Центрове за развитие на общността ще отбележат Василица – Ромската нова година и тази година

През последните години Василица (наричана още в медиите Банго Васили) придоби популярност като Ромската Нова Година. Всъщност това е Васильовден, отбелязван по т.нар. „стар стил“ (т.е. Юлианския календар) и само до преди 3-4 поколения това е бил денят, в който етническите българи и други групи също са посрещали Новата година. Понастоящем Василица се празнува не от всички роми в България:  за някои ромски групи това е основен календарен празник, а други са загубили дори спомена за него.

Ние обаче се стараем винаги да припомняме с какво е свързан празника. Затова и организираме различни събития в цялата страна. Тази година повечето са онлайн, но ще осъществим и редица срещи на живо, отговарящи на противоепидемичните мерки.

Какво ще организираме онлайн може да разберете от тук:

Училища в мрежата на Център Амалипе ще сурвакат онлайн национални институции и посолства

За поредна година центровете за развитие на общността ще отбележат Ромската Нова Година ,,Васильовден“. Какво ще се случи по места:

област Шумен

С. Вълнари

На 14.01.2021г. образователните медиатори Силвия Митева и Пламенка Лазерова заедно с доброволци ще сурвакат кмета на селото.

Нови Пазар

Център за развитие на общността Нови пазар на 14.01.2021г. от 11:00ч. заедно с доброволци ще сурвакат кмета на Община Нови Пазар г-н Георги Георгиев, както и кметските наместници.  Ще бъдат сурвакани и представителиште на училищния персонал на ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СЕЛСКО СТОПАНСТВО гр. Нови Пазар. Слеид събитията медиаторът ще раздава брошури, свързани с Васильовден в ромската общност.

с. Каспичан

На 14.01.2021г. образователният медиатор Теменужка Петкова, заедно с доброволци към Център ,,Амалипе“, ще сурвакат кмета г-н Урал Реджеб, както и целия му колектив. Медиаторът ще разпространи и брошури с информация за празника на хората от ромската махала в с. Каспичан.

Смядово

За поредна година Център за развитие на общността гр. Смядово ще поздраи  г-н Иван Кюркчиев заместник-кмет на общината, както и целият общински колектив.

Образователният медиатор Ремзие Хюсеинова също ще раздава информационни материали относно Ромската Нова Година –Васильовден.

Област Видин

Община Ново село

На 14.01.2021г. от 9.30ч. сурвакари ще посрещнат общинските съветници от  Ново село още на входа на общината, като ще ги сурвакат за здраве и беркет през 2021г.  Образователните медиатори ще раздават и брошури, свързани с този празник.

Област  Враца

с. Краводер

Образователният медиатор към село Краводер Тихомир Георгиев ще придружи ученици доброволци, които ще сурвакат кмета г-н  Илия Тодоров Перчинков, както целия екип на Кметството.

Николай ще разпространява и информационни материали в ромските махали относно Васильовден.

Област София

Етрополе

На 14.01.2021.г. медиаторът от Етрополе Марко Георгиев и доброволци към ,,Амалипе“ ще раздават информационни материали относно Василица в ромската махала на град Етрополе.

Област Бургас

Средец

На 14.01.2021.г. медиаторът към  Община Средец Марийка Рачева и доброволци към Център ,,Амалипе“ ще раздават информационни материали относно Василица в ромската махала на града.

Област Плевен

Гулянци

На 14.01.2021.г. медиатора към Гулянци , Николай Огнянов и доброволци към ,,Амалипе“ ще разпространяват информационни материали относно Василица в ромската махала на града.

Медиаторите от Област Велико Търново също няма да пропуснат празника. Как ще го отбележат те, разберете от тук:

Център Амалипе ще отбележи Василица 2021 в област Велико Търново

Защо от Център „Амалипе“ за поредна година организираме национални чествания на Василица в рамките на кампанията „Да възстановим мостовете между нас“? Какво искаме да постигнем? Вижте на:

А как се празнува и защо се отбелязва този ден от различните ромски групи в България, можете да видите на: