Василица: Празникът, който строи мостове между културите и сърцата – как училища от мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник“ и образователни медиатори го отбелязоха

Василица, известна още като Ромската Нова Година, се нарежда сред най-изключителните и разнообразни празници в календара на ромите. За някои това е денят, в който  почитат свети Васил и поставят ново начало, за други – просто е част от националния календар. Но за Център “Амалипе”, Василица представлява нещо повече – това е моментът, в който българи и роми обединяват усилията си, за да възстановят мостовете между традицията и съвременността, между културите и сърцата.

Именно под този знак се провежда кампанията “Да възстановим мостовете между нас”, и тази година тя отново бе много специална. Такава бе именно заради стотиците ученици, учители и образователни медиатори от цялата страна, които я споделиха с нас, създавайки уникален момент от сближаване и разбирателство, миг на обединение, в който всички празнуват. В нашите пъстри училища, с които работим, няма значение кой от какъв етнос е, всички заедно отбелязват знаковите дни – за една по-добра, радостна и споледена нова година. А тази година в кампанията се включих над 65 населени места от цялата страна.

Децата – чисти и красиви, танцуваха, разказваха, сурвакаха и създаваха навред празнична атмосфера и незабравими емоции.

А ето и как го направиха на много от местата в страната, за които ни бе разказано:

Алфатар

Ученици от 5 и 6 клас на ОУ “Христо Ботев” представиха пред цялото училище драматизация на празничната вечеря на Василица, легендата, посрещането на Банго Васили, и сурвакането. На присъстващите беше прочетена ромска приказка за могъщ цар, който решил да изтреби всички роми … Към учениците бяха задавани въпроси свързани с ромската култура: Как да ги наричаме – цигани или роми?, Кога ромите са се заселили в България?, Имат ли ромите свой език?, По какво се различават ромите в България?, Каква религия изповядват ромите?, Имат ли ромите своя организация?, Кои са най-големите ромски празници?, Защо Гергьовден и Василица са най-големите ромски празници?Всички гости, родители, участници изгледаха филм за успели роми в България и чужбина. Проведена бе и дискусия за проблемите и трудностите, с които са се сблъсквали по пътя към успеха и каква е била тяхната мотивация. При разговора учителите наблегнаха на важността на образованието и ролята на родителя за стимулиране за промяна, за учене, за постигане на мечтите. 

Асеновци

В Основното училище “Хр.Ботев” с.Асеновци, общ.Левски, учениците отбелязаха с вълнение и радост пристигането на Василица. Събитието започна с гледане на филма за Василильовден, което допринесе за поглъщащата атмосфера и настроение. Учениците се потопиха в света на ромската култура, откривайки богатството на символите и ритуалите, които съпътстват празника. След това, децата се впуснаха в творчество, изработвайки табло, на което изразиха своите възгледи и чувства за Василица. Последваха посещения в дома на роми, които отбелязват Ромката нова година, като беше сниман празника. А сурвакари, ученици от училището, сурвакаха учителите, служителите в кметството на селото и дори възрастни, намиращи се в близкото кафене.

Баница

Осъществено бе посещение на група ученици, учители, родители и образователния медиатор на 12.01.2024г.в РУО-Враца, като част от кампанията на Център “Амалипе” и етно-културния празник Василица! Екипът на Обединено училище “Христо Ботев”, село Баница направи съпричастни с празника още и Областна администрация и Община Враца. Като естествен край на дейностите в празничния ден бе участието в работилниците за изработване на срвачки в Младежки център – Враца. Учениците изпълниха прекрасна програма свързана с празника Василица, след което сурвакаха и отправиха пожелания за здраве и берекет. Учениците почерпиха със собственоръчно направени пити и баници. 

Берковица

Във всеки клас ученици от IV ОУ “Георги Сава Раковски“ разказаха легенди за Св. Васил, общото в традициите на българи и роми за Бъдни вечер, Коледа и Василица, сходните наричания за здраве и късмет при сурвакането. Учениците превърнаха учебния ден в празник, изпълнен с веселие и усмивки за всички присъстващи.

Бобов дол

Първа, втора и трета група ЦДО на Средно училище “Христо Ботев” гр. Бобов дол представиха драматизация по случай ромската Нова година(Василица). Учениците откриха разликите и приликите между българските и ромските празници и традиции и призоваха към толерантност и приятелска ръка за всички деца. Те пресъздадохме традициите на вечерта около трапезата. На масата присъстваха задължителните ястия: петел, баница, питка, сарми и пълнени чушки. Децата целунаха ръка на родителите и поискаха прошка. В полунощ пристигна куцият Банго Васил и раздаде от торбата си подарък за всеки.

Борован

Празникът беше отбелязат и в ПГТ “Коста Петров” с.Борован от деца, учители и родители. Специална родителска среща по повода беше организира на 12 януари, на която бяха споделени традиции, легенди и обичаи.

Брусарци

Ученици от СУ “Христо Ботев” сурвакаха кметския екип в община Брусарци на 15 януари 2024г. Със саморъчно направени сурвакници учениците сурвакаха за здраве и късмет Кмета на Община Брусарци, г-жа Наташа Михайлова. Наричания за здраве и късмет, както и музикална програма, бе представена по повод настъпването на Ромската Нова година.

