Предпоследно: кога се връщат в класните стаи всички ученици от прогимназиалните и гимназиалните класове

В началото на идната седмица всички ученици от 1 до 12 клас ще могат да се върнат в класните стаи след тестване веднъж седмично. От задължението да се тестват ще бъдат освободени учениците в общини от така наречената зелена зона (под 250 заболели на 100 хиляди население), както и учениците, които са ваксинирани или имат документ, че са преболедували Ковид/ или че имат антитела. Това вероятно ще може да се случи през първите дни на новата седмица, за което МЗ подготвят необходимите нормативни промени. Какво предвиждат те и какво трябва да направят училищата?

През предходните три седмици повечето училища успешно върнаха близо 80% от децата в началните класове, след като получиха съгласие от родителите те да бъдат тествани с т. нар. „щадящи тестове“. Към този момент тази възможност все още не е използвана за учениците в прогимназиалните и гимназиални класове поради липса на достатъчно тестове. По настоящем единствено в общините с по-малко от 500 заразени на 100 хиляди, по-големите ученици се завръщат в присъствено обучение на ротационен принцип.

МЗ и МОН обявиха намерения за предоставяне на възможност всички ученици от 1 до 12 клас да се завърнат в класните стаи след тестване с т.нар. „щадящи/ неинвазивни тестове“. Предвижда се тестването за всички ученици да бъде веднъж седмично, а не два пъти, както бе досега. Промяната ще може да стане факт от 6-10 декември без да е задължително това да се случи още в понеделник. Много е вероятно в много училища прогимназиалните и гимназиални класове да се върнат присъствено във вторник или сряда (7 или 8 декември), след като училищата получат достатъчно тестове и съберат декларации за съгласие от родителите.

По-долу прилагаме отговори на някои от въпросите, възникващи относно предстоящата промяна:

Необходимо ли е съгласие на родителите на деца от прогимназиални и гимназиални класове?

Да, така както е в началните класове. Необходимо е поне половината от родителите в съответната паралелка да дадат съгласие за тестване на децата/младежите. Във втори гимназиален етап е необходимо съгласие на родителите и съгласие на учениците, ако са над 15 години.

Ако липсва съгласие на половината родители и общината е в тъмночервената зона, паралелката ще продължи в ОРЕС. Ако съответната паралелка започне присъствено обучение, но част от родителите не са дали съгласие за тестването на учениците техните деца ще продължат обучение от разстояние- то може да бъде синхронно или асинхронно в зависимост от възможностите на училището.

Същите декларации ли ще бъдат използвани за получаване на съгласие от родителите?

Днес (02.12.) всички РУО са получили нови декларации за съгласие на родителите. Те ще бъдат използвани във всички класове- от 1 до 12 клас. Декларациите са нови, т.к. то тях е отпаднало описанието, че тестването се извършва два пъти седмично.

Декларациите ще бъдат изпратени на всички училища от съответното РУО. Център Амалипе призовава училищата да организират максимално бързо попълването на декларациите от родителите във всички класове. Наличието на декларации от поне половината родители е задължително условие за завръщането на съответната паралелка в присъствено обучение.

Какви ще бъдат тестовете за прогимназиалните и гимназиалните класове?

Това ще бъдат същите тестове като тези, които се използват в началните класове т.е. става дума за неинвазивни тестове, при които не се прониква в носа на детето/ младежа, а той/тя отделя слюнка.

Какви нормативни промени следва да очакваме, за да се случи посочената промяна?

Необходима е нова заповед на министъра на здравеопазването, която разрешава тестване веднъж седмично- тя се очаква всеки момент. След това МОН ще изработи промяна в Насоките за действия в условията на Ковид- очаква се те да бъдат публикувани утре- в петък 3 декември.

Нашата община е в оранжевата зона (между 250 и 500 на 100 хиляди заболели). В момента половината прогимназиални и гимназиални паралелки са присъствено, а другата половина са в ОРЕС. Как ще продължим?

Ако получите съгласие от родителите във всички паралелки, можете да върнете всички след тестване веднъж седмично. Ако не получите съгласие, можете да продължите по начина, по който процедирате до момента, а именно: всички начални паралелки се тестват и са присъствено, а останалите паралелки са на ротация без тестване.

Нашата община е в зелената зона (под 250 заболели на 100 хиляди население). Трябва ли да тестваме учениците?

Не, в общините от зелената зона всички ученици се връщат присъствено без тестване.

Кога трябва да бъде извършвано тестването?

В първия учебен ден от седмицата. Много е вероятно през идната седмица в някои училища първото тестване за прогимназиалните и гимназиалните класове да бъде организирано в понеделник, в други училища във вторник или сряда. Това ще зависи от техническото време за събиране на декларации от родителите, както и от броя на предоставените тестове- към този момент МОН и МЗ се разминават в информацията относно броя на наличните тестове.

През предходните три седмици голямата част от училищата успяха да убедят родителите от начален етап в безопасността и безболезнеността на тестовете. Проучване на Център Амалипе от миналата седмица сред 127 училища от мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник-3“ показа, че благодарение на усилената работа с родителите от страна на учители и медиатори, над 80% от ромските родители в тези училища приеха децата им да се тестват още през първата седмица. Повече за проучването можете да намерите ТУК

Призоваваме всички училища да продължат активната работа с всички родители, за да се получи съгласие за тестване във всички класове и паралелки! Средата за това вече е добре подготвена, т.к. родителите вече видяха, че слуховете за тестовете са „фалшиви новини“ и са „силно преувеличени“.

Пожелаваме успех на всички колеги!

 

Вижте още:

Как се случва връщането към присъствено обучение и тестването в училищата с ромски ученици?

Връщането към присъствено обучение в началните класове. Основни въпроси и отговори за тестването.

Връщането към присъствено обучение в началните класове. Основни въпроси и отговори.

Още въпроси и отговори относно връщането на учениците към присъствено обучение

 

 

Изображение: pixaxabay.com