Лидерска академия – реализацията на младите чрез нови приятелства, вдъхновения и емоции

“Най-смислените две събития на месеца – Парламентарен контрол с председателите на училищните парламенти на Северна и Южна България”. С тези думи народният представител Елисавета Белобрадова определи двете Лидерски академии (съответно за Северна и Южна България), които Център Амалипе организира през последните 2 седмици. “Председателите на парламентите от Северна и Южна България ни разкъсаха от истински трудни въпроси, свързани с качеството на образованието, профилирането, материалната база.” Тези две седмици показаха, че в малките населени места в България, в районите, които често остават извън полезрението на медии, анализатори и обществено внимание, растат деца, които са будни, търсещи и искащи – да живеят в среда, която е толерантна, която оценява възможностите на всеки един и която дава възможност за развитие на всеки, без значение от средата и условията, в които живее.

В продължение на 4 дни, от 17 до 20 ноември, в хотел “Сити”, гр. Стара Загора се проведе и втората за учебната година Лидерска академия, в която се включиха над 70 момичета и момчета от Южна България, на възраст между 14 и 19 години. Те имаха възможността да научат нови знания и да се опознаят. В рамките на сесиите, през четирите дни, младежите споделиха много и прекрасни идеи за кампании както за превенция на ранни бракове, така и за езика на омразата и толерантността. Някои от тях мислиха глобално – агресията в социалните мрежи, климатичните промени, здравословния начин на живот и още, и още теми, които вълнуват всички нас. Тазгодишната Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност се рализира в рамките на едноименния проект с подкрепата на Американското посолство в България.

Освен получените нови знания и изпълнените задачи, участниците получиха и нещо друго, нещо също много ценно – приятелство. Младежи от по – малки и от по – големи населени места, дошли от по – бедни или по – богати семейства се обединиха, прегърнаха се, пяха и танцуваха заедно. Те създадоха съвсем неосъзнато една красива, шарена и толерантна среда. Това е магията на Лидерската академия на Център Амалипе.

Целта на ежегодната Лидерската академия към учениците е да се развият техните лидерски качества и умението им за работа в екип, като в същото време да научат повече за ромските традиции, култура и обичаи, за да развият по – толерантна среда в ежедневието си, прилагайки метода “връстници обучават връстници”, да организират кампании и т.н. За да постигнем това в пъстрата програма включихме теми като: “Какво означава да си активен гражданин”, “Език на омразата”, “Ранни бракове”, “Стереотипи и предразсъдъци”, “Толерантност”, “Приносът на ромите в световната история и култура”, “Планиране на кампании и доброволчество”, “Ромите в България”, “Екипност и лидерство” и “Ученически парламент и местна власт. Що е ученик наставник?”, “Демократични ценности”, „Вечер на талантите“ и др.

Лидерската академия си постави за цел да достигне най – вече до онези младежи, които са от уязвими общности, от селски райони, от населени места, до които тази информация достига много по – рядко, а те самите имат много по – малко възможности за участие. 

В рамките на тези четири дни си говорихме много за това защо ромите често са изкупителна жертва в обществото ни, каква е причината за силните антиромски нагласи, как да реагираме, когато попаднем в такава ситуция, говорихме за (не)известните роми, за ромската култура и традиции и приносът им към формирането на националната, европейската и световната култура и традиции …Говорихме се за съвременната идентичност, защо трябва да я съхраним и какво ни дава тя … Обсъдихме как можем да заявим своя глас и как да бъдем обучители на своите връстници, дискутирахме казуси, спорихме и търсихме най-добрите решения.

Като активни граждани учениците поставиха своите въпроси и пред представителите на различните нива на местната, изпълнителната и законодателната власт по време на нашият “Парламентарен контрол”. За да разговарят с тях дойдоха 
народният представител и председател на парламентарната комисия по образованието и науката – г-н Красимир Вълчев, народният представител и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика – г-н Георги Гьоков, народният представител и зам.-председател на парламентарната комисия по политиките за българите извън страната – г-жа Елисавета Белобрадова, народният представител и член на парламентарната комисия по образованието и науката – г-жа Веска Ненчева, началникът на кабинета на омбудсмана на България – г-жа Катя Христова – Вълчева и заместник-кметът на град Стара Загора с ресор образование, здравеопазване и социални дейности – г-жа Иванка Сотирова.

„Какво ще правим с купуването на гласове, как ще се справим?” беше един от актуалните въпроси, зададен от Иван от Мъглиж, които жегнаха официалните гости на събитието, “Не взимаме ли прекалено много модели от западния свят и не забравяме ли собствената си идентичност в този процес?” попита Виктор от Сливен, “Възможно ли е и какво пречи да имаме асфалтирани улици от домовете до училището ни?“, попита Радост от Дълго поле; “Има ли възможност да увеличат сумата на стипендиите ни, предвид инфлацията в страната?“ – зададе въпроса си Асен от Математическата гимназия в Казанлък. „Парламентарен контрол“ бе наречена сесията, в която учениците отправиха своите въпроси пред представителите на различните власти. Тя се проведе на 19 ноември (събота). Модераторът на дискусията, Деян Колев, благодари на отзовалите се гости за това, че в съботния ден са приели поканата за разговор с активните младежи. Той обърна внимание на факта, че председателите на ученическите парламенти са спечелили доверието на своите съученици и че по време на младежката академия те са се доказали като истински младежки лидери.

Във всяка от вечерите на запознанствата, на етносите и на „Амалипе търси талант“ забавленията бяха на макс. Пееха, танцуваха, разказваха преживяни лични истории и съкровени мечти за бъдещето. Приятелствата ставаха по-силни, доверието по-голямо, знанията повече. Не се деляха на българи и роми, на малки и големи, от градове и села. Бяха заедно. Преживяваха, споделяха, помагаха си. Във въздуха се усещаше радост, израстване, приятелство, любов. Голяма бе радостта, когато в края на Академията всеки участник, който я завърши успешно, получи сертификат. Младежите оцениха високо организаторите и доброволците! Благодарностите бяха под различни форми – с думи, с усмивки, с прегръдки, снимки, видеа и какво ли още не.


Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” се реализира с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България. Презентация за проекта и основните дейности, можете да видите тук
Вижте още:

Новите ученици-лидери на Северна България