“Имам една мечта-да учим и живеем заедно”: Генчо Цанков

През февруари Център Амалипе обяви ученически конкурс на тема “Имам една мечта – да учим и живеем заедно”. Получихме много есета – вдъхновяващи, искрени и истински. Поетапно ще ви представяме част от отличените от тях, а призовите видеа може да гледате в YouTube канала ни.

Представеното по долу есе е класирано в трета възрастова група – Категория есе, в рамките на конкурс “‘Имам една мечта – да учим и живеем заедно” на Център Амалипе.

Автор: Генчо Цанков – 12 А клас, ПГЗ “Тодор Рачински”, Генерал Тошево


 „Аз имам една мечта – да учим и живеем заедно“

Аз имам една мечта – да учим и живеем заедно. Мотото на конкурса поставя много въпроси, като възможно ли е да се постигне това?! В днешното страховито време на война и Ковид пандемия е някак тривиално и опасно да се търси отговор на толкова сложен въпрос, но… Все пак мога да отговоря с простичкото да, но изтъкано от толкова сложност. Да уча и живея с някого – с кого? С всички е достатъчно. Често в учебния ден успявам да се приспособя и да търся в своите съученици онова добро, което мога да им дам от себе си и да не очаквам в замяна от тях същото. Доброто не е нещо, което човек трябва да прави и дава, ако очаква наистина да му се върне. Доброто е тайнство и магия, вълшебство, сякаш поръсено от крилете на вятъра. За да се предава от поколение на поколение през времето.

Днес хората са уморени от лоши новини и предразсъдъци, затворени като в черупка на охлюв. И има моменти, в които спирам да вярвам, че може да се даде, че може да се усети, но когато вляза в моето училище – забравям. Виждам, че времето с моите съученици минава бързо, учителите ми са добри, мога да давам с пълни шепи и да откривам все повече възможности да раздавам от себе си.

Казват, че доброто е основна етична категория. За него пишат много философи и древногръцки мислители. Днес се надявам, че всички хора, независимо от пол, раса или етнос, няма да го търсят или мислят как да го облекат в сложни и неразбираеми определения, а ще го сътворяват всеки ден.

Аз имам една мечта да сме равни, да сме истински, да сме човечни, да продължаваме да сме добри и да създаваме много нови възможности да учим и живеем заедно. Аз искам да вярвам, че всички, които са на върха ще опитат да бъдат добри.

Аз имам една мечта – да учим и живеем заедно – свободни и по-добри!

 

Повече за конкурса вижте тук.

Есето на Вирджиния Атанасова , 11 клас, ПГССХТ,гр.Шумен вижте тук.