Младите посланици на толерантността на Център Амалипе изпълниха със своите послания за по-добро бъдеще водещи институции и посолства

Вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Народното събрание Росен Желязков, посланиците на САЩ, Великобритания, Австрия, Германия, Нидерландия, Испания, Ирландия, Уницеф за България, дипломати от посолствата на Белгия, Дания, заместник-министъра на труда и социалната политика Надя Клисурска и представителя на Световна банка се срещнаха с ученици – победители в младежкия конкурс “Моето мнение има значение”. Те разговаряха за важността на младежкото гражданско участие, предизвикателствата, с които се сблъскват младите хора (особено от ромската общност), за значението на образованието, за по-добрата житейска и гражданска реализация. Посланиците споделиха също така кое ги е мотивирало и кое ги привлича да приемат висок дипломатически пост в България, интересуваха се как могат да помогнат на българските младежи и на инициативите за интеграция на ромите. Те изразиха благодарност към Център Амалипе за множеството инициативи, чрез които стават съпричастни към проблемите и идеите на младите хора и на ромската общност. 

На 9 май – Денят на Европа и деня на ученическото самоуправление, активни ученици от мрежата на Център Амалипе и победителите от конкурс “Моето мнение има значение”  се запознаха с Председателя на Народното събрание на България – Росен Желязков и с народните представители Деница Сачева и Костадин Ангелов. Всички заедно направиха учебна обиколка на сградата и научиха, че парламентът е мястото, където различията трябва да се преодоляват и всички гледни точки да бъдат обобщени и канализирани в правилни и добри решения за подобряване на благосъстоянието на хората и развитието на държавата. Това бе първата част от наградата за младежките лидери и творци.

На следващия ден – 10-ти май учениците “влязоха в обувките” на посланици, министри и директори на главни институции. Това бе специална възможност за класираните на призови места във втора и трета възрастова групи победители от конкурс “Моето мнение има значение” и активни ученици – обучители на връстници, в рамките на Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност”, реализиран с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България. Тази инициатива предостави шанс на младежи от села и малки градове, да почувстват, че мнението им наистина има значение и то да бъде чуто от хора с национална (и не само) власт. Учениците споделяха своите проблеми и мечти и задаваха въпросите, които ги вълнуват най-силно на представители на институции, които наистина могат да променят настоящето им. Запознаха се и “от вътре” как точно работят тези институции и какви са отговорностите, които произлизат от съответните длъжности. Домакини на младежите бяха Вицепрезидентът Илияна Йотова, Зам.-министъра на труда и социалната политика Надя Клисурска, посолствата на Великобритания, САЩ, Дания, Германия, Австрия, Нидерландия, Белгия, Испания, Ирландия; Уницеф за България, представителството на Световна банка за България.

Асен Асенов, ученик от ППМГ “Никола Обрешков”, гр. Казанлък, имаше възможността през целия ден да съпътства вицепрезидента Илияна Йотова, като посети: дискусионен форум „Демографската криза – причини, фактори, динамика“; 50-годишнината на Национален исторически музей; официална церемония за връчване на българско гражданство на г-н Християн Пендиков. За финал вицепрезидентът покани ученика, класиран на първо място в категория Видео, в кабинета си, където дискутираха актуални въпроси, свързани с интеграцията, образованието, мотивацията и развитието на подрастващите.

„Ако моето мнение имаше значение, сега този град щеше да изглежда така“ – това е посланието на 13-годишния Толга Тувай Ридван от СУ „Трайко Симеонов“ гр. Шумен, който нарисува украинския град Припят. Момчето спечели второ място в тазгодишния конкурс на Център  Амалипе „Моето мнение има значение“ в категория „Изображение“, във втора възрастова група. Като посланик на толерантността Толга Ридван посети УНИЦЕФ, където се срещна с Кристина де Бройн – представител на УНИЦЕФ за България и нейни колеги. Заедно с Толга УНИЦЕФ посетиха още две посланички на толерантността – Богомила Самуилова на 21 г. и Теодора Тодорова на 17 г., които са дългогодишни активни доброволци и младежки лидери към Център Амалипе. Двете момичета отправиха послания за повече разбирателство, подкрепа и приемане на децата от различен етнос и с различни способности. Темата за мира и за недискриминацията вълнува младежките посланици на толерантността. Те разказаха за инициативите, които организират  – дискусии и кампании в своите училища и общности.

