Център Амалипе организира серия от събития по повод 8-ми април международния ден на ромите в рамките на кампания “Пробудените хора променят света”

Скъпи колеги и приятели,
Днес е 8 април, Международен ден на ромите – ден, който отбелязваме не само като почит към близо 500 000 роми, загинали по време на Холокоста, но и като ден на Ромското Пробуждане, защото на 8 април 1971 г. в Лондон започва Първия международен ромски конгрес.
Не е случайно, че днес десетки училища в цялата страна организират събития, чрез които отбелязват 8ми април. Тук можете да намерите информация защо отбелязваме 8 април като Международен ден на ромите:
https://amalipe.bg/why-8-april/
Огромна чест е за нас, че на този ден получихме специален видео поздрав от Групата посланици по ромските въпроси, която е наш дългогодишен партньор. Благодарим! Видеото можете да видите тук.
За поредна година ние, от Център Амалипе, организираме събития в цялата страна, чрез които отбелязваме 8ми април. Тази година те са под мотото “Пробудените хора променят света!”.
  • Училища, ученици и образователни медиатори от мрежата на Център Амалипе в цялата страна ще осъществят разнообразни дейности по този повод. Ето и какво ще се случи в част от населените места: Информация за тях може да видите на https://amalipe.bg/8-april-2024-bulgaria-amalipe/
  • Във Велико Търново на 8-ми април от 19:00ч. на сцената на проект “Арт лято”, разположен до Художествена галерия “Борис Денев” (до паметник “Асеневци”, наричн още Конниците), ще се състои концерт, вдъхновен от ромската култура. На сцената ще видим изпълнения на традиционни ромски песни, чудесни музиканти, представяне на произведения на ромски поети и много други изненади! Вижте повече тук: https://amalipe.bg/amalipe-koncert-8-april-tarnovo/
На 11ти и 12ти април ще проведем и важни събития в София.
11 април 2024
  • Вече дванадесета година ЦМЕДТ „Амалипе“ отбелязва Международния ден на ромите – 8 април чрез организирането на Среща на учителите роми с Министъра на образованието. Тази година тя ще започне от 11:00ч. с Министъра на образованието (тази година тя ще се проведе в Народното събрание и освен Министъра, в нея ще участва и председателят на Комисията за образованието и науката към НС, Красимир Вълчев).  В нея ще участват учители – роми и студенти, обучаващи се в педагогически специалности от цялата страна. От страна на МОН през предходните години винаги е участвал Министърът на образованието, директора на ЦОИДУЕМ и други представители на министерството. По време на срещата учителите ще представят основните предизвикателства, които те виждат на терен при образователно – възпитателния процес, както с деца от ромски произход, така и с всички други деца. Учителите ще споделят също така своите идеи за развитието на училищното образование в България. Повече информация за срещата, можете да видите тук.
  • От 15:00ч. ще последва и церемонията по награждаването на победителите от ежегодния ученическия конкурс, който Център Амалипе организира “Моето мнение има значение в обединена Европа”. Събитието ще се състои в Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий”, София. Отбелязваме с радост, че стартиралата преди 12 години инициативата на Център Амалипе прерастна в традиция, която събира идеите и творенията на младежи от цяла България и ни представя техните вълнения и мечти. Тази година темата на конкурса – “Моето мнение има значение за обединена Европа”, вдъхнови над 100 участници да изпратят своите писмени, видео и визуални материали. Повече за събитието, вижте тук.

12 април 2024

На 12ти април, като част от инициативата “Посланик на толерантността за 1 ден” и победителите от конкурса ще бъдат приети от  Президентът Румен Радев, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката; Посолствата на САЩ, Франция, Дания, Испания, Белгия, Индия, Германия и Великобритания; Представителството на Европейската комисия в България и UNICEF България. Повече информация вижте на https://amalipe.bg/nagrajdavane-2024-predstoyashto/

За повече информация:

062 600 224, office@amalipe.com