Ученици от Джулюница с послание към своите нови украински приятели

Както писахме по-рано по инициатива на ученическите парламенти от Мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник”(създадена в рамките на програма “Всеки ученик ще бъде отличник”, финансирана от Тръст за социална алтернатива) стартирахме Кампания за подкрепа на децата бежанци от Украйна. Тъй като смятаме, че е изключително важното доброто да се разпространява ще споделяме всички проведени от учениците инициативи в рамките на кампанията.

Започваме да представяме дейностите на Ученическите парламенти от Мрежата с учениците от ОбУ „П. Р. Славейков“, с. Джулюница. Те създадоха свои послания и картички на три езика, адресирани до украинските деца, настанени в Ястребино. А ето какво ни споделиха и самите ученици от Джулюница: 

“Към децата от Украйна: Ние, учениците от ОбУ”П.Р.Славейков” с.Джулюница, искаме да ви кажем: “НЕ СТЕ САМИ! НИЕ СМЕ С ВАС И ВИ ПОДКРЕПЯМЕ! ДА БЪДЕМ ПРИЯТЕЛИ!” Това послание, написано на красиви картички на три езика-украински, български и английски, и адресирано до 13 украински деца, заедно със стихосбирката на Цоню Калчев, предадохме днес, на Благовещение, на нашия вестоносец и приятел от център “Амалипе” – Нели Николова, за да ги отнесе в Ястребино и да ги предаде заедно с нашата любов и подкрепа! Не сте сами, ние сме тук с вас!”

Ето и разказа на Нели Николова, след като посети бежанците в Ястребино: “Има моменти, в които емоцията е толкова силна, че трудно намираш думи да я опишеш. Днес е такъв ден за мен. Бях помолена от децата от ОбУ “П. Р. Славейков” с. Джулюница, да занеса в Ястребино техните послания и подаръци за украинските деца там. Трябва да видите очите на тези хора, събрали смесица от емоции – радост, тъга, надежда, любов, вяра, благодарност…
Това е само първата стъпка към тяхното приятелство, а аз като вестоносец ще се опитам да пресъздам стаените емоции и споделената радост в грейналите очички на децата.
И макар за миг стаената болка отстъпи пред споделената радост… И светът се усмихна…

Целта на инициативата е да не се провеждат еднократни дейности, а да се създават връзки и приятелства между българските и украинските деца. Надяваме се в рамките на кампанията още ученици да се свържат със своите връстници, а в последствие да се запознаят и на живо чрез обменни визити.

Повече за Кампанията прочетете тук:

Тръст за социална алтернатива (ТСА) е неправителствена организация, чиято мисия е да се прекъсне порочния кръг на бедността чрез насърчаване на възможности, които помагат на най-непривилегированите граждани на България да постигнат образователен и икономически успех. ТСА подкрепя програми, които със своите почтеност, потенциал за разрастване и прозрачност спомагат за подобряване благосъстоянието на най-бедните хора в България, със специален фокус върху  ромите.