Василица 2021 бе отбелязана и в гр.Велико Търново

Началото на отбелязването на Василица от Център „Амалипе“ започна на 13.01.2021г. с традиционното присъствено сурвакане в Община Велико Търново и Областна управа Велико Търново, където при строго спазване на противоепидемичните мерки, малките сурвакарчета от Обединено училище „П.Р.Славейков“, с. Джулюница внесоха празнично настроение и сурвакаха двете институции за здраве и за берекет както за общината, така и за областта за предстоящата 2021 година!

Домакини на срещата в Община Велико Търново бяха Проф. Георги Камарашев, Заместник-кмет “Строителство и устройство на територията” и г-жа Пенка Игнатова, директор Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт”, които изразиха своята благодарност за трудът и усилията, които Център „Амалипе“ полага за израждането на мостове между общността и институциите. Повече за утвърждаването на Василица като ден на ромската култура и за символите и отбелязването на празника, разказаха Галина Дечева – образователен експерт и Атанас Атанасов – експерт развитие на местната общност към центъра, а третокласникът Акиф пожела благополучие и просперитет в общината като поздрави и сурвака домакините. Михрибан Милчева, ученичка от старопрестолната гимназия по икономика, разказа за преодоляването на различията и работата като ученик-наставник в условията на дистанционно обучение и как подкрепя и подпомага своите съученици, за да преминат през тази форма на образованието, което се налага поради противоепидемичните мерки.

Проф. д-р Любомира Попова, областен управител на област Велико Търново също прие само двама ученици – Джансу и Юлияна (също от Джулюница), доброволци към Център Амалипе, които при спазване на всички противоепидемични мерки я поздравиха и сурвакаха за новата година, а след това и подариха и ръчно изработена сурвакница. Юлияна и разказа за традициите, свързани с празника, защо и как се отбелязва сред общността в областа.