Министърът на образованието акад. Николай Денков и вицепремиерът Борислав Сандов връчиха наградите “Образователен медиатор на годината 2021”

“Център „Амалипе“, Министерство на образованието и науката и Центърът за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства проведедоха официална церемония по награждаването на „Образователен медиатор на годината“, като голямата награда бе спечелена от Николай Огнянов, образователен медиатор към СУ “Христо Смирненски“, гр. Гулянци, община Гулянци, област Плевен. В церемонията по награждаването участваха Министърът на образованието и науката академик Николай Денков, Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, Н. Пр. Мартина Фийни – посланик на Ирландия в Република България, Лало Каменов – директор на ЦОИДУЕМ, доц.Йосиф Нунев, Сара Перин – директор на ТСА и Деян Колев – председател на ЦМЕДТ “Амалипе”. Церемонията се състоя на 13-ти януари в МОН, часове преди „Василица“ – Ромската нова година. Кои са останалите наградени, научете от тук. Присъстващите официални лица отправиха много важни послания.

В своето приветствие акад.Николай Денков поздрави всички образователни медиатори за тяхната неуморна работа, като сподели, че