Светът може да е едно по-добро място, ако детското мнение има значение: победителите от конкурс “Моето мнение има значение-2023”

В началото на годината обявихме ученически конкурс “Моето мнение има значение”. Тази година той се провежда в рамките на Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” реализиран с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България. За 3 месеца получихме над 100 прекрасни творби. Децата участваха с есе, видео или графично изображение, с които те провокират политиците, общностите от които идват, обществото ни и заявяват, че те имат мнение за това, което искат да им се случи и това мнение има значение, ако искаме да създаваме бъдеще, което е и тяхно, в което те също откриват своето място – тук, в България. Конкурсът даде възможност на ученици и от най-отдалечените селца и малки градчета, които рядко се включват в обществени инициативи, също да заявяват своята позиция. Специална награда за всички призьори беше преди церемонията по награждаването посещение на Народно събрание от 14:00ч., на което им беше разказано и показано как работи институцията. Учениците влязоха в Пленарна зала и разговаряха с председателя на Народното събрание г-н Росен Желязков.

Резултатите бяха обявени на специална церемония, която се проведе на 9-ти май – Денят на Европа, но и Денят на ученическото самоуправление, в Национална библиотека “Св.Св.Кирил и Методий” от 16:00 часа. Тя беше излъчвана на живо във Facebook страницата ни Center Amalipe.

Запис може да наблюдавате тук:

Както можете да видите церемонията бе изключително емоционална за всички присъстващи. Децата бяха поздравени лично от заместник-посланика на Посолството на САЩ в България Н.пр.г-жа Андриа Брулет-Родригез, която се постара да предаде своето послание на български език, за да я разберат и най-малките и да почувстват колко близко се чувства до тях и до България. “Мнението ви наистина има значение, независимо от вашето наследство, цвят на кожата, вяра или социално-икономически статус…Пожелавам на всички участници от този конкурс решителност и смелост да развиват таланта си и да преследват мечтите си!”- бе посланието на посланик Брулет-Родригез.

Церемонията откри Деян Колев, председател на Център Амалипе: “От години имаме тази традиция да провеждаме ученически конкурс на различна тематика..Това, което искам да кажа е, че вашето мнение наистина има значение – вашето мнение има значение в семейството ви. Вие решавате кога и къде ще отидете да учите; вие решавате до кога ще учите и ние ви насърчаваме всички да завършите минимум средно образование, а тези от вас, които имат желание и висше образование. Вашето мнение има значение в семейството и за това кога и за кого ще решите да се омъжите, ожените. Вашето мнение има значение в училище…Вашето мнение има много голямо значение и в обществото. Вашето мнение има значение за всички нас!”

Благодарение на домакините ни от Национална библиотека “Св.Св.Кирил и Методий” церемонията се проведе в зала “История на книгата”, където децата можеха да видят копие на първата печатарска машина на Гутенберг, копия на Софрониев препис на „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски и други ценни исторически книги. Д-р Ваня Аврамова, зам-директор на библиотеката бе част от церемонията и приветства присъстващите: “Вашия конкурс има изключително голямо значение и за нас като библиотека, защото вашия път неминуемо е свързан с книжовното богатство, което ние притежаваме. ДА, вашето мнение има значение, особено подплатено с богатството, което ние притежаваме в Националната библиотека…Сред вас със сигурност има писатели, които ще оставят книги тук, които бъдещите поколения да четат!” 

Част от наградите бяха връчени от Богомила Самуилова – бивш лауреат от конкурс на Център Амалипе – днес студентка, която им сподели своя опит и колко много значат тези малки награди и колко големи крачки са всъщност в успеха им за напред. Тя им пожела да не се отказват от мечнтите си и им сподели, че и тя е била скромно момиче от малко селце, но днес се бори за мечтите си и ги сбъдва една по една. Радостина Петкова, учители и фотограф, част от журито и създател на повечето от рекламните материали на Център Амалипе също присъства на церемонията и сподели на присъстващите, че е важно да изразяват мнението си чрез културата, защото изкуството е най-прекият път до сърцата на хората. Част от връчването на наградите бе и Теодора Крумова, програмен директор на Център Амалипе. В посланието си към участниците тя сподели: “Аз имам огромното щастие да познавам една част от вас, защото бяхте активни участници в Лидерските академии, след това видяхме, че предавате щафетата, защото цяла година обучавате своите връстници…Днес се запознах и с други от вас. Искам да ви кажа, че това, което вие правите дава смисъл на нашата работа… Нищо, което правим няма да остане без последствия. Всяка една ваша среща със съученици, разговор, който сте провели със сигурност имат значение и повярвайте ми, вие сте успели да спасите много момичета и момчета, които не са имали вашата смелост.”

