Роми помагат в нужда!

Роми помагат в нужда!

Или как образователните медиатори подпомагат общността с лични финанси.

 

Днешната статия е посветена на образователните медиатори, които не само морално и физически помагат на семействата и на децата, но и финансово. Ще ви разкажем за това как роми помагат в нужда. От обявяването на извънредното положение в Република България от 13 март до 1 април всеки ден работата си губят средно по 3000 души. Равносметка – общо до момента около 72 000 души (по данни на МТСП) са останали без препитание за по-малко от месец. Това са всички онези, които са работили на трудови договори в някои от браншовете на туризма, ресторантьорството и хотелиерството. Но от работата ни терен ние добре знаем, че още преди да се обяви извънредното положение в страната, имаше крайно нуждаещи се хора от малцинствените групи, които се препитаваха с бране на сезонни плодове и билки. С обявяването на извънредното положение в България, много семейства останаха без препитание и без финансовата възможност да осигурят дори минимални хранителни продукти на своите семейства.  Следим ситуацията в цяла Европа и забелязваме как хората от уязвимите групи се самоорганизирват и си помагат. Това не се случва само в България, но във всяка една държава! Днес ще ви споделим няколко примера за това как роми помагат на роми с помощта на образователните медиатори:

Златина Боянова, образователен медиатор към  СУ “Г. Ст. Раковски”, гр. Котел.

Аз, като образователен медиатор, който ежедневно се среща с проблемите на учениците, реших да се включа в инициативата “Стара техника за ново начало”, като подаря на едно дете таблет / и на други две сестрички лаптоп втора употреба, за да се включат в дистанционното обучение.
Поздравления за всички колеги, които са на първа линия! Сега не се налага да търсим учениците, защото трябва да са вкъщи. Сега задачата ни е да им посредничим и помагаме да се включват в обучението според възможностите, които ни се предоставят – едни чрез работа на терен, други – чрез насоки за работа с техника и да подкрепяме семействата им. Бъдете здрави и щастливи!

 

 

Силвия Митева, образователен медиатор от център „Амалипе“ към ОУ “Св. Климент Охридски”, с. Пет Могили, община Никола Козлево.

Малко преди да се обяви извънредно положение в нашата страна, в нашето село се премести самотна майка с четири деца. Децата бяха записани в училището, в което съм образователен медиатор и така започнах да проследявам как децата се справят в училище. В началото на март на семейството им бяха преустановени водоснабдяването и електроподаването в къщата, където живеят. Майката сама отглежда своите четири деца и се издържат само на детските надбавки, които получават за децата. Затова реших да отделя част от моята заплата (от семейния бюджет), за да помогна на жената и на децата. Не е много, но поне ще имат с какво да се хранят за определено време, докато се намери начин да им се помогне. Доброто сърце не е занаят, на който да се научиш. То е белег по рождение.

 

Божидар Славчев, образователен медиатор към Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост “Райна Панайотова”, гр. Омуртаг.

Като образователен медиатор трябва да комуникирам с много семейства, което от своя страна ме прави разпознаваем в моята общност и когато някой има нужда от помощ, се обръща към мен, както и се получи с 5 семейства с малки деца, които имаха нужда от хумана, памперси, кремове и др. Благодарение 

на ЦМЕДТ ,, Амалипе “, петте семейства бяха снабдени с неща от първа необходимост за техните бебета. Радвам се, че мога да бъда полезен на общността. След като видях толкова много усмивки и щастие по лицата на родителите на тези деца, реших да търся начин, как да се помогне на повече семейства. Затова се свързах с познати и приятели, които са в чужбина, които изпратиха финанси, за да закупим хранителни продукти от първа необходимост, които раздадохме на най-нуждаещите се семейства в нашето село.

 

Докато полагаме усилия да помогнем на повече семейства, съобразно възможностите, които имаме, някои от училищата вече получиха първите дарения от кампанията „Стара техника за ново начало“, организирана от Център „Амалипе“ и фондация „Заедно в час“.

Всеки един от нас може да бъде полезен!  Включи се и ти!  Бъди полезен!

 

#ЗаедноЩеСеСправим

#ЗаедноМожем

#Амалипе#НПО#ПравиДобро#БъдиПолезен

Изготвил: Атанас Атанасов