Буковлък

В ОУ “Св. Климент Охридски” , с. Буковлък, общ. Плевен учениците станаха част от отбелязването на Василица чрез изработване на колажи, сурвачки, рисунки, четене на приказки, презентация, подготовка на група сурвакари. Учениците от 1-4 клас поздравиха местните институции с наричания за здраве и успешна година. Посетени бяха Кметството, Здравна служба, Клуб на пенсионера, НЧ “Пробуда”. На 14.01.2024г, точно на празника, учениците посетиха дома на кмета и го сурвакаха за здраве. 

Бургас

Всеки народ, всеки етнос и всяка група си има своите традиции и обичаи. По случай празника, учениците от ПГСИ “Пеньо Пенев”, заедно със своите родители пресъздадоха елементи от самия празник. За вкусната и разнообразна трапеза се погрижиха учениците и техните учители. Екипът на училището ни сподели, че: “Организирането на такива събития ни позволява да научим за различните култури и да се запознаем с традициите и обичаите на другите. Това разширява нашите хоризонти и ни помага да се сближим като общност. Чрез такива и подобни инициативи създаваме приятна обстановка за взаимодействие и разбирателство помежду си. Заедно се радваме на разнообразието и споделяме уважение към всички култури и традиции. Такива събития ни помагат да преодолеем стереотипите и предразсъдъците и да се насладим на разнообразието, което съвременният свят ни предлага.”

Вълчедръм

Събитията по повод празника в Първо ОУ “Васил Левски” бяха изключително разнообразни и вълнуващи. Училищен празник по сценарий “Загадката на равенството”; конкурс мис и мистър “успех”; късмети от баницата; календари за всяко дете и всяко семейство са част от елементите на отбелязването на Василица в училището. Участниците бяха очаровани от инициативата; доволни са от постигнатите резултати – сценарият “Загадката на равенството” привлече вниманието на всички участници.

Върбица

СУ “Св. Паисий Хилендарски” се включи в кампанията „Да възстановим мостовете между нас“ по повод празника Василица – 2024. Ученическият парламент направи кратък видеоклип на тема: “5 неща за ромите, които не знаете”, който бе разпространен в социалните мрежи и можете да го изгледате и тук. А на 15.01.2024г. образователните медиатори Виждан Мустафова и Арфе Орцева се срещнаха на сутрешно кафе с активни родители, по случай Банго Васил. Водещата тема на дискусията беше: “Традиции и обичаи”. “Ние, образователните медиатори, вярваме, че доброто ни съжителство с хора от различни етноси ще допринесе за запазването на обичаите и приятелските взаимоотношения помежду ни. Нашата обща мисия е да решим заедно проблемите на учениците. Да запазим толерантността за по-доброто образование на всяко дете.”, това ни споделиха медиаторите. А ето и видеото на учениците:

 

Габаре

По случай празника “Василица”, празник на общността се проведе в СУ “Христо Ботев” с. Габаре. Събитието беше изпълнено с веселие и топлина, като бяха представени традиционни ястия, сурвакане с пожелания за здраве и берекет. В програмата на отбелязването бяха включени ромски песни и танци, които придадоха уникален характер на събитието. Участниците създадоха атмосфера на взаимно уважение и сближаване, споделяйки културното наследство и традиции на ромската общност. Този специален момент в училището “Христо Ботев” с. Габаре беше повод за радост и поздравления, допринасяйки за по-силно сближаване и разбирателство между учениците, учители и родители.

Гавраилово

Ученици от 5а клас изпълниха сценка, посветена на  Василица в ОУ “Найден Геров” с. Гаврилово.

Генерал Тошево

В Основно училище “Христо Смирненски” в град Генерал Тошево, образователните медиатори не пропуснаха възможността да споделят богатството на ромската култура с учениците. Съвместно с ученическия съвет, те организираха лектория по повод Василица, деня на ромската Нова Година. В рамките на интересни и образователни дискусии, медиаторите представиха традициите, свързани с празника, вдъхновявайки учениците да се доближат и по-добре разберат културното наследство на ромската общност. Събитието създаде вълнуваща образователна обстановка в училището и подчерта важността на разнообразието и взаимното уважение в образователната среда.

Гложене

В рамките на няколко дн с различните класове по класните стаи в ОУ”ХРИСТО БОТЕВ” С.ГЛОЖЕНЕ бяха провеждани беседи относно Василица, като в една от тях – във стола на училището, в разговора участва и готвачката на училището, която също е от ромски произход. Тя сподели много традиционни рецепти на учениците. Те са запознати от предходни чествания с легендите за Св. Васил, но този път по-важно бе да им предаде самата традиция. Бе наблегнато и на същественото значение на прошката, която се взема от роднини и близки. Учениците от 1- 4клас рисуваха любими елементи от празника.

Голямо ново

В ОбУ “Георги Стойков Раковски” в село Голямо ново, учениците от 4, 5 и 6 клас имаха уникалната възможност да се потопят в богатството на ромската култура по повод празника “Банго Васил”. СВ рамките на занимание по интереси, учениците, заедно с техните класни ръководители и ресурсен учител, разглеждаха Легендата за Банго Васил, традициите и обичаите, свързани с празнуването на Ромската Нова година. Програмата на събитието включваше гледане на филм, представяне на презентация и дискусия, която създаде пространство за обмен на идеи и въпроси относно Банго Васил и ромската култура. Учениците бяха активно включени в дейностите и имаха възможността да научат повече за традициите, които създават уникален облик на Ромската Нова година. Такива инициативи в училище не само просвещават учениците относно културното многообразие, но и спомагат за създаването на по-толерантна и разбираща общност.

