Представители на четири поколения ромски активисти дискутираха постиженията, предизвикателствата и перспективите пред

 

Миналото, настоящето и бъдещето на ромското включване беше в основата на дискусията на четири поколения ромски активисти, представители на Неформалната посланическа група за ромска интеграция в България, Европейската комисия, УНИЦЕФ, Световна банка и всички активисти в лицето на образователни медиатори, младежи, учители, директори и гости на Дискусионния форум: “ОПРЕ РОМА! Не сме сами! Да продължим напред! Discussion Forum OPRE ROMA! We are not alone! Keep moving forward together!”. Мотивирани за промяна на нагласите, равнопоставеност и единство, над 100 участници се включиха в онлайн събитието, организирано от Център „Амалипе“, за да споделят своите виждания за ромския въпрос, да научат повече за ромската култура и историята на 8ми април като Международен ден на ромите!

Събитието започна с традиционното почитане на паметта на хилядите загинали по време на Холокоста роми, с пряко включване от няколко Центъра за развитие на общността „ЦРО“, които пуснаха цветя в реките и с едноминутно мълчание останаха съпричастни към трагедията на хиляди ромски семейства по време на Втората световна война.

Емоционалното начало беше допълнено от видеопослание на представители от Неформалната група посланиците по ромските въпроси, която представлява обединение на 17 посланици на европейски държави и САЩ, УНИЦЕФ и Световна банка. Във видеото те изказват съпричастност към ромската общност и отправят послания за толерантност, равенство и единство! Благодарим на:

 

Н.Пр. Мюриел Берсе Коен, Посланик на Швейцария в България;

Н.Пр. Беа Тен Тъшър, Посланик на Кралство Нидерландия в България;

Н.Пр. Алехандро Поланко, Посланик на Кралство Испания в България;

Н. Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос, Посланик на Финландия в България;

Н. Пр. Сири Беате Бери, Посланик на Кралство Норвегия В България;

Г-н Фабрицио Дзарконе – Постоянен представител на Световна банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия;

Н. Пр. Роб Диксън, Посланик на Великобритания в България,

които изпратиха тези силни послания и подкрепиха цялостното инициативите на Център „Амалипе“, свързани с отбелязването на 8ми април – Международния ден на ромите!

 

Последва представяне на различните поколения ромски активисти, които говориха открито за това какво са искали да постигнат, какво са постигнали и какво послание ще отправят на следващите поколения за въпросите, които не са успели да решат и предизвикателствата, пред които са били поставени в годините. Васил Чапразов, като представител на едни от първите поколения ромски активисти, писател и журналист, сподели за трудностите и историите, които оставят отпечатък, както и послания на следващите поколения, които да не забравят своята идентичност и да не спират да се борят за осъществяват целите си ! Серги Каракашев, Йосиф Нунев и Деян Колев допълниха като маркираха основните предизвикателства, като усвояването на майчиния език, сегрегацията в училищата и негативните нагласи в обществото. Ети и част от това, което те споделиха:

Васил Чапразов:
Скъпи младежи в залеза на нашия живот искам да ви кажа, че бъдещето е във вашите ръце. Ние бяхме между първите, които не се спираха да заявяват това от което имат нужда, а именно да напомнят за този първи ромски конгрес през 1971г. край Лондон. Този конгрес, който заяви на света, че ние Ромите сме тук сред тях. Време е да извадим нашето истинско име, това с което сме родени и е дадено от нашите родители, това което е единствено в нашият език – Ром, Роми!
Йосиф Нунев:
Моето поколение се учеше от тяхното предишното поколение, но до колко ние успяхме да го предадем на следващото поколение не съм много сигурен още. Ние огромната част от Ромите, не знаем че по-времето на холокоста най-важните фигури в управлението на България, не са допуснали нито един от ромите и евреите да бъде екстрадиран. Никога за мен не е имало съмнение, че образованието ще ни изстреля нагоре и напред.
Деян Колев:
Изключително е важно запазването на културната идентичност, запазването на спомена и историческата памет за това какво са направили Българските роми и как са допринесли към Българската и Европейската история, важно е разбира се и образованието.
Децата сами по себе си нямат стереотипи, но възрастните много често насаждат тези стереотипи. Не познаването на ромската култура води както до стереотипи сред българите, така и до отричане на собствената идентичност на голяма част от ромите във България, както и във цяла Европа. Колкото и да сме песимисти и да кажем, че сме пропуснали много възможности, мога да кажа, че все пак ромските активисти от моето поколение успяха да постигнат доста неща. Първото от което, ние успяхме да вкараме ромската тема в оперативните програми и по-този начин да подсигурим едно значително по сериозно финансиране на политиките за ромска интеграция.
Сергей Каракашев:
Сега пак е трудно, но има вече изградени пътеки по които да се мине. Има от къде да се черпи опит и пожелавам на по-младите да ни настигнат и да ни надминат няколко пъти, за да може нашето поколение да се гордее с вас, за да може да кажем, че има хора които ни следват, има хора които могат да направят нещата и по-добре от нас.

Таня Христова:
Успеха е заложен в образованието и в образованите роми.

Това, разбира се е сложен и постоянен процес, който изисква постоянство и упоритост, както и смелост от страна на по-младите поколения. Те също имаха възможност да изразят мнение в лицето на Таня Христова, кандидатът за Млад европеец на Център“ Амалипе“, Доброволец на годината според TimeHeroes и регионален координатор в Амалипе. Последните думи бяха и на последните представители на най-младото поколение ромски активисти – Есил Шукриева и Стефан Стефанов, които в качеството си и на ученици-наставници на Лидерската програма на АМАЛИПЕ, разказаха и за постиженията си и за притесненията си относно техните връстници, които отричат идентичността си и нямат мотивация да защитават каузи.

В оставащите минути на срещата, участниците бяха разделени на работа по малки групи, в които да дискутират как да продължим напред. Обобщавайки паралелната работа по групите, Деян Колев беше категоричен, че по един или друг начин, трябва активната работа на ромските активисти да бъде продължена, защото процесът е бавен, но постоянен и въпреки, че резултатите са видими дори след поколение, то този процес на модернизация на ромите ще продължи.

За 8ми април днес и поздравите на децата за отбелязването, може да прочетете тук

 

Как премина цялото събитие може да изгледате отново тук: https://www.facebook.com/1560551674/videos/10218265451018604/