Христо Георгиев, който е ученик от ПГЛПЕХТ Ямбол, беше сред отличените в категория Изображение. Като част от наградата му той посети Посолството на САЩ. Временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Андриа Брулет-Родригез приветства Христо, неговата учителка по рисуване, и представител на “Амалипе” в Посолството и изрази своето възхищение от тяхната образцова работа. По време на обиколката в Посолството стана ясно, че във фоайето са изложени картини на неизвестни творци, които могат да се закупят. След разглеждане на произведенията на Христо, екипът на посолството му предложи на младежа да изпрати и свои картини, които те да поставят и да може да бъдат продавани. По време на разговора г-жа Родригез сподели и своята история относно желанието и да стане дипломат. Тя разказа защо е избрала да бъде дипломат, кой я е мотивирал и какви са били трудностите ѝ – „защото не е лесно да бъдеш дипломат и да сменяш доста страни, като взимаш своето семейство със себе си. Най-трудно беше за децата особено когато бяха малки и не разбираха защо го правих, но като пораснаха бе друго. Сега те дори се гордеят със своята майка, че е дипломат и качват сторита, казвайки колко горди са с работата на тяхната майка“. По време на срещата Атанас Атанасов имаше възможността да разкаже повече за проблемите на образователните медиатори, като сподели, че МОН няма да внесе в министерски съвет НП „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“, по която програма са назначени повече от 940 души. Атанасов представи петицията и събраната голяма подкрепа от социалните организации, но и от гражданите, като подчерта, че в рамките на по-малко от две седмици бяха събрани повече от 20 000 подписа от повече от 142 населени места в цялата страна. Посланик Брулет-Родригез участва и предходния ден в церемонията по награждаването на учениците в Национална библиотека “Св.св.Кирил и Методий”, където поздрави всички класирани ученици и ги мотивира да не спират да изразяват мнението си, защото то наистина има значение.

Айше Билял от средното училище в Никола Козлево и Миглена Евлогиева, дванатадесетокласничка от  средното училище в гр. Върбица посетиха Испанското посолство. Придружени от Силвия Станчева от ЦМЕДТ „Амалипе”, разговаряха с посланик Поланко. Обсъдиха начини за преодоляване на негативните стереотипи за ромска общност, както и начини за продължаване на образованието им. Ученичките и г-жа Станчева посетиха и библиотеката на Отдел „Образование“ на Посолството на Испания, в компанията на съветник Анхел Сантамария.

В качеството си на активен младеж и обучител към ЦМЕДТ “Амалипе” беше награден и Йордан Йорданов, ученик в ППМГ “Никола Обрешков”, гр. Казанлък. Той посети Министерството на труда и социалната политика заедно с Нели Николова, представител на Център Амалипе, където беше посрещнат от зам.-министър Надя  Клисурска. „Изключително важно е да предоставяме възможност на младите хора да се доближат до работата на институциите, да зададат своите въпроси и да споделят своите проблеми. Само чрез непосредствен диалог ние можем да ги чуем, да ги разберем и да сме полезни за тяхното последващо развитие“, заяви заместник-министър Клисурска. Тя запозна Йордан Йорданов с дейността и функциите на МТСП и с политиките, насочени към децата и защитата на техните права. „Благосъстоянието на децата и младите хора е сред приоритетите в работата на министерството. С Плана за действие в изпълнение на Европейската гаранция за детето си поставяме за цел не само да намалим детската бедност в страната, но и да дадем възможност гласът на децата и младежите да бъде чут“, подчерта заместник-министър Надя Клисурска.