Гоце Делчев

В ПГ по МСС “ПЕЙО К. ЯВОРОВ” бе пресъздаден празника на ромите -“Василица”. Участниците бяха учениците от училището, членове на група “Пирински танци” по проект “Културата на моя етнос”, ЦОИДУЕМ. Възрастта на участниците е от 14 до 17 годишна възраст. Имаше представители от трите етноси: християни, роми и мюсюлмани. Участниците бяха въодушевени и с приповдигнато настроение. Целта беше постигната,защото този празник не е популярен в този край и много малко хора, дори и от малцинствата, знаят какви обреди се изпълняват. Участниците се представиха като много добри артисти и пресъздадоха празника до най-малката подробност. Успяха да ангажират вниманието на училищната общност и гражданите.

Градец

В Основно училище “Капитан Петър Пармаков” в село Градец, нашите приятели изпратиха вълнуваща поредица от клипове, за да споделят с нас емоцията от празника “Василица”, проведен там. В тези прекрасни записи, децата впечатляват с прекрасни песни и танци, представяйки ги с уникални тоалети, специално подготвени за този повод. Техният талант и страст към традициите създават истинско празнично настроение и ни напомнят за важността на общността и наследството, което носим със себе си. Те пожелават на всички благодарителност и пожелания за здраве, щастие и благополучие, а ние им желаем на вдъхновяващите деца от село Градец да не спират да вдъхновяват и показват талантите си.

Градина

В ОУ “Христо Ботев” в село Градина бе създадена една изключителна програма, посветена на празника “Василица”. В рамките на този специален момент учениците изпълниха програма, включваща руско-цигански танц, песен и сурвакане с традиционни наричания за здраве и берекет. Учениците и родителите с радост приеха идеята за участие в тази инициатива, която обогати училищния живот с културни изживявания. В рамките на програмата, децата бяха предварително подготвени за посещение в държавни институции, където с вълнение и любопитство бяха посрещани. Допълнително, учениците изработиха подаръци, които бяха подарени на домакините. Институциите, които посетиха, отговориха с топлота и радушие, подготвяйки също подаръци и лакомства за децата. Това събитие не само насърчи учениците да изразят своите таланти, но и подчерта важността на взаимодействието между образователната общност и държавните институции.

Градище

Ето какво ни разказаха и от ОУ “Васил Левски” в село Градище: “Организирахме вълнуващо училищно тържество, посветено на празника “Василица” – ромската Нова Година. В рамките на събитието, нашите талантливи ученици представиха презентации, танци и песни, предавайки вълнението и богатството на традициите, свързани с този празник. Госпожа Джемиле Мустафа създаде наистина вкусни кулинарни подаръци, представяйки традиционни ястия за празника. Тези вкусотии бяха с удоволствие споделени с всички присъстващи на тържеството, създавайки атмосфера на общност и радост. Участниците в празника с голямо желание се включиха в концертната част, дарявайки на публиката моменти, пълни с енергия и талант. Традиция в училището ни е да отбелязваме всички значими празници на различните етноси, като подчертаваме важността на взаимоприемството и разнообразието в учебната среда.”

Граф Игнатиево

ОУ “Граф Н. Игнатиев” в село Граф Игнатиево почете празника “Василица” с емоционално и незабравимо изживяване за децата. Специално подготвени танцьори от учениците представиха традиционен цигански романс, очаровайки публиката с участието на талантливи момчета, които свиреха на цигулки и дайрета. Програмата включваше и кратка драматизация, разказваща за произхода на ромите и значението на Василица в тяхната култура. Сурвакарите се превърнаха в още едно вълнуващо изживяване, където децата използваха традиционни наричания при сурвакането на домакините. За участниците в събитието това беше не само изпълнение пред публика, но и уникална възможност да разгледат студиата и залите на БНР. Те получиха заслужено внимание и аплодисменти от служителите, присъстващи на изявата им. За мнозинството от децата, това беше първо пътуване с автобус и излизане от селото, както и първо посещение на столицата. Специално внимание беше отделено на тях в ТСА и БНР, където имаха възможността да разговарят със служителите и да се почувстват значими. Дори някои от децата дадоха интервю на известната ромска актриса Наталия Цекова, което беше излъчено по програмата “Христо Ботев” на 14 януари. Участието им направи този ден част от специален и запомнящ се момент в техния живот.

Гълъбово

В Първо Основно Училище град Гълъбово “Св. Паисий Хилендарски” се проведе вълнуващо отбелязване на ромския празник “Василица”. Децата в училището представиха традиционното посрещане на празника. Облечени в костюми и в роли, те внесоха още по-голямо вълнение в този специален ден. В рамките на тържествата бяха представени различни елементи от ромската култура, включително традиционни ястия, които бяха приготвени с голямо желание. Това празнично отбелязване в училище “Св. Паисий Хилендарски” е не само специален момент за учениците, но и важна стъпка към запазването и споделянето на културното разнообразие в образователната среда.

