жената в обществото е образованието.”

“Ние постигаме всичко, защото знаем, че може да бъде постигнато, няма невъзможни неща! Имаш ли цел, към която да се стремиш, винаги можеш да я постигнеш”, сподели Теодора Крумова. Тя изрази благодарността си за подкрепата от страна на институциите, без която постигането на поставените цели би било много по – трудно. “Идеята на срещата е да си тръгнем оттук с конкретни идеи и планове, които всяка една от нас може да направи в собственото си населено място. Връщайки се обратно да предадем това на момичетата и жените, с които работим.”

Във втория модул участниците споделиха реални примери и трудности, с които са се сблъсквали досега. Трудностите, които срещат по време на своята работа като образователни медиатори или учители, ранните бракове, все още съществуващото домашно насилие не само спрямо ромски жени, но и деца. Момичетата споделиха кое ги вдъхновява, кое им помага да оцеляват след тежките истории, с които се сблъскват. Всеобще беше мнението колко е важно да знаеш, че не си сам, че има на кой да се обадиш, когато имаш нужда, с кого да споделиш успехите, но и проблемите. Изключително полезно се оказа това, че успяхме да се адаптираме и по време на пандемията да продължим срещите си, макар и на виртуално кафе. И, безспорно, всички подчертаха силата на ролевите модели.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази своята благодарност и възхищение към жените, взели участие в събитието. “Само за един час успяхте да ме накарате да повярам, че тази държава има бъдеще, защото всички следите политическата обстановка. Аз и моят екип се чувстваме като в един оазис от доброта, от положителни новини и от много сърцати, енергични и амбициозни и най-важното – много добри хора, които правите нещо най-важно и давате вярата на младите хора, вярата не просто в нещо, а най-важното – в себе си. Че могат буквално да преминават през стени, да променят живота си, да пречупват стереотипи, да се борят с отдавна закостенели догми и да покажат, че тази битка и тази борба си заслужава, защото те всички имат по-добра съдба от това, което са очаквали или за което са мислили техните баби, дядовци и родители… Имам наблюдение, че нашите баби и дядовци са живели добре. Изпуснатото поколение са нашите родители. И това не се отнася само за ромската общност. Това е проблем на държавата ни като цяло… Много е похвално и човек иска да ви помага, защото вие сте хората, които не сте съгласни с това, роптаете срещу това и искате да го променяте.” Г-жа Йотова сподели, че институцията на Президента е винаги отворена към сигнали. “Ние имаме лостовете и начините, с които да се свържем достатъчно дискретно със съответните органи, така че да не излагаме никого на опасност…. Аз смятам, че има още какво да дължим по отношение на вашата работа. Години наред съм се занимвала с темата за насилието срещу жените, не само в ромската общност. За съжаление, пандемията направи този проблем още по-драстичен. Насилниците се почувстваха ненаказани. Не могат жените да излязат навън, не могат да се оплачат, не могат да отидат на работното си място. Това избухна като втора епидемия. В нашето общество за тези въпроси не се говори…”

Силвия Станчева – регионален педагогически координатор за областите Шумен, Търговище и Разград, представи презентация на тема “Образованието на ромските жени”. Бяха обсъдени проблемите с ранните бракове, значимостта на връзката родител-дете. “Една майка е човекът, който най-много обича своето дете и който може да направи всичко за него. Трябва ние като майки да показваме това на децата си. А не децата да казват “искам да избягам от вкъщи, затова ще се оженя.” Не се знае в другата къща, в новоо семейство дали на детто ще му бъде добре, дали ще бъде толкова обичано и обгрижвано.” 

Не остана забравена и темата за домашното насилие в ромска общност. Участниците споделиха за случаи на домашно насилие не само с ромски жени, но и с деца. Те споделиха, че една от най-тежките части на работата им като образователни медиатори е точно темата за домашното насилие. Те посочиха, че жертвите имат нужда от подкрепа, но най-важното е самата жертва да бъде готова да предприеме действия за преустановяване на насилствените действия, които търпи тя, както и нейните деца. Бе представен и изготвеният от Център “Амалипе” филм “Обърни страницата”. 

В последната сесия участниците бяха разделени на групи, като вскяа от тях трябваше да представи най-силните си впечатления от проведената национална среща на ромските жени и своя план за действие до края на учебната година.

 

 


Срещата приключи с много усмивки и вдъхновение. Мотивираните ромски жени изразиха радостта си от новите познанства, които са създали през няколкото прекарани заедно часа в обща снимка.

Повече снимки от събитието можете да намерите ТУК

Мотивационните послания, които бяха представени на срещата, можете да изтеглите от ТУК

 

Срещата се организира в рамките на проект „РТрансформ: Ромските жени трансформират образователните системи в цяла Европа, чрез своята социална и политическа мобилизация

RTransform е проект, насочен към активното приобщаване на ромските жени и момичета в социалния живот и гарантирането на техните права. Проектът се фокусира върху насърчаване на равния достъп до качествено и приобщаващо образование, обучение и учене през целия живот за ромските жени. Проектът допринася за овластяване и подпомагане на ромската общност, като се фокусира върху образователната система, която е ключова област за постигане на тяхното социално включване и за подобряване на достъпа им до права.

В проекта е заложено използването на подхода „отгоре надолу“ или промяна на политиките и нагласите към общността,  чрез въздействие върху самата общност. Основната идея е да се създаде мост между ромските жени и младите момичета, да се изгради среда на доверие и приемственост, която да представлява възможност за диалог и дебат между различните страни.

Вече 18 години, нашите партньори от Drom Kotar, организират т.нар, „Конгрес на студентки от ромски произход“ (RWSG), инициатива, която е организирана с активното участие на ромски жени, които да обменят опит и идеи за успешната образователна интеграция и да покажат ролевите модели в общността, за да вдъхновят други ромски жени и момичета.