Представителите на Световната банка посрещнаха двама прекрасни млади хора – Зюмбюла Ламбова – бъдещ лекар, ученик от СУ ”Христо Г. Данов” Пловдив и Синан Кадиров – бъдещ психолог, зрелостник от ПГССХТ Шумен. Зюмбюла е лауреат от изминали конкурси на Център Амалипе и един от най-активните млади обучители и лидери в мрежата на организацията. Синан също е активен младежки обучител, доброволец и тази година бе класиран на второ място в категория Есе на конкурс “Моето мнение има значение”. Постоянният представител, г-н Лесе Мелгард, запозна младежите с дейността на банката и проектите, с които сме ангажирани в България.

На второ място, в раздел видеоматериал са класирани Иван Иванов и Люцкан Седефов, които са ученици в ОУ “Христо Ботев”, гр. Мъглиж. Иван Иванов и Люцкан Седефов, заедно с Деян Колев и Теодора Крумова от Център Амалипе посетиха Посолството на Великобритания. Негово Превъзходителство Д-р Робърт Диксън – посланик на Обединеното кралство в България, разговаря с учениците по темите за интеграцията и мотивацията на децата от ромския етнос, както и за промяната на приоритетите, като е необходимо да се измести фокуса върху образованието на първо място. Екипа на Посолството сподели, че видеоклипът на младежите е провокирал разсмисъл у тях. Поздравиха ги за успеха им и ги насърчиха да продължат да участват в различни инициативи като активни граждани, защото гласовете им имат значение. “Надяваме се, че си тръгвате с чувство на вдъхновение и мотивация да продължавате да мечтаете мащабно, защото, както казахте в своето видео, “човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му””, сподели Посланик Диксън в края на срещата им.

18-годишните млади лидери Ася Стаменова и Хриса Янкова, обучаващи се в Професионалната гимназия по хранителни и химични технологии в гр.Пазарджик, имаха възможността да гостуват на посолството на Австрия и да се запознаят с Н. Пр. г-жа Андреа Икич-Бьом. Ученичките са много активни в своето училище и населено място и разказаха на посланика какви са техните успехи, трудности и мечти. Екипа на посолството им показа сградата и им разказа какви са особеностите на тяхната работа, а посланик Икич-Бьом им сподели своя път на успеха и ги посъветва да не спират да се борят за мечтите си и да се развиват.

Посолството на Ирландия прие своя Посланик на толерантността Росен Пасков. Деветокласникът от ПГСС “Св. Георги Победоносец” в гр. Суворово беше посрещнат лично от Н. Пр. Мартина Фийни. Лауреатът на призово място в ученическия конкурс ” Моето мнение има значение” присъства на работна среща със сътрудниците от посолството, а също така имаше възможност да се запознае отблизо с работата на различните отдели. Росен впечатли с богата обща култура, гражданска позиция и отличен английски език. На срещата присъстваше и г-жа Йонка Данова, която от името на Център „Амалипе“ благодари на Н. Пр. М. Фийни за дългогодишното партньорство, подкрепа и застъпническа дейност.

Посланичките на толерантността Айше Билял и Миглена Евлогиева посетиха и Посолството на Кралство Дания, където бяха посрещнати от заместник-ръководителя на Мисията за България Mrs.Birgit Sarah Kondrup-Palmqvist. Там те поставиха важни проблеми, касаещи момичетата в ромска общност и отправиха своите послания за равнопоставеност и толерантност. Получиха ценни съвети и обещания за още срещи.