Добролево

На 15-ти януари в ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Добролево, образователният медиатор проведе увлекателна и познавателна сесия, посветена на ромския празник “Банго Васил”. В този ден, медиаторът сподели легенди, традиции и обичаи, свързани с този важен момент от ромската култура. Събитието включваше интерактивна викторина в платформата Wordwall, насочена към учениците и тяхното познание за празника. Вълнуващата програма продължи с представяне на ромски танц, като след това учениците имаха възможността да създадат свои сурвачки с участието на родителите. Особено вдъхновяващо беше участието на ученици от всички етноси, които се обединиха в радост и възхищение към ромската култура. Събитието приключи с поздравление на ромски език от възрастна жена от ромски произход, което придаде още по-специален характер на този уникален момент в училището.

Долно Големанци

В Основното училище “Христо Ботев” в село Долно Големанци, празникът “Василица” беше отбелязан със специално събитие, предоставяйки възможност на учениците да се доближат и да научат повече за традициите и обичаите на ромската общност. Програмата на събитието започна с прочитане на легендата за Св. Васил и представяне на информация за начина, по който ромите празнуват Василица. Част от учениците имаха възможността да споделят как празнуват у дома си, което създаде интересна и динамична беседа. С участието на учениците в събитието, беше подчертано богатството на ромската култура чрез песни, танци и облекло, характерно за празничните обичаи. Някои от учениците представиха ромски песни, като част от тях бяха облечени в традиционни тоалети, използвани по време на празниците. Учениците от кръжок “Фолклорна палитра” разказаха ромски приказки, добавяйки допълнителен елемент на обогатяване на културния опит. Събитието завърши с творческа дейност, където всеки ученик получи картини за оцветяване с приказни герои, украсявайки и подчертавайки важността на културното разнообразие.

Дупница

В град Дупница учениците представиха богатството на ромската култура по повод празника Банго Васил/Василица. Програмата на събитието включваше различни елементи, които показват традициите и обичаите на ромската общност. Учениците представиха ромски ритуали, свързани с празника Василица, включително легендата за Банго Васил и ритуала “Сурваки”. Презентацията беше допълнена с ромска песен и представяне на традиционни ромски костюми, които са характерни за празничните обичаи. Реакцията от страна на публиката беше тази, която учениците очакваха – положителна оценка за труда им, радост и интерес. Учениците съумяха да представят ромската култура по занимателен и образователен начин, привличайки вниманието на зрителите и поставяйки акцент върху културното многообразие и важността му за обогатяване на обществото.

Дългопол

В Началното училище “Иван Вазов” в град Дългопол, празникът “Василица” – ромската нова година, беше отбелязан със специално събитие, включващо участието на ученици и техните родители. Този уникален празник събра училищната общност в едно, за да отпразнува традициите и културата на ромската общност. Програмата на събитието включваше различни активности като сурвакане, изпълнение на традиционни ромски песни и поднасяне на традиционни ястия. Учениците и техните родители се включиха активно в тези дейности, създавайки атмосфера на радост и общност.

Желю войвода

В ОУ “Д-р Петър Берон” в село Желю войвода, област Сливен, Василица – ромската Нова година беше отбелязана със специално събитие, обединяващо учители, родители и ученици в едно голямо семейство. Образователният медиатор Юлия Иванова, заедно с родител и ученици, организираха интересна програма, включваща участието на всички присъстващи. Една от забавните и популярни активности беше замесването на хляб и пита, където всички заедно сътвориха традиционни ястия. Това не само подчерта важността на сътрудничеството и общността, но и представи кулинарните аспекти на ромската култура.Събитието беше организирано като истинско семейно тържество, където близките се събраха, за да отпразнуват заедно Василица и да споделят моменти на радост и общност. Този подход не само заздрави връзките в училищната общност, но и насърчи разбирането и уважението към ромската култура и традиции.

Изгрев

Учениците от Основно училище „П.Р.Славейков“ – с. Изгрев поздравиха с песни и сурвакания кмета на Община Венец Нехрибан Ахмедова и ръководството на общината по повод ромската Нова година или Василица. От своя страна администрацията пожела Банго Васил – техният покровител, да им донесе радост и да ги закриля през цялата година. На всички участници от ОУ „П.Р.Славейков“ кметът Нехрибан Ахмедова дари торбички с лакомства.

Ихтиман

В ОУ “Св.св. Кирил и Методий” в Ихтиман, празникът Василица – Ромската нова година, беше отбелязан с вълнуващо събитие, подготвено от учениците на училището. Програмата включваше различни елементи, които изразяваха богатството на ромската култура и традиции. Учениците представиха легендата за Василица, въвеличавайки важността на празника и традициите, свързани с него. Ромски танц и песен бяха част от изявата, представяйки характерните изразни форми на ромската култура. Освен това, учениците изнесоха и коледарска песен, дарувайки учители и родители с подаръци и пожелания за здраве. Искрено се изрази радостта и ентусиазмът на участниците, които не само честваха своята култура, но и успяха да изненадат и радват институциите. Приемането на събитието с отворени обяти от страна на институциите потвърждава успешната инициатива на училището в привличането на вниманието към ромската култура и традиции.

Камен

В ОУ “Св.св. Кирил и Методий” в село Камен, община Сливен, училищната общност отбеляза Ромската нова година – Св. Василий, с празнично тържество, пълно с песни, танци и споделяне на традиции. Учениците се включиха активно в събитието, представяйки ромски песни и танци, които са част от богатата култура и наследство на ромската общност. Освен развлекателната част, участниците разказаха и за традициите и легендите, свързани с празника Васильовден, споделяйки знание и вълнение с останалите присъстващи.

