Пресконференция за запазване на образователните медиатори: 9 май, 11 часа, Национален пресс клуб БТА София

Близо 18000 родители от цялата страна, учители, директори, общественици, граждани се подписаха в подкрепа на образователните медиатори. Тяхната позиция е застрашена след като Министерство на образованието и науката оповести, че не възнамерява да продължи Националната програма за подкрепа на образователните медиатори и социалните работници, по която към момента са назначени повече от 940 образователни медиатори. Тя приключва на 30.06.2023г. Съдбата на медиаторите след това е неясна, защото МОН планира да прехвърли заплащането им към училищните бюджети или по европейския проект „Успех за теб“. Център Амалипе алармира, че първото е изключително рисково, защото точно най-малките, селските училища, или смесените училища, тези, които имат най-голяма нужда от образователни медиатори и тези, които се опитват да стопират процеса на вторична сегрегация, именно те или не получават средства за работа с уязвими групи или тези средства са толкова малки, че трудно биха покрили дори минималната медиаторска заплата. Медиаторите НЕ МОГАТ да бъдат поети и от проект “Успех за теб”! От самото начало, условието на Европейската комисия е европейското финансиране да е само допълващо, а основното финансиране да бъде подсигурено от държавата.

Събраните подписи представляват безпрецедентна гражданска активност, в голяма степен сред най-уязвимите родители, в ромските махали, които за първи път масово застават зад една образователна кауза.

Във връзка с описания проблем, Център Амалипе организира пресконференция на 09.05.2023 от 11.00 часа в Пресклуба на БТА – София

По време на пресконференцията ще бъде представена работата на образователните медиатори и ефекта от нея, колко деца са успели да върнат, разрешени случаи на ранни бракове и т.н. Ще бъде представена ситуацията в момента и възможните решения, а самата подписка ще бъде внесена в Министерство на образованието и Министерски съвет.

На 28 април, Център Амалипе внесе писмо до Министъра на образованието и Министър-председателя с искане за удължаване на Националната програма. Писмото е подкрепено от всички социални партньори в образованието: Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България, Сдружение на директорите в средното образование в Република България, Синдикат на българските учители, Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”, от Асоциация на индустриалния капитал в България, както и от още 60 организации, сред които Национална мрежа за децата, Фондация „Заедно в час“ и много други.

Лице за контакт: Деян Колев, 0888-681-134

Повече информация можете да намерите по-долу

Как могат да останат образователните медиатори на работа – основни твърдения

Център Амалипе започва събиране на подписи в Петиция за запазване на образователните медиатори!

Кои са възможните решения за образователните медиатори след 01.07.2023 г.?