Въпросът за образователните медиатори беше поставен и в Парламента

Националната програма „Подкрепа за образователните медиатори“ ще бъде продължена и това ще стане до края на настоящата година, така че от 01 януари нито един медиатор да не остане без работа. Това заяви министърът на образованието проф. д-р Сашо Пенов в отговор на народния представител Елисавета Белобрадова по време на заседанието на Комисията по образованието към Народното събрание на 07.12.2022. Алармирани за ситуацията с липсата на яснота за съдбата на Националната програма след 31 декември, Елисавета Белобрадова и Красимир Вълчев зададоха въпроси и отправиха препоръки към министъра на образованието.

В своето питане Белобрадова посочи проблемите, пред които са изправени образователните медиатори: това, че те работят на терен и въпреки това са на минимална работна заплата, че има реална опасност от 01 януари 2023 близо 900 души да останат без работа. Това са подготвени хора за работа в ромска общност, каквито много трудно се намират. Точно в средата на зимата между 50 000 и 70 000 деца ще останат без ежедневната подкрепа, която получават от образователните медиатори и благодарение на която много от тях все още са в училище. С тази опасност ще се сблъскат минимум 721 училища в България. Тя попита как ще решим този проблем и как ще го решим ефективно към 01 януари.

Министърът се съгласи, че важността и целесъобразността на Националната програма са безспорни. Това е една от програмите, които Министерството задължително ще продължи. В допълнение обаче министърът посочи, че има интерес от организации, които се занимават с професионална медиация да се включат в сферата на образованието. Затова е необходимо да се направи анализ какви медиатори работят на терен и с каква квалификация.

След изказването на министъра Елисавета Белобрадова  и Красимир Вълчев отново попитаха и поискаха гаранции, че ще има решение на Министерски съвет за продължаване на Програмата до края на тази години. Проф. Пенов потвърди, че това ще бъде направено и няма да има прекъсване в дейностите на Програмата

Ангажиментът на МОН за продължаване на НП „Подкрепа на образователните медиатори“ е позитивна стъпка, която трябва да бъде приветствана. Това е единствено възможното решение, за да могат образователните медиатори да продължат своята работа и през новата година. Остава необяснимо защо до този момент Министерството не е подготвило и внесло в МС решение за удължаване на Програмата, което би успокоило системата.

В същото време, намесването на организации, предоставящи съдебна медиация/ медиация за разрешаване на конфликти, е определено неаргументирано и ще създаде сериозни проблеми. На практика съдебните медиатори извършват съвършено различна работа от тази на образователните медиатори: първите посредничат за разрешаване на спорове, а вторите – работят с родителите и често с най-маргинализираните общности. Това че и в двата случая се използва думата „медиатор“ е по-скоро въпрос на омонимия. Със сигурност работещите в момента като съдебни медиатори не биха могли да свършат работата на образователните медиатори в ромските квартали и махали и не биха могли да подпомогнат дейността на училищата. Твърде спорно е дали организациите, квалифициращи за медиатори, биха могли да подпомогнат квалификацията на ОМ.

Център Амалипе ще продължи да следи ситуацията и да провежда активна кампания, докато продължаването на заетостта на образователните медиатори не стане факт на 01.01.2023.

Ако искате да подкрепите образователните медиатори, които през 2021 г. взеха голямата награда “Човек на годината за 2021” на Български Хелзинкски Комитет, можете да го направите като изпратите своята подкрепа на следните имейли: minister@mon.bg, m.gaidarova@mon.bg, p.ivanova@mon.bg

Заседанието на Комисията по образованието, можете да гледате тук (въпросът за медиаторите е от 00:53:00 до 01:00:00)

Повече за ситуацията с продължаването на НП “Подкрепа за образователните медиатори” вижте тук

Необходими са спешни действия от страна на МОН за продължаване на заетостта на образователните медиатори от 01.01.2023 г!