Бъдещето е в ръцете на младите – Синан Кадиров

Представеното по-долу есе получи Втора награда в трета възрастова група – Категория есе, в ученически конкурс “Моето мнение има значение”. Тази година той се провежда в рамките на Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” реализиран с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България. 

Автор:  Синан Кадиров, ученик в 12 клас от ПГССХТ- гр. Шумен

 


Бъдещето е в ръцете на младите

Бъдещето е в ръцете на младите, бъдещето е в ръцете на мислещите, можещите и отговорните. 

Моето мнение има значение, защото аз искам, знам и мога!

Ние, младите, искаме да участваме в бъдещото управление на страната, защото искаме да завещаем на бъдещото поколение по-справедлив ред и по-щастлив свят. Ние ще бъдем хората, които ще се опитаме да променим мястото, където живеем  и начина си на живот. Искаме да бъдем по-добри, по-знаещи и по-можещи, и ще се учим от добрите примери в България и света! Има толкова много личности в страната ни, които са пример, лично за мен, и  ме мотивират да не се отказвам от начинанията си и да постигам винаги най-доброто. Моите стремежи са за промяна на нашия малък свят, в който живеем, защото всички искаме един по-добър и по-усмихнат свят, за нас и тези след нас!

Искам да променя човешкото мислене, защото не искам да виждам  болни и гладни хора! Защото трупането на пари  и вещи ни превръща в бездушни същества, в роботи, следващи егоистичните си цели.

Ще направя всичко, за да се чуе гласът ми навсякъде, защото не искам да живеем в свят, където ще има беззащитни деца, които няма да имат достъп до вода, храна, образование и здравеопазване! Ще се боря въпреки всичко, защото не искам да виждам насилие над хора и животни, защото не искам да виждам как се унищожава нашата хубава природа, как се замърсяват водите ни и колко нездравословна е храната ни! Всичко е в моите, в нашите ръце, в ръцете на младите хората, които не искат да страдат от болестите на безразсъдния живот.

Избори, избори, избори – целият ни живот е един избор!

Какво избираме и защо избираме? 

Това, което знам, е, че трябва да се даде шанс на младите, за да докажат, че тяхното мнение е важно за бъдещето. 

Настъпи времето, в което, всички трябва да се обединим и да се подкрепяме без значение от пол, раса, етнос и религия.  Всички сме хора.

Всички сме замесени от една кал.

Съживени сме от един и същи дух.

Любовта е единствената истинска човешка същност!

                                                                          /”Пасиансът на Архангелите”, Мария Лалева/

                                                                           

Всички живеем в свят, който е пълен с тайни и изненади, никой не знае какво го очаква само след секунда, появиха се десетки земетресения, които никой не очакваше, и то само на стотици километри от нас, в близките ни съседки Турция и Сирия, от което разбрахме, че и парите не са от значение. Имаме  нужда само от човещина, доброта и помощ. Прекрасно е когато всички се сплотят около страданието, когато разтворят сърцата си  в помощ на пострадалите, без значение дали са млади или стари, малки или големи, българи или турци, богати или бедни, образовани или неграмотни…

Много хора, въпреки риска за собствения си живот, отидоха на помощ. Когато не се чувстваш сам в трагедията, ставаш победител, защото преборваш страховете си. Затова трябва да бъдем отговорни хора, единни в мислите за бъдещето на страната ни, и да загърбим всички противоречия. 

“Съединението прави силата”.

 Моето мнение е, че всички млади, ако издигнем своя глас, можем да спрем дори войната  в Украйна, защото се погубват невинни хора, които може би щяха да бъдат откриватели, поети, музиканти…..

Губят се невинни човешки животи, които се борят там, за да защитят семействата си, а какво става в реалност. Много дечица останаха без бащи, колко млади жени останаха без съпрузи, загубиха своята подкрепа, закрила и любов.

Колко мили майки загубиха своите млади синове и защо?

Има ли смисъл от това? 

Има ли нужда от това?

Докато е възможно да има разбирателство и мир!

Какво не могат да си разделят толкова?

Нищо не е важно за света, което да бъде причина за загуба на човешки живот без смисъл!

Човекът е прашинка в безкрая, миг от вечността и ничия претенция не може да бъде оневинена. Аз вярвам, че разумът ще надделее – войната ще спре, а нашите политици ще намерят общ език в името на мира.

Има политика, има избори, но лошото е, че няма разбирателство и единство между тях, а има ли смисъл от това да се разделят и да не търсят общо решение на общите ни проблеми?

Не всичко е власт, а истинското и това, от което имаме нужда е приятелството и разбирателството!

Затова, моето мнение има значение и е достатъчно само да се вслушате в него, и да подкрепите мен и моите връстници, за да направим света по-добро място за Живот! 

Повече за награждаването и класираните творби, вижте тук:

Светът може да е едно по-добро място, ако детското мнение има значение: победителите от конкурс “Моето мнение има значение-2023”

Повече за конкурса вижте тук:

Център Амалипе обявява ученически конкурс на тема “Моето мнение има значение!”

Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” се реализира с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България. Презентация за проекта и основните дейности, можете да видите тук