Веселин Сандев е избран за образователен медиатор на годината

Голямата награда “Образователен медиатор на годината” бе връчена от Проф. д-р Галин  Цоков, Министър на образованието и науката на Веселин Сандев, образователен медиатор към 1-во НУ “Христо Смирненски”, град Омуртаг, община Омуртаг, област Търговище. Веселин  е образователен медиатор от 2 години. С активни инициативи той се стреми да направи училището не просто място за обучение, а интересно и сплотяващо общество. Един от неговите значими приноси е създаването на футболен отбор с името ФК „Реал Омуртаг“. Този проект се роди, когато Сандев забеляза, че момчетата в училището се занимават с игра на футбол в двора. За да ги подкрепи и вдъхнови, реши да организира турнир между класовете. Инициативата събра голям интерес, а след избор на отбор на училището, започнаха систeмни тренировки.

“Когато започнах работа в училището, забелязах как момчета играят в двора футбол. Така започна всичко – реших да организирам турнир между класовете. Имаше голям интерес, избрах отбор на училището и с тях започнахме тренировки”, споделя Сандев, връщайки се с вълнение към началото на своето приключение като медиатор.

Неговата страст и ангажимент не само създават сплотено училищно общество, но и помагат на младите хора да развият спортните си умения и лидерските качества. Сандев е ярък пример за това, как един медиатор може да промени образователната среда и да вдъхнови учениците да се включат и растат като индивидуалности. Той спечели голямата награда, след като събра общ брой харесвания 1642 и 549 коментара в социалните мрежи на Център „Амалипе“. Награди получиха и всички номинирани участници, както следва:

Радослава Начкова Спасова с общ брой харесвания 1467 и 246 коментара – печели специален приз “Овластяване на ромската жена”

Радослава Спасова. Тя е ромка, омъжена и майка на две деца, а нейната ангажираност и преданост нареждат тя да бъде отличена като печели специален приз “Овластяване на ромската жена”. Със стаж от 7 години в образователния процес, Радослава започна като доброволец, насочен към организирането на събития, посветени на подкрепата на ромската общност, особено по повод 8-ми април. Тя бързо премина към ограмотяването на ромски майки, когато осъзна, че срещат затруднения при разбирането на писма, документи или призовки. Радослава не само се гордее с работата си, но и изпитва удовлетворение от разнообразието и предизвикателствата, които ежедневието като образователен медиатор предлага. Нейната най-голяма цел е да поддържа мотивацията на ромските деца за учене и развитие, като работи по формирането на тяхната ясна позиция и умения.

Диана Здравкова Царибродска с общ брой харесвания  1398 и 230 коментара – печели специален приз ” Добротворчество и застъпничество“.

Като образователен медиатор в Общностен център, Диана се изправя срещу тежки случаи в селата и градчето. Нейната ангажираност не спира тук – тя е и библиотекар в СУ “Васил Левски”, където оживява библиотека, затворена повече от 15 години. За Диана двете й роли – като библиотекар и образователен медиатор – имат общо нещо: децата и любовта й към тях. Трудно, но увлекателно, нейната работа се преплита с неспирна грижа и дейности, които не приключват с края на работния ден. С разнообразни инициативи и събития, включително филмови вечери, конкурси за най-добра рисунка, четене на книги и забавления, Диана се стреми да осигури на децата алтернатива на уличните забавления. Тя е „строг родител“, добър приятел, помощник и изповедник за децата. Нейната награда не се измерва с пари, а с факта, че бивши ученици я търсят за съвет и помощ след завършване на училище. Поради здравословни причини не успя да присъства на церемонията и от нейно име Валери Ангелов получи наградата.

 

Ивета Николова Иванова с общ брой харесвания 477 и 167 коментара – печели специален приз “Теренна работа и постигане на диалог”.

С ролята си като образователен медиатор в СУ “Христо Ботев” с. Раковица, г-жа Николова носи със себе си доверие, обич и грижа към децата. Намиращо се в малко, планинско селце близо до сръбската граница, училището в Раковица е средищно и защитено, обслужващо многобройни социално слаби семейства. Г-жа Николова се грижи за ученици и родители от всякакъв етнос, съчетавайки своите усилия с каузата “Образование за всички”. Тя насърчава децата да мечтаят, да уважават, да не се отказват пред трудностите и да продължават своето образователно развитие. С гордост следи техните успехи, като ги възприема като своя собствена победа. Образователният медиатор е каузата, към която г-жа Николова се стреми с безкрайна преданост. Дори когато плува срещу течението и среща трудности, тя не се отказва. Г-жа Ивета Николова е истински герой в каузата за “Образование за Всички”, и ние сме горди да я имаме в нашия екип.

 

Силвия Крумова Павлова с общ брой харесвания 409 и 91 коментара – печели специален приз “Будител/вдъхновител”.

Силвия Павлова от село Добролево, област Враца. Силвия работи като образователен медиатор в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в с. Добролево в продължение на четири години. Тя умело съчетава своите професионални умения с ангажимента си към образованието. За нея е истинско удоволствие да помага на родителите и децата в училището, като така допринася за задържането на учениците в образователната система. Силвия Павлова играе ключова роля в поддържането на стабилността на училището и общността чрез редовни посещения и диалози с родителите. С четиригодишен опит като образователен медиатор, тя успява да задържа ученици в училището и дори да ги върне след напускане. Като жител на село Добролево и посветен образователен медиатор, г-жа Павлова оказва значително влияние върху образованието и възпитанието на местните деца. Тя поема ролята на наставник и подкрепа, участвайки активно в процеса на формиране на бъдещите образовани и интелигентни личности.

 

Атанас Матев Атанасов с общ брой харесвания 403 и 107 коментара печели специален приз “Теренна работа и постигане на диалог”.

Атанас Атанасов, образователен медиатор от село Устрем, роден в Тополовград. С ангажимент към училището и образованието, той работи в ОУ “Иван Вазов” с. Устрем от 2021 година. През 2022 г., освен като образователен медиатор, той стъпва и на пътя на учителската професия като учител в ЦОУД, част от ОУ “Иван Вазов” с. Устрем. Животът на Атанас го води във водовъртежа на образованието и училището, където той съчетава ролята на образователен медиатор и учител. Този ангажимент го превръща в мост между училището и общността. Чрез постоянен диалог и взаимодействие с родителите, Атанас успешно съчетава двата свята и помага за въздигане на образованието като приоритет за местните деца. Той осъзнава трудностите пред малцинствата, но вярва, че с подходящ подход и мотивация може да се преодолеят. Неговата книга “Юман – силата на кръвта” допринася за позитивното в етническите различия и красотата на човешките връзки. Със своята ентусиазирана работа той не просто обединява, а преобразява уязвимите групи и дава нов смисъл на образованието в общността.

Вижте албум със снимки от събитието тук.

Мрежата на образователните медиатори, към момента обединява повече от 300 образователни медиатори от цялата страна, тук ще може да намерите и линк към групата на образователните медиатори – https://www.facebook.com/groups/331621514717494

Заявка за членство в мрежата на образователните медиатори може да намерите тук: – Заявка за членство в “Мрежата на образователните медиатори”

Мрежата на образователните медиатори е неформална мрежа, създадена от Център Амалипе с подкрепата на Тръста за социална алтернатива, за да подкрепя образователните медиатори чрез предоставянето на информация, обучения и повишаване на капацитета им. В рамките на мрежата се организират ежемесечни срещи, които информират медиаторите за актуални събития, повишават капацитета, знанията и уменията им за работа на терен и им предоставят информация за възможности по програми; обменят опит и добри практики, дискутират актуални теми.

Тръст за социална алтернатива (ТСА) е неправителствена организация, чиято мисия е да се прекъсне порочния кръг на бедността чрез насърчаване на възможности, които помагат на най-непривилегированите граждани на България да постигнат образователен и икономически успех. ТСА подкрепя програми, които със своите почтеност, потенциал за разрастване и прозрачност спомагат за подобряване благосъстоянието на най-бедните хора в България, със специален фокус върху  ромите.

 

 

Вижте още:

Министърът на образованието и науката проф. д-р. Галин Цоков връчи наградата образвателен медиатор на годината

Василица 2024 – мост между традиции, деца и институции

 

Снимки: Дико Йорданов