Център Амалипе помогна на украинско момиче да учи онлайн чрез дарение от кампания “Стара техника за ново начало”

През последния месец българите показаха и доказаха, че са състрадателен народ. Толкова много групи в социалните мрежи, кампании и доброволци помагат на украинските бежанци. Дали с дарение от левче или с апартамент, дали дори с добра дума или помощ в търсенето на информация – не е от значение, помощта е важна и ни напомня колко големи са сърцата ни. Всички помагаме, за да може този страшен филм да завърши с щастлив край.

Изключително сме щастливи, че и ние – екипът на Център Амалипе, успяхме да станем част от историята на едно украински момиче. Благодарим на журналистката Здравка Маслянкова, че се свърза с нас, за да ни разкаже тъжната съдба на ученичката. Тя е част от група от 60 украинци, които живеят безплатно в хотел в Горна Оряховица. Тук е момента да поздравим собственичката на хотела г-жа Цанка Димитрова, която, освен че отваря вратите си за бежанците, им осигурява уроци по български език и спортни занимания. 

Сред настанилите се там е и 15-годишно момиче, кръгъл сирак, поверено на учителката си от дядото на девойката, който останал в Украйна. Момичето учи икономика, отличничка е. След като разбрахме, че има нужда от устройство за обучение от разстояние, за да продължи да учи онлайн в училището си в Запорожие преди да тръгне в българско училище, решихме да ѝ предоставим таблет – дарен в рамките на Кампания “Стара техника за ново начало”. 

И макар нищо да не може да компенсира липсата на дома ѝ, когато се срещнахме с нея и учителката ѝ, очите им ни стоплиха с благодарността в тях. Пишем това, за да припомним на всички, че никоя помощ не е пракалено малка или ненужна. Нематериалната грижа в тези страшни времена значи също толкова много. Бежанците имат нужда освен от битовите условия и от приемане, социализация и приятелство. Нека продължаваме да бъдем хора и да помагаме всеки, с каквото може.

Вижте повече:

Не сте сами!

Можем да помогнем и сега!

Подадени са 78 заявления за записване на украински деца в училище