Център “Амалипе” номинира своите кандидати за “Доброволец на годината” чрез допитване във Facebook

Център “Амалипе” направи своите номинации за 10-ия национален конкурс “Доброволец на годината”, организиран от Фондация “Астика”. Номинираните са Юлияна Стефанова и Есил Айханова, които бяха избрани чрез гласуване във фейсбук страницата ни, което предизвика рекорден интерес.. Тъй като вярваме, че последователите ни са истински активни и на ясно с дейностите ни ги попитахме кои доброволци биха номинирали. Тяхното мнение покри напълно нашето. Сред предложените имена бяха и тези на Божидар Славчев и Зюмбюла Ламбова.

Това, което не очаквахме обаче бе огромният интерес към номинациите. Публикацията ни събра 516 коментара и достигна до 2,796 човека. Затова и решихме да направим 2 свои номинации за конкурса на Фондация “Астика”. Поради изключителната активност на последователите на страницата ни осъзнахме, че те самите ще обосноват номинациите най-добре и ги попитахме отново – “Защо заслужават точно тези две ученички”, като във всеки коментар имаше лични примери на хората от комуникацията и работата си с доброволките. И този път реакциите бяха изключително много – 249 коментара и над 2000 достигнати души. 

Благодарим на всички за изключителната активност и позитивна енергия, която изпратихте на момичетата. А сега остана да им стискаме палци и в конкурса на Фондация “Астика”, чийто резултати ще бъдат обявени на 5 декември.

Малко повече за тях:
Юлияна е на 16 години и нейната мисия е да върне колкото може повече свои съученици в училище. Тя организира благотворителни събития, за да набира средства за болни деца, ръководи Ученическия парламент в училището си, пише стихове и есета, с които печели литературни конкурси. Юлияна живее в Джулюница, десетокласничка е в местното Обединено училище “П. Р. Славейков”.

Есил  е от село Благоево. Тя е на 17 години и учи в СУ “Ангел Каралийчев” в Стражица, в паралелка за Обществени науки. Тя е участник в почти всички инициативи, конкурси или изяви на общинско и областно ниво, като често е и техен главен организатор. През годините се е доказала като явен училищен лидер и пример за всички останали. Носител е на общинската Каралийчева награда, която се връчва всяка година на ученика с най-много успехи през годината. Един от най-вълнуващите ѝ успехи е избирането ѝ за Посланик за един ден в Американското посолство.

И двете от години са активни ученици наставници и са част от дейностите на Център Амалипе в рамките на Специалното издание на ПРОМЯНАТА. Повече за ПРОМЯНАТА и как може да ни помогнете вижте тук.


Националният конкурс “Доброволец на годината” има за цел да отдаде заслужено признание на участниците в доброволчески дейности, допринесли за подобряване на благосъстоянието, толерантността и солидарността в обществото. За участие могат да бъдат номинирани български или чуждестранни граждани, навършили 14 г., които са осъществили доброволчески дейности през последната календарна година в една от следните тематични области: хуманитарни дейности, околна среда, права на човека, култура и изкуство, спорт и физическа активност и участие в програмата Европейски корпус за солидарност.