Караджово

Представителна група от ОУ “Васил Левски” с. Караджово изнесоха празнична програма пред служителите на общинската администрация и кмета на община Садово по повод Васильовден. Сурвакаха за здраве и почерпиха с вкусна баница с късмети. Кметът благодари от сърце и им подари лакомства. По повод  Василица ученици от ОУ “Васил Левски” с. Караджово зарадваха служителите на Областна администрация Пловдив с кратко тържество, разкриващо богатството от фолклорни традиции и бит на ромската общност в България. Сред учениците имаше представители на 3 етноса – българи, турци и роми. Те представиха ромските ритуали, ромските ритми с тарамбуки, раздадоха баница с късмети и сурвакаха за здраве и берекет. Oтбелязването на Василица и кампанията „Да възстановим мостовете между нас“ е по проект на Център „Амалипе”, активно работещ с мрежа от близо 300 училища в цялата страна, 18 от тях са от област Пловдив. Дейността им е свързана с намаляване на процента на отпадащи деца, въвеждане на интеркултурно образование, насърчаване на учене през целия живот в ромската общност и повишаване на образователния статус на ромите. ОУ “Васил Левски” с. Караджово е част от мрежата на Центъра от 20 години. 
Директорът на ОУ “Васил Левски” с. Караджово, г-жа Красимира Благоева, поднесе няколко дара към Ръководството на Администрацията и благодари за топлото посрещане. Инициативата за отбелязване на Василица стартира през 2009 година и учениците от ОУ „Васил Левски“ са първите сурвакари в Министерството на образованието и науката. Красимира Благоева сподели: „Първите сурвакари преди 15 години днес са реализирани млади хора, почти всички с висше образование. Този факт е изключително показателен, че има смисъл от енергията, която ние – учителите, влагаме за мотивирането и подкрепата на нашите ученици. За първи път Областна администрация приема сурвакари на Василица. Благодарим за топлото посрещане и възможността да покажем и на регионално ниво, че в многообразието е нашето единство.“

Кирчево

Учениците от ОУ “Христо Ботев” в село Кирчево под ръководството на Образователния медиатор Росица Борисова също се включиха в отбелязването на Ромската нова година. Събитието беше организирано с ентусиазъм и ангажимент от страна на учениците и образователния медиатор.Те споделиха радостта на празника чрез различни изразни форми, включително ромски песни, танци и други традиционни елементи.

Котел

Средното училище “Георги Стойков Раковски” в град Котел активно участва в отбелязването на Ромската нова година със своите ученици. В рамките на събитието, учениците представиха традиционния ромски ритуал Василица, като го пресъздаха по начин, характерен за ромската общност в община Котел. Освен това, учениците от група ЦДО-5-7клас към училището изнесоха вълнуващо изпълнение на ръченица и народни хора, използвайки оркестър за идиофонни инструменти. Този музикален елемент добави още по-голямо вълнение и красота към тържеството, което се проведе в чест на Васильовден. Такива инициативи от страна на училището не само го показват като активен участник в общността, но и подчертават значението на културното разнообразие и обмена на традиции между различните етнически групи. Усилията на учениците и училището са направени с цел запазване и уважение към богатата ромска култура в региона.

Крушовица

За поредна година в ОУ”Христо Ботев” бе изготвено табло, отразяващо прочит на легендите. По повод празника бе изготвен и видеоклип с факти за живота на ромите в селото. Представени бяха ритуали, свързани с Василица, съпоставяне между празници, украса на сурвачки, сурвакане на учители, директор и бизнесмен от ромски произход, песни, танци, запознаване на учениците със старите ромски занаяти, традициите при посрещане на Банго Васил, запознаване на учениците с дейността на известни и успели роми.

Луковит

Учениците от НУ “Инж. Г. Ив. Вълков” в град Луковит проявиха своите творчески умения и културна осведоменост, участващи в “Работилница за сурвачки”. С преданост и вдъхновение, те създадоха уникални сурвачки, използвайки дрянови клонки и разноцветни прежди, както и други материали. Освен това, момичетата от групата се ангажираха със задачата да запознаят по-малките деца в училището с легендата за Банго Васил и традициите и обичаите, свързани с празника. Този образователен аспект на събитието имаше за цел да пренесе ромската култура и наследство към по-младите поколения и да ги запознае с богатството на ромските обичаи.

Мадара, обл. Шумен

В ОУ “Панайот Волов” в село Мадара, учениците се включиха активно в празничното настроение на Василица, ромската нова година. Изработиха табло, което беше вдъхновено от традициите на празника, а също така създадоха и красиви сурвакници. Таблото и сурвакниците бяха израз на тяхната креативност и уважение към ромската култура. В рамките на събитието, учениците представиха и интересната приказка “Който го прави, за главата си го прави”, която имаше за цел да предаде важни житейски уроци. След това, всички заедно се забавляваха с танц под наслов “Всички заедно се учим, пеем и танцуваме”, а за финал отправиха своите наричанията за здраве и берекет. На тях отговориха с усмивки и радост както сурваканите в училищще,така и кметът на селото и директорът на училището. Този празничен момент обедини училищната общност и спомогна за запазване и прославяне на ромските традиции.

