25 ноември – Международен ден за борба с насилието над жените

25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Обявен е за такъв с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г. В тази връзка Център Амалипе организира седмица за борба с насилието над жените, в която с различни инициативи могат да се включат училища, образователни медиатори, активисти, активни младежи и др.

Още през 1981 г. активисти от различни организации отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).

Насилието над жени е “невидимо”, често остава незабелязано, защото от страх за живота си, последствията, които самите жертви или техните деца ще търпят, както и срам от общността, жертвите нерядко не подават сигнали, не свидетелстват и не завеждат съдебни дела, старателно крият синините и болката. Техните човешки права биват погазвани, а завладелият ги страх е пречка за тяхното спасение.

25 ноември е ден, който е за всички жени, които живеят в страх, понасят ежедневни физически и психически удари върху тялото и психиката си, борят се за нормално третиране, съществуване, борят се за живота си. Защото насилието не подбира според раса, възраст, принципи, ниво на образование. Но то може да бъде спряно, жертвите могат да бъдат спасени, а тези, които не са били “докоснати” от него – да им се даде модел на поведение, оръжия, с които да станат бранители на всички останали, чувстващи се сами в борбата си срещу насилника. Защото насилието не е индивидуален проблем, никоя жена не е предпазена от това да го изтърпи. 

За насилието трябва да говорим – непрекъснато, непримиримо, убедено, докато всички започнат да го забелязват (във всичките му форми и прояви), реагират и приемат за недопустимо съществуването му. Колкото повече говорим по темата, колкото повече малки стъпки прави всеки отнас, толкова по-бързо ще обезсилим стереотипите, ще съберем сили и кураж, ще спрем да се чувстваме виновни, че го предизвикваме и просто ще имаме силите и смелостта да отстояваме и да бъдем себе си.

Включи се и ти! Не бъди пас – ключът е в нас!

Как го правим ние: можеш да видиш тук!

Да поговорим за …домашното насилие

Този текст ще е по-различен от всички останали, поместени тук.
Този текст ще е колкото личен, толкова и общ.
Този текст е за всички жени, които живеят в страх; тези, които понасят ежедневни физически и психически удари върху тялото и психиката си. Жените, за които домът е Ад, но друг дом не познават.

Уж говорим постоянно за домашното насилие навсякъде, а то продължава да дебне зад вратите на хиляди жени. “Сухите статистики” по тази тема, никога не са ми звучали сухо. Винаги са ме плашили…

Прочети повече

 

Материали за домашното насилие, можете да намерите тук:

Информационна брошура „ДА ОБЪРНЕМ СТРАНИЦАТА: ПРЕВЕНЦИЯ НА ДОМАШНОТОНАСИЛИЕ И ВРЕДНИ ТРАДИЦИОННИ ПРАКТИКИ В РОМСКА ОБЩНОСТ“

Информационен флаер „ДА ОБЪРНЕМ СТРАНИЦАТА: ПРЕВЕНЦИЯ НА ДОМАШНОТОНАСИЛИЕ И ВРЕДНИ ТРАДИЦИОННИ ПРАКТИКИ В РОМСКА ОБЩНОСТ“

Плакат „ДА ОБЪРНЕМ СТРАНИЦАТА: ПРЕВЕНЦИЯ НА ДОМАШНОТОНАСИЛИЕ И ВРЕДНИ ТРАДИЦИОННИ ПРАКТИКИ В РОМСКА ОБЩНОСТ“

Видео „ДА ОБЪРНЕМ СТРАНИЦАТА: ПРЕВЕНЦИЯ НА ДОМАШНОТОНАСИЛИЕ И ВРЕДНИ ТРАДИЦИОННИ ПРАКТИКИ В РОМСКА ОБЩНОСТ“