Включи се в Предизвикателството „Да превърнем всеки ден в 8 март“

Наближава 8 март. С него и подготовката за подаръци, цветя и празнуване. На 8 март всеки мъж поднася на любимата жена – майка, съпруга, приятелка, дъщеря, и на останалите значими за него жени, букет, с който да покаже признателността си, че са до него и осмислят живота му. Но всяка жена ли се третира като такава?

8 март е повод не просто да подарим цвете, а да поговорим именно за правата на жените, особено в общности, в които те не са даденост, а трябва да се отвоюват всеки изминат ден: правото на образование, правото на труд, правото да бъдеш себе си… 

В тази връзка и в рамките на проект RTransform, за втора поредна година Център Амалипе организира кампания „Да превърнем всеки ден в 8 март“, която започва на 8 март и ще продължи до 18 март. В рамките на десет дни всеки, който иска, може да се включи в кампанията като организира среща с момичета и жени от своята общност, родители, ученици.

  • Срещите могат да бъдат организирани присъствено или онлайн.
  • Те могат да бъдат организирани около следните теми:

 – Какво е 8 март и как възниква? – възникването на деня и историята му през годините; чествания в България и по света. 

 – Какво ни дава образованието? – важността на образованието и вратите, които се отварят пред всяко образовано момиче. 

 – Как да продължим образованието си? – възможностите, които дават различи програми и проекти в подкрепа на ученици и студенти. Информация за гимназии, колежи и университети и специалностите, които предлагат.

 – За какво мечтаем? – нуждата да имаме мечти, да си ги припомняме и важността от цел в живота, която да се стремим да постигнем ден след ден.

 – Какво ни прави жени? – всички онези си качества, умения и способности, които имаме по природа и всички онези ценности, които наследяваме от нашите майки, баби, лели, любими учителки и др. жени, на които се възхищаваме. 

След срещата:

Разкажете ни за нея. Качете информация и снимки в нашата ФБ група Amalipe – Veliko Turnovo или Момичета с мечти – да обърнем страницата! RTransform, като отбележите със следния хаштаг #VsekiDen8Mart или #ВсекиДен8Март #МомичетаСмечти #Rмомичета

Не забравяйт да попитате предварително жените, които сте събрали дали са съгласни снимките им да бъдат каченил

Изпратете ни епо-подробна информация за това как е протекла срещата, кои са участвали на имейл: amalipe.shumen@yahoo.com; rtransform@amalipe.com

А след приключването на кампанията ние ще споделим научените от нея уроци, за да помогнем на още повече жени да споделятл

Тези, които организират най-активните дискусии, ще бъдат включени в голямата среща на ромските жени, която ще организираме във Велико Търново през м. юни 2023.

Ето и няколко материала, които могат да ви помогнат при организиранeето на срещите:

 Цялата брошура можете да изтеглите оттук.

RTransform е международна инициатива, насочена към активното приобщаване на ромските жени и момичета в социалния живот и гарантирането на техните права. Проектът се фокусира върху насърчаване на равния достъп до качествено и приобщаващо образование, обучение и учене през целия живот за ромските жени. Основната идея е да се създаде мост между ромските жени и младите момичета, да се изгради среда на доверие и приемственост, която да представлява възможност за диалог и дебат между различните страни.
Вече 18 години, нашите партньори от Drom Kotar, организират т.нар, „Срещи на студентки от ромски произход“ (RWSG), инициатива, която е организирана с активното участие на ромски жени от цяла Европа, които да обменят опит и идеи за успешната образователна интеграция и да покажат ролевите модели в общността, за да вдъхновят други ромски жени и момичета.

Целта на инициативата е да насърчи активни ромски жени от различни населени места да обединят около себе си други жени, с които да създадат пространство, в което да обсъждат темите, описани по-горе, да създадат подкрепа, мотивация и възможност за развитие.