Уважавайте мнението си – Вирджиния Атанасова

Представеното по-долу есе получи Трета награда в трета възрастова група – Категория есе, в ученически конкурс “Моето мнение има значение”. Тази година той се провежда в рамките на Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” реализиран с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България. 

Автор: Вирджиния Атанасова, 17 г., ПГССХТ гр. Шумен


 

Уважавайте мнението си

От деца изграждаме своите възгледи за нещата в живота, било то храна, музика, стайлинг, политика, приятели и какво ли още не!

Отношенията ни с хората заемат важна роля в ежедневието ни. Всеки ден общуваме, научаваме различни новини, реагираме по различен начин, в зависимост от нашите гледни точки. Зареждаме се с различни емоции, които не винаги са приятни, тъй като са свързани с душевното ни състояние и със социалното ни благополучие. 

Често пъти се опитваме да се абстрахираме от чуждото мнение, поради простата причина, че в повечето случаи хората обичат да обсъждат проблемите на другите, или  възгледите, които не съвпадат с нашите. Задавали ли сте си въпросите: Защо е важно да имаме собствено мнение и да го отстояваме, без да го налагаме? Какво би се случило, ако разчитаме на чуждото мнение? 

Както вече знаем, не винаги мненията ни съвпадат с мненията на околните. Харесваме различни неща, имаме ценности различни от тези на другите. Разчитайки на нечие мнение, преставаме да бъдем личности, превръщаме се в чуждо копие и губим своята уникалност. Боим се да направим нещо различно от общоприетите норми, защото сме наясно, че можем да бъдем наранени и неразбрани. От малки ни учат кое е редно, и кое не. “Не прави това, не говори с този, изяж това – изплюй онова”. Преди да се усетим, правим всичко за да бъдем приети, а точно когато започваме да бъдем харесвани, преставаме  да се обичаме. Знаете ли защо? Защото осъзнаваме, че това не е нашата същност, живеем живота на някого другиго. 

Не бива да допускаме някой да налага мнението си, защото се страхуваме. Трябва да отстояваме себе си. Колко пъти сме искали да направим нещо откачено, което ни прави истински щастливи? Искрено? Може би доста пъти, но уви! Поставяйки си ограничения от типа: “Какво ще кажат другите?”, пренебрегваме себе си, губим свободата си. Бъдете себе си, обичайте се и се ценете, защото всеки е уникален сам по себе си. Мечтайте и следвайте целите си и никой не може да ви спре. Отстоявайте своите позиции и мечти, защото  вие сте важните! Опитвайте нови неща, интересувайте се и не се страхувайте да изказвате мнението си! Аз се научих!

Повече за награждаването и класираните творби, вижте тук:

Светът може да е едно по-добро място, ако детското мнение има значение: победителите от конкурс “Моето мнение има значение-2023”

Повече за конкурса вижте тук:

Център Амалипе обявява ученически конкурс на тема “Моето мнение има значение!”

Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” се реализира с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България. Презентация за проекта и основните дейности, можете да видите тук