Марково

В ОбУ”Пенчо П. Славейков” в село Марково, учениците се възползваха от възможността да отбележат Василица – ромската нова година, чрез провеждане на разнообразни и забавни активности. Събитието включваше традиционни елементи, които въздават почит към ромската култура. Учениците участваха активно в сурвакане, като предаваха пожелания за здраве и благополучие на своите учители и родители. Наричанията, съчетани с празнични ястия, направиха събитието още по-запомнящо се и заредено с радост и топлина. В допълнение към това, учениците разказваха легенди и истории, свързани с Василица, които допринасят за по-добро разбиране и уважение към ромската традиция и култура. Всички тези елементи взаимодействат, за да направят празничното събитие в училище по-богато и значимо за образователната общност.

Мъглиж

Учениците от ОУ “Христо Ботев” в град Мъглиж пресъздадоха на празнуването на Ромската Нова година, Василица. Започвайки с приготовленията в семействата за Вечерницата, когато ромските семейства се събират, за да отдадат почит и уважение на най-възрастния член, целувайки му ръка. Трапезата, слагана на земята, включвала традиционни ястия като питка с пара, вита баница, сарми и особено важна – пуйка, символ на спасение за ромската общност. Освен с богатата трапеза, тази специална вечер била съпроводена от песни и традиционни ромски танци, които учениците пресъздали с любов и внимание към детайлите. На полунощ на 14 януари, Банго Васили пристигнал и благославял домовете по повод настъпването на Ромската Нова година, Василица. Събитието било съпроводено от много сурвакари, а наричанията са изпълнени както на ромски, така и на български език, което придавало още по-голяма разнообразност и значимост на празничната обстановка.

Овча могила

В ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Овча могила традициите около обичая “Василица” са запазени и преоткривани от ученици, учители и родители. Събитието включва традиционни елементи като събиране около трапезата, викторина с разнообразни въпроси, сурвакари и танци. Усилията за запазване на културните традиции и обичаи се отразяват върху положителните емоции на всички участници. Възстановяването на обичаите около Василица не само съживява празника, но и служи като повод за обединение на общността. Кампанията “Да възстановим мостовете между нас” допринася за създаването на възможности за общуване, разнообразие и сплотеност в общността. Този празничен ден не само прославя традициите, но и заздравя връзките между хората, подчертавайки важността на общността и културното многообразие.

Омуртаг

Във Второ начално училище “Васил Левски” в град Омуртаг беше организирана беседа с ученици и родители, следвана от презентация и празничен концерт, посветени на Василица – Ромската Нова Година. В хода на организираните дейности се постигна интерес и вълнение сред учениците и участниците, които участваха в събитието. Акцентът върху Банго Васил служи като катализатор за обединение на общността и подчертаване на значението на ромската култура в учебната среда.

Община Павликени, МКБППМН -Община Павликени, Българско училищно настоятелство при ОУ „Филип Тотю“ с. Върбовка, НЧ „Христо Ботев-1888“ с. Върбовка.

На 15-ти януари се пресъздадоха сурвакарски наричания и народни танци и сурвакане на гостите от ученици от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас от ОУ “Филип Тотю” с.Върбовка. В събитието участваха деца и ученици от общо  5 образователни институции от Община Павликени: ОУ “Филип Тотю” с.Върбовка,  ДГ “Цветни мечти” с.Върбовка, ОУ “Бачо Киро” – гр.Бяла черква, ОУ “Св.св.Кирил и Методий” с.Батак и ПГАТ “Ц.Церковски” гр.Павликени.

Победа

В Обединено училище “Добри Войников” в село Победа на 12.01.24 г., учениците съвместно с родителите си се ангажираха в изработването на сурвакници за Василица. В деня на празника децата използваха сурвакниците си, за да пожелаят здраве, късмет, благополучие и плодородие на своите близки. Те също така бяха радостни и щастливи, тъй като бяха почерпени с лакомства. Инициативата им посрещна положителни отзиви от страна на родителите, които бяха зарадвани, че децата уважиха традициите на празника. Целта на дейността беше да ангажира родителите с предстоящия голям празник, като същевременно творят заедно с децата си и се радват на приятни моменти в обществено-училищната обстановка.

Преселенци

Учениците  от ОУ “Васил Левски” с. Преселенци сурвакаха всеки в селото за здраве.

Раковица

В ОУ “Христо Ботев” в село Раковица, област Видин, традициите и обичаите бяха в центъра на вниманието. Образователният медиатор Ивета Иванова организира лектория по повод ромския празник. В училището гости бяха добре дошли, а събитието включваше различни активности. Децата показаха какно знаят за празника, изработвайки табла и сурвакници. С тях, младите участници изпълняваха ромски обичаи и сурвакаха за здраве и берекет. Образователната програма включваше и информационни табла, игри като “Богатството на ромите”, ромска приказка с наименование “Градината на народите”, както и дискусия на тема “Как празнуваме у дома ромската нова година”. Децата имаха възможността да споделят своите уникални перспективи и традиции, което подчерта важността на разнообразието и разбиранието между културите.

