Борба срещу антиромската дискриминация и омразната реч – Марко Димитров и Веселина Минчева

Представеното по-долу есе получи Трета награда във втора възрастова група – Категория есе, в ученически конкурс “Моето мнение има значение”. Тази година той се провежда в рамките на Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” реализиран с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България. 

 

Автори: Марко Димитров, 10г. и Веселина Минчева, 13г. от ОУ “Никола Прокопиев”с. Сборище

 


Борба срещу антиромската дискриминация и омразната реч

             Всеки има право да изказва мнението си, за да може това да доведе до едно хубаво решение до една важна цел. Ние искаме светът да е по-добър и всички заедно да си сътрудничат и да се обичат, но защо това не е така? Какви са причините? Какво можем да направим за да стане това?                                                                                                                                                                       Мнението на всички, както нашето така и на другите е от голямо значение и трябва да се изслушваме, но не всеки иска да чуе мнението на останалите. Защо? Защото смятат своето мнение за най-правилното. Причината поради която светът не цени мнението на ромите е, че са заразени с отрицателни мисли, реч и действия за хора, които са незначителни, неуважавани в обществото. Много хора са заразени с предразсъдъци. Те са като вирус, който ни вреди, а ние може дори да не знаем, че сме се заразили с него. Съществуват закони срещу омразната реч и дискриминацията, гарантиращи защита от дискриминация но проблема си остава. Един от важните проблеми в обществото е липсата на емпатия. Всеки е добре запознат със собствените си емоции и чувства, но емпатията ни позволява „да влезем в обувките на другия“.   Тук можем да включим теорията на айсберга, която споменава факта, че много хора не виждат нещата такива каквито са, а само малка част от тях т.е. даваме оценка за това, което виждаме само с един поглед, а останалото остава незабелязано. Сравнявайки това с айсберга това означава, че има съзнателна част от информация, но също така и друга несъзнателна, невидима част която другите не виждат. Като цяло голяма част от ромите се чувстват, отхвърлени от други етноси точно заради това, че са дискриминирани и се опасяват че дори да завършат средно или висше образованието много трудно биха си намерили добра работа. Независимо от произхода си всички хора са част от човешкото семейство и не трябва да гледаме от високо на хората които са по-различни от нас, а винаги да се поставяме на тяхно място и да мислим как бихме се почувствали ако с нас постъпят несправедливо. Много е важно да прилагаме златното правило „както искате хората да постъпват с вас така и вие трябва да постъпвате с тях‘‘. Това правило ще ни помогне да уважаваме другите и да постъпваме справедливо с тях. Друг проблем ромите да не завършат средно или висше образование е заради бедността. Тук можем да включим пирамидата на потребностите на Ейбрахам Маслоу. За ромите както и разбира се за други етноси първо е важно децата да бъдат здрави, нахранени, да имат сигурност, дом семейство, да обичат и да бъдат обичани. Не можем да срещнем един бездомник и да му говорим за възможностите който предлага света, защото за него е важно първо да бъде нахранен. Затова всеки избира какъв живот да има, защото обстоятелствата се променят и ценностите също. Но за да можем всички да сме доволни и да има мир между хората е важно как всеки се държи и как управниците мислят за народа и да ги разбират.  

          Нека всеки се старае да бъде добър човек независимо от произхода и от нивото му в йерархията, трябва да се ценим, да си сътрудничим и да проявяваме емпатия.

Повече за награждаването и класираните творби, вижте тук:

Светът може да е едно по-добро място, ако детското мнение има значение: победителите от конкурс “Моето мнение има значение-2023”

Повече за конкурса вижте тук:

Център Амалипе обявява ученически конкурс на тема “Моето мнение има значение!”

Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” се реализира с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България. Презентация за проекта и основните дейности, можете да видите тук