Рестартираме кампанията “Стара техника за ново начало” и на Платформата.бг

В началото на Новата 2021 година рестартираме кампанията Стара техника за ново начало на сайта на Платформата.бг, за да успеем да достигнем дo още повече съмишленици.

Втората Ковид вълна вече изправи 40% от учениците в България пред предизвикателството Обучение в електронна среда от разстояние (ОЕСР). За съжаление, много деца не разполагат с необходимите за това електронни устройства или нямат необходимите умения и подкрепа. Проучване на Център Амалипе сред 200 училища с концентрация на уязвими групи сочи, че около една четвърт от децата в тях не разполагат с устройства. А в някои от училищата, това се отнася за три четвърти от учениците.

За да подкрепим тези най-уязвими ученици и училища през пролетта на 2020 година стартирахме кампанията “Стара техника за ново начало”. Благодарение на компании, организации и много граждани до края на учебната 2019/2020 година успяхме да подсигурим близо 800 устройства които предоставихме на училищата в нужда. Вижте тук детайлно описание на постигнатите от кампанията резултати. Списък на подкрепените училища вижте тук.

Още през септември рестартирахме кампанията с оглед на очакваното преминаване към обучение в електронна среда от разстояние. Вижте тук как може всеки да се включи и да подкрепи училищата и учениците без електронни устройства.

Заедно с нашите партньори от близо 300 училища идентифицирахме още една важна потребност. Много от учениците от най-маргинализираните семейства нямат необходимите умения и навици за използването не електронните устройства за обучение. Ученици наставници могат да им окажат нужната подкрепа. Затова решихме да привлечем стотици ученици наставници в усилието.

Новата кампания бе оценена от Нова телевизия и фондация Reach for change в рамките на специалното издание на ПРОМЯНАТА и Център Амалипе, чрез Кампанията, беше отличен като един от тримата финалисти. Стартирахме призив за даряване и на Платформата.бг където до 31.12.2020 успяхме да наберем 1185 лв., с които ще закупим 8 таблeта, които скоро ще достигнат до следващото училище в списъка. Как може да дарите за кампанията или да се включите в нея можете да видите тук.

Тъй като, за съжаление, обучението в електронна среда от разстояние ще продължи да бъде част от нашето образователно ежедневие, а все още има десетки деца, които имат нужда от устройства и подкрепа, решихме да активизираме и продължение на Кампанията в Платформата.бг.

 

Със средствата, които набираме в кампанията ще бъдат закупени таблети, които да подпомогнат децата, които все още остават изключени от обучението в електронна среда от разстояние. Паралелно с това продължаваме да ги подкрепяме и чрез учениците наставници, които допълват това, което устройствата не могат да дадат – чисто човешката грижа.

Ние, от Център „Амалипе“ знаем, че тези деца имат огромен неразгърнат потенциал и не бива да остават пренебрегнати. Това, което им трябва, е малко надежда и някой да повярва в тях днес, за да бъдат те лекарят или програмистът, които да помогнат на света утре.

Подкрепете ги и Вие, като дарите!

Обръщаме се с апел към всички, които искат да подкрепят учениците от най-бедни семейства и училищата, в които те се обучават, за провеждането на качествено онлайн обучение през следващите седмици и месеци. Нека заедно помогнем за създаването на най-неотложните и задължително необходими условия за обхващането на всички ученици. Включете се в кампанията чрез Платформата.бг! Защото Промяната е в образованите деца! Всяко дарение, независимо на каква стойност е, ще помогне децата да останат в учебния процес при тези екстремални условия.

Център Амалипе гарантира, че всеки даден лев или компютър ще достигне до училищата и учениците в най-голяма нужда, а вие ще можете да проследявате до кои точно училища са достигнали тези средства и устройства.