Росен, община Созопол

В Обединеното училище “Христо Ботев” в Росен, община Созопол, учениците от 3 и 4 клас впечатлиха със своето пресъздаване на обичая “Василица” – Ромската Нова година. С артистични и креативни театрални изяви те представиха обредите и ритуалите, характерни за този празник. Представлението включваше сурвакане за здраве и посрещане на Банго Васил, който се почита като спасител в ромската култура. Гостите, сред които бяха ученици, педагози и представители на читалищното настоятелство, имаха възможността да видят традиционни обреди за Василица и да чуят сурвакарски наричания по случай ромската Нова година. Неизменна част от празника бяха и типичните ястия на трапезата – пита, патица и събиране на семейството. Този празничен момент не само представи богатството на ромската култура, но и създаде възможност за обучение и приемане в училищната общност.

Самоков

Ето какво ни разказаха от град Самоков: “Проведохме тържество пред кмета на Община Самоков. Учениците му разказаха повече за своите ритуали и как се чества ромската Нова година. По този начин популяризирахме името на училището и показахме толерантност, единност и почитане на всички празници, както от българи, така и от роми. Получи се прекрасно тържество и учениците, учителите и кмета бяха доволни и щастливи.”

Селановци

Образователният медиатор на ОУ “Н.Й.Вапцаров” с. Селановци запозна учениците с традициите и обичаите при отбелязвано на Василица – ромската нова година. Заедно те четоха приказки и разкази. Обсъдиха и съставиха сценарий. Участниците преодоляха притесненията си, успяхме да привлекат вниманието на родителите, с цел в бъдеще заедно да организират и отбелязват празниците.

Сеново

Учениците от ОУ “Св.св.Кирил и Методий” гр. Сеново поздравиха за Василица Кметицата на град Сеново и гражданите, намиращи се в  обществени обекти /магазини/, като наричаха за здраве и берекет. Отбелязването на ромската нова година е традиция в училището! Коледари, сурвакари и много благословия за всеки изпълниха и огласиха селището ни. Децата уважиха и ръководството на училището.

Септември

В Професионална гимназия по механизация на земеделското стопанство, гр. Септември пред ученици, учители и родители група от ученици представи песента “Василица”, наричанет, танца на кукерите и танца на учениците. Участниците разказаха легендиуте, които бяха чували и за които бяха чели. Разказаха за традиции, които спазват в семействата си или знаят от прочетено в интернет /традиции, които са позабравени/

Сливо поле

На 15 януари Община Сливо поле посрещна сурвакари (ученици от с.Кошарна) заедно с Ивелина Костова – образователен медиатор в ОУ “Св.Св.Кирил и Методий” с.Ряхово и ръководител на социални услуги в “Общностен център за деца и семейства” в община Сливо поле, за да се  включат в кампанията „Да възстановим мостовете помежду ни“, която Център „Амалипе“ организира по повод ромския празник Василица. По случай отбелязване на Ромската Нова година учениците бяха посрещнати от кмета на община Сливо поле г-н В. Атанасов, зам.-кмет г-н М. Чиликов, секретаря г-н И. Иванов, експерта по образованието г-н В. Лалков, Началника на РУО Русе д-р Росица Георгиева, директори на училищата в с.Ряхово – г-жа Г.Илиева, в гр.Сливо поле – г-жа Митева. Учениците гостуваха и на кметове на с.Кошарна – г-н Г. Яшар, кмета на с.Стамболово – г-жа М. Мехмедова, кмета на с.Борисово – г-н И. Михов, на с.Юделник – г-жа М. Пашова, на с.Малко Враново – г-н М. Реджебов, на с.Глямо Враново – Т. Байтар, на с.Ряхово – Х. Иванова, на с.Бръшлен – г-жа А. Христова, на с.Черешово – г-н С. Златев и д.р.

София

Учениците от 124 ОУ “Васил Левски” отбелязоха празника Василица като осъществиха изпълнение на песни с кавал, гайда и тъпан пред ученици и студенти пред РУО – София.

Средец

СУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Средец за поредна година отбелязва ромската нова година с разнообразни и образователни събития. Събитието започна с изпяването на химна на ромите, което постави началото на празничния ден. Учениците бяха запознати с една от легендите за “Банго Васил”, съчетана с гледането на анимационен филм на темата. Образователните медиатори в училището организираха лектория, насочена към учениците от 5 и 6 клас, което представи значението и обичаите на ромската Нова година. Във визията на децата се наложи идеята, че само като работят заедно и в една посока могат да изведат кораба България към широки простори и богати пристанища на национално добруване. Така събитието не само отрази богатството на ромската култура, но и подчерта важността на сътрудничеството и сближаването между различните общности.

Средище

В ОУ “Цанко Церковски” Средище празникът бе отбелязан чрез традиционен ритуал, с който семействата в Средище посрещат и празнуват Василица – гостуване в община Кайнарджа и сурвакане на кмета Любен Сивев и общинска администрация; представяне на ритуала пред училищната общност и сурвакане на директора Милена Михайлова и зам. директора Таня Иванова и останалите учители. Третокласниците отбелязаха Ромската Нова година, като гледаха и коментираха презентация по темата, от която обогатиха знанията си за обредите и ритуалите, съпътстващи празника. Припомниха си легендите за Банго Васил и изработиха постер, с който обогатиха и интериора в класната стая. Седмокласниците се запознаха с подготовката за празника, празничната вечеря, обичаите, благославянето, госта Банго Васил, сурвакането. С използваните материали изготвиха постер за празника, след което изгледаха и анимационния филм от Милен Витанов и Вера Траянова „Банго Васили“. Постерът беше представен на всички групи за целодневна организация в часовете за занимания по интереси. Участниците се включиха с желание и интерес. Учениците бяха посрещнати с радост и уважение към представяните традиции. Целта беше да съхранят традициите и да убедят обществото в значимостта, креативността и успехите на учениците.