А кои са наградените? Местата и материалите им са съответно:

В категорията  “Есе” произведенията бяха разделени в 3 възрастови групи.Изпратени ни бяха толкова много и качествени произведения, че за журито бе трудно да отсъди по едно място. Тук има повече класирани, тъй като няколко ученици са с равен брой точки. В категория Есе, не получихме материали в първа възрастова група. Победителите са сред двете по-големи групи.

Втора Възрастова група:

Първо място: Черина Асенова, 14г. от СУ “Васил Левски”, Ябланица
Второ място: Наталия Ангелова, 13г. от СУ “Св.Паисий Хилендарски” Микрево

Трето място: Марко Димитров, на 10г. и Веселина Минчева, 13г. от ОУ “Никола Прокопиев”, Сборище

Трета Възрастова група: 

Специалната награда на Център Амалипе “Вдъхновител с перо в ръка” получава Гюлджан Юзеирова, на17г. Есето ѝ прочетете тук.

Първо място: Шени Давидова, 15г., Обединено училище “Добри Войников” с. Победа

Второ място: Синан Кадиров, 18г., ПГССХТ Шумен.

Второ място: Асиана Кръстева, 15г. от СУ “Васил Левски”, Ябланица

Трето място: Дамла Кемик, 17г., от СУ “Никола Й. Вапцаров”,Айтос

Трето място: Вирджиния Атанасова, 17г., ПГССХТ Шумен.

В категорията “Графично изображение” произведенията също бяха разделени в 3 възрастови групи. Победителите съответно са:

Първа възрастова група:

Първо място: Мая Маринова, 10г., ОУ “Антон Страшимиров” – село Бохот
Второ място: Теменужка Стефанова, 10г., ОбУ “Неофит Рилски”, гр.Самоков

Трето място: Бюшра Ридван, 9г., ОбУ “Панайот Волов”, Тодор Икономово

Поощрителна награда: Михаела Любомирова, 10г., ОбУ “Неофит Рилски”, гр.Самоков

Поощрителна награда: Сехер Себайдин, 9г., ОбУ “Панайот Волов”, Тодор Икономово

Втора възрастова група:

Първо място: Гошо Койчев, Асен Александров, Васил Георгиев и Тодор Манолов от ОУ “Васил Левски”, с.Караджово
Второ място: Толга Ридван, 13г., СУ “Трайко Симеонов”, Шумен
Трето място: Марина Ангелова, 13г., ОУ “Иван Вазов”, Симеоновград

Трета възрастова група:

Първо място: Моника Попова, 17г., Профилирана гимназия ,,Константин Фотинов“, Самоков
Второ място: Христо Атанасов Георгиев, 18г., ПГЛПЕХТ Ямбол
Трето място: Ремзие Тефик, 17г.,  ПГОД “Евридика”, Кърджали

Поощрителна награда: Мирем Христова, 15г., ПГССХТ Шумен

Поощрителна награда: Анифе Атанасова, 15г., ОбУ “Панайот Волов”, Тодор Икономово

В категорията “Видео” победителите са:

Първо място: Асен Христов Асенов, 14г., ППМГ “Никола Обрешков”, гр. Казанлък

Второ място: Иван Иванов, 13г. и Люцкан Седефов, 12г. от Основно училище “Христо Ботев”, Мъглиж

Трето място: Валентина Маринова, Десислава Десиславова, Александра Тодорова, Никол Ангелова, Нерея Бешкова, Петя Бешкова и Лияна Каменова, 10-годишни от ОУ “Христо Ботев”, Гложене.

Специална награда за монтаж и визуални ефекти получи Росен Пасков ПГСС Свети Георги Победоносец, гр. Суворово.

Благодарим на всички младежи, които вложиха цялата си креативност и сърце и ни изпратиха прекрасни, трогващи и замислящи материали! 
Не спирайте да изразяване мнението си, вие сте бъдещето!

Повече за конкурса вижте тук:

Център Амалипе обявява ученически конкурс на тема “Моето мнение има значение!”

Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” се реализира с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България. Презентация за проекта и основните дейности, можете да видите тук