17-годишната Теодора Тодорова – Посланик на толерантността от СУ “Св. св. Кирил и Методий”, посети посолство на Нидерландия. Тя се срещна с посланик Симон ван дер Бург и научи повече за неговата работа и дейностите на Посолството. Теодора е ученичка в 10 клас на и активен участник в лидерски академии, организирани от Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”. Като млад човек и бъдеща студентка Теодора, придружена от посланик Симон ван дер Бург и членове на посолството, беше представена на президента и вицепрезидента на ELSA (Европейската асоциация на студентите по право България) Кристина Тодорова и Велина Стоянова, които предоставиха повече информация за работата на ELSA като студентска организация и нейните дейности с фокус върху важни теми, като човешки права, екологично право и др. Младите студентки бяха впечатлени от Теодора и ѝ споделиха своите съвети за предстоящите ѝ цели и отговорности. Посланик ван дер Бург сподели, че се гордее, че Посолството на Нидерландия е сред институциите домакини в рамките на инициативата на Амалипе, организирана за насърчаване на равенството и толерантността в българското общество и че ще продължат да полагат усилия да помагат това да се случва. Екипът на Посолството сподели и редица проекти и дейности, по които те работят с цел споделяне на добри практики от Нидерландия в България, като подобряване на пътната обстановка и намаляване на инцидентите; пренасяне на добри стопански и социални практики.

На 10-ти май Посолството на Федерална Република Германия прие посланиците на толерантността. Учениците от дванадесети клас – Зюмбюла Ламбова от СУ “Христо Г. Данов” гр. Пловдив и Синан Кадиров от ПГССХТ – гр. Шумен, бяха посрещнати лично от Н. Пр. Ирене Мария Планк. Учениците имаха възможност да се запознаят отблизо с дейността на посланика на Германия в България, както и с функциите и служителите на различните отдели в посолството.

Христо Георгиев от Ямбол, заедно с представител на своето училище и член на екипа на Център Амалипе Атанас Атанасов посети Посолството на Белгия, където бяха посрещнати от Виане де Вутерс – първи секретар на Посолството на Белгия в България, както и Джереми Тирион първи секретар на Посолството на Белгия в България. По време на срещата домакините поздравиха Христо относно неговите графични изображения, с които спечели второ място в конкурса „Моето мнение има значение“. Атанас Атанасов представи накратко самия конкурс, колко участници кандидатстваха, колко категории и колко победители имаше в рамките на конкурса. Христо показа своята рисунка, с която спечели наградата и обясни посланието на самото изображение. По време на срещата Атанас отново посочи, че МОН няма да внесат в министерски съвет НП „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“, по която програма са назначени повече от 940 души. Атанас представи петицията и подписката в подкрепа на медияторите. Освен това той сподели, че Център Амалипе, както и всички образователни медиатори ще са благодарни, ако посолството на Белгия също ги подкрепи. В своя отговор първите секретари на посланика, казаха, че със сигурност ще подкрепят тази програма и ще изпратят писмо на Министъра на образованието и науката относно устойчивостта на професията. Освен това участниците имаха възможност да направят кратка обиколка на посолството, като по този начин се запознаят с дейността на посолството в България. От посолството отново споделиха, че са благодарни на Център Амалипе и винаги в тяхно лице могат да намерят подкрепа за бъдещи инициативи.

 

 

Инициативата Посланик за един ден се организира от Център “Амалипе” за поредна година. Тя дава шанс на най-добре представилите се ученици в ученическия конкурс за есе, видео и изображение да бъдат “Посланици на толерантността” в ключовите национални институции и дипломатически мисии. По традиция инициативата се провежда на 8 април – Международния ден на ромите, като, поради политическата обстановка в страната, през 2023 по време на дните на ученическо самоуправление и Денят на Европа.

През 2023г. инициативата бе част от конкурс “Моето мнение има значение, ” в рамките на Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност”, реализиран с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България

Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” се реализира с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България. Презентация за проекта и основните дейности, можете да видите тук

 

 

Вижте още:

Светът може да е едно по-добро място, ако детското мнение има значение: победителите от конкурс “Моето мнение има значение-2023”