Стамболийски

Учители и родители от ОбУ “Христо Ботев”, гр.Ставболийски организираха общо училищно тържество с деца, ученици, родители и учители. Четвъртокласниците пресъздадоха “Легендата за Банго Васил”, сурвакаха всички присъстващи за здраве и берекет, изпълниха танц- руско-цигански романс. Учениците от прогимназиален етап изпълниха песните – “Едерлези” и “Чай шукарие” със съпровод от музикални инструменти.

Старо Оряхово

В ОУ “Св.св.Кирил и Методий” с. Старо Оряхово отбелязаха с постер за Василица, изработен от група “Фолклор на етносите” от 5 клас, под ръководството на г-ж Чанкова. Раздадени бяха флаери за Василица във всички класове. Учениците сурвакаха ръководството ,учители и служители за здраве и берекет.

Сухиндол

В СУ “Св. Климент Охридски” – гр. Сухиндол отбелязаха празника “Василица” – ромската нова година, като учениците от първи клас нарисуваха рисунки и сурвакаха за здраве.

Тодор Икономово

Учениците от ОбУ “Панайот Волов” в с. Тодор Икономово, област Шумен, се включиха в празненствата по повод Ромската Нова година, наричана още “Васильовден”. На 15.01.24 г. учениците от 5, 7 и 8 клас подготвиха тържество, където поканиха родители, ученици и учители. Програмата на събитието включваше гледане на два филма. Първият филм разказваше за “Историята на Банго Васил”, представяйки значението на този празник в ромската култура. Вторият филм, с наслов “Два ромски свята”, подчертаваше важността на образованието и необходимостта от завършване на училище, преди да се влезе в брак. След гледането на филмите, учениците се веселиха и танцуваха. Тържеството завърши с общо удовлетворение и радост от участието на всички участници и родители.

Тополовград

Образователните медиатори на СУ “д-р Петър Берон” в гр. Тополовград активно се включиха в отбелязването на Ромската Нова година, известна като Васильовден. В училището проведоха беседи с учениците, посветени на ромските традиции и обичаи. Създадоха информационно табло, представяйки важни аспекти от този важен празник в ромската култура. Заедно с учениците от училището образователните медиатори отбелязаха Василица в дома на роднина на ученици, където имаше угощение и празнични облекла.

Търнене

В рамките на инициативата на образователните медиатори Борислав Димитров и Захарина Мехмедова, децата от Център за дневен престой (ЦДО) в Обединеното училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Търнене активно отбелязаха Ромската Нова година, известна като Василица. Събитието се проведе с участието на родителите и г-жа Катина Калинова. Децата с удоволствие участваха в празничните обичаи и традиции, свързани с Василица.

Царски извор

По случай празника Васильовден, учениците от НУ “Иван Вазов” с.Царски извор минаха през центъра на селото и посетиха Кметството. Учениците разказаха каква е историята на празника и сурвакаха за здраве и берекет. А за старанието си да опазват традициите, те получиха лакомства.

Шумен

Сурвакари наричаха за здраве в община Шумен по случай ромската Нова година. За празника, известен като Василица или Василица, те отправиха благопожелания към кмета проф. Христо Христов и неговия екип. Заедно със сурвакарите беше образователният медиатор Георги Самиров, който изтъкна значението на празника като символ на обединението, прошката и толерантността. ”Участниците са от няколко училища, доброволци към Център “Амалипе” и Фондация “Подобри”, тук са и студенти също, които са стипендианти на Център “Амалипе”. Голям е празникът. Този празник събира, сплотява семейството, затова е толкова голям. Другият празник, ромски не само, но и български, е Гергьовден. Пожелавам на всички граждани – да бъдат много по-сплотени, много по-единни и да имат търпение за всяко нещо, което се случва”, каза Георги Самиров – образователен медиатор. Кметът на Шумен дари сурвакарите и пожела добрите пожелания да се сбъдват, а децата и младежите да продължат да популяризират традициите и празничната обредност на ромската общност.

Със сигурност има още училища, които не можахме да включим в статията, но са станали част от празненствата в страната.

Благодарим на всички, които се включиха! Честита нова година!

Кампанията “Василица: Да възстановим мостовете помежду ни” се организира в рамките на Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност”, който се изпълнява от Център „Амалипе“  в над 50 общини в необлагодетелствани региони и общности извън София. Проектът се реализира с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България. Обхваща широк кръг ученици в гимназиална възраст, особено тези, които получават недостатъчен достъп до услуги, от уязвими ромски общности, от слабо развити региони и др., за да повиши значително техните знания, интерес и мотивация да бъдат активни в различни форми на гражданско участие. В рамките на проекта младежи от цялата страна от началото на годината проведоха обучения тип “връстници обучават връстници” и кампании на граждански и мултикултурни теми.

Вижте още:

Василица в Община Велико Търново: култура, традици и обичаи

Василица 2024 – мост между традиции, деца и институции