За любовта … когато й дойде времето

През последните десетилетия 14 февруари е ден, в който за надмощие се борят постоянно Св. Валентин и Трифон Зарезан – денят на любовта или денят на виното. А когато си на 14, четиринадесетият ден на февруари е дългоочаквания ден, в който можеш да легитимираш чувствата си и в който младежките емоции не могат да бъдат подчинени – денят, в който е някак си позволено да говориш за любовта на 14.

За много момичета в България обаче, любовта на 14 не е онова невинно тийнейджърско чувство, което те кара да се събуждаш сутрин с трепетното очакване за свобода, летене и щастие. За много момичета „любовта“, огледана в кривото огледало на традициите, е именно краят на свободата, бързото преждевременно превръщане на момичето в жена, прегърбено от отговорностите на домакиня, съпруга и ненавременна майка.

Тази година, голямата мрежа на образователните медиатори се включи в отбелязването на Св. Валентин. Сигурно мнозина очакваха кампании, подобни на тези на много младежки организации, или социални мрежи, изпълнени с любов, розово-червени сърца и балони. И с трепет се питахме: „Какво правим и как спираме безвременната любов, наречена ранни бракове“?

На 14 февруари обаче стените ни във ФБ бяха приятно изненадани. Оказа се, че много от нашите медиаторите по места използваха този повод за да поговорят още веднъж със своите ученици, родители или просто с жените в общността „за любовта … когато й дойде времето“. Те гледаха филми, организираха дискусии и обсъждаха, кога е това време, какво са мечтите и спира ли любовта мечтите, как да разбереш, че си срещнал подходящия човек, какво да направиш, когато традициите ти повеляват едно, а ти все още не си намерил себе си и бъдещето си … И все по-често младежите (и техните родители) достигат сами до извода, че решението е в три малки стъпки: образование, образование и пак образование … А подходящото време идва за всеки, който е готов да чака … защото, както споделиха децата от Ихтиман, любовта има много измерения!

Разговор с гимназисти за любовта, която ще почака подходящото време

Любовта има много измерения

RTransform е международна инициатива, насочена към активното приобщаване на ромските жени и момичета в социалния живот и гарантирането на техните права. Проектът се фокусира върху насърчаване на равния достъп до качествено и приобщаващо образование, обучение и учене през целия живот за ромските жени. Основната идея е да се създаде мост между ромските жени и младите момичета, да се изгради среда на доверие и приемственост, която да представлява възможност за диалог и дебат между различните страни.
Вече 18 години, нашите партньори от Drom Kotar, организират т.нар, „Срещи на студентки от ромски произход“ (RWSG), инициатива, която е организирана с активното участие на ромски жени от цяла Европа, които да обменят опит и идеи за успешната образователна интеграция и да покажат ролевите модели в общността, за да вдъхновят други ромски жени и момичета.

Целта на инициативата е да насърчи активни ромски жени от различни населени места да обединят около себе си други жени, с които да създадат пространство, в което да обсъждат темите, описани по-горе, да създадат подкрепа, мотивация и възможност за развитие.