Училища в мрежата на Център Амалипе ще сурвакат онлайн национални институции и посолства

За поредна година Център Амалипе ще отбележи празника Василица. И макар и тази година условията да са различни и да не можем да направим мащабни събития, няма да пропуснем да припомним колко е важно да градим мостовете по между ни. А посрещането на Ромската нова година е идеален повод за това.

Васильовден или Василица (наричан понякога в медиите Банго Васили) се празнува от много ромски групи в България. Повсеместно е известен като “Ромската Нова Година”. При калдарашите празникът се празнува по-скромно, докато при йерлиите и особено при бургуджиите и музикантите той се явява основен празник, съизмерим единствено с Гергьовден.

Именно при бургуджиите и дръндарите Василица се празнува три дни, като дори се прави леко разграничение между Васильовден и Банго Васили – на 13.01. и 14.01. е Васильовден, а на 15.01. – Банго Васили (“Куция Васил”). Това разграничение не се прави от калдарашите, рударите, както и от останалите йерлии (напр. хорахане-рома) в Централна България, които наричат и трите дни “Банго Васили”. Също така трябва да отбележим, че вечерта на 13.01. срещу 14.01. много често изпълнява ролята на Бъдни вечер.

Макар и да не можем да отбележим Василица като друга година, този път събитията по повода ще бъдат в рамките на 3 дни – 13-ти,14-ти и 15-ти януари, основно онлайн. Срещи на училища с институции ще се осъществят през платформата Zoom.us, по време на които децата ще могат виртуално да сурвакат своите домакини и да осъществят дискусия с тях.

Ето и как ще протекат те:

13-ти януари

Председатели на училищни парламенти и активни ученици наставници от училищата, участващи в мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник” ще проведат дискусия с министъра на образованието Красимир Вълчев. Тя ще се състои на 13-ти януари, сряда от 14 часа чрез интернет платформата zoom. Дискусията се организира от Център Амалипе и мрежата училища като част от публичните събития по повод празника Василица, отбелязван от много ромски групи и като начало на новата година и промотиран от Амалипе като ден на ромската култура.

В дискусията се очаква да се включат около 100 ученици. Те са председатели на Ученически парламенти, както и ученици наставници, които през последните месеци подпомагат своите съученици да се включат и участват активно в училищния живот, включително в обучението от разстояние в електронна среда. Център Амалипе провежда периодични обучения с учениците – Лидерска академия за повишаване на капацитета на учениците наставници. Повече за срещата с министър Вълчев вижте тук:

Василица 2021: на гости на министъра на образованието Красимир Вълчев

Проф. д-р Костадин Ангелов, дм, министър на здравеопазването ще се включи в инициативата,  като виртуален домакин на 13 януари 2021 г. от 16.00ч. Училището, което ще го поздрави е ОУ “Васил Левски”, с. Караджово, обл. Пловдив.

14-ти януари

Малчуганите от Начално училище “Иван Вазов” гр. Дългопол ще се срещнат онлайн с Марина Кирова, икономически съветник в представителството на Европейската комисия в България.

Н. Пр. г-н Кристоф Айххорн – посланик на Германия ще посрещне виртуално 15 от учениците на Обединено училище „Неофит Рилски“ гр. Самоков, които  ще го поздравят за Ромската нова година.

Младежите от Професионалната гимназия по текстил и облекло в гр. Сливен ще имат възможността да си поговорят с Н. Пр. г-н Сьорен Якобсен  – посланик на Дания.

Деница Сачева – министър на труда и социалната политика ще бъде сурвакана, макар и виртуално от учениците от Обединено училище „П. Р. Славейков“ с.Джулюница, обл.Велико Търново.

Четвъртокласниците от Обединено училище „Христо Ботев“ с.Каспичан, обл. Шумен ще имат възможността да разкажат какви са традициите в техните семейства във връзка с празника Василица на Н. Пр. г-жа Херо Мустафа – посланик на САЩ.

Посланикът на Швейцария – Н. Пр. г-жа Мюриел Берсе Коен ще бъде поздравена от учениците от ОУ „Н.Й.Вапцаров“ с. Селановци, обл. Враца и ще може да дискутира с тях какво мислят за дистанционно обучение и дали то ги затруднява.

15-ти януари

Възпитаниците на СУ „Цанко Б. Церковски“, с. Никола Козлево, обл. Шумен ще сурвакат онлайн Н. Пр. г-жа Флоранс Робин – посланик на Франция и  ще могат да разберат как е станала посланик и през какви трудности е преминала.

Н. Пр. г-жа Беа Тен Тъшър – посланик на Нидерландия ще е виртуален домакин на младежите от Първо ОУ  “Св. Паисий Хилендарски” гр.Гълъбово, обл. Стара Загора, които ще отправят своите позитивни послания към нея.

Шестокласниците от Основно училище “Отец Паисий” с.Борован, обл. Враца ще поздравят по повод Василица Н. Пр. г-н Мануел Корчек – посланик на Словакия, който ще разговаря с учениците и ще сподели с тях своите съвети относно образованието им.

Посланикът на Великобритания – Н. Пр. г-н Робърт Джон Диксън ще е виртуален домакин на две от училищата в мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“ – Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с.Черна гора, обл. Стара Загора и ОУ “Христо Ботев”, с.Самуилово, обл. Сливен. Учениците ще го запознаят с традициите на празника и ще наричат за здраве и берекет.

Отново представители на две училища – Средно училище “Васил Левски” гр.Ябланица, обл. Ловеч и Средно училище  “Христо Смирненски” гр. Гулянци, обл.Плевен ще имат възможността да поздравят и да говорят с д-р Елеонора Лилова – председател на Националния съвет за закрила на детето и на Консултативния съвет по въпросите на децата към Държавната агенция за закрила на детето.

 

Защо Център „Амалипе“ за поредна година организира национални чествания на Василица в рамките на кампанията „Да възстановим мостовете между нас“? Какво искаме да постигнем? Вижте на:

А как се празнува и защо се отбелязва този ден от различните ромски групи в България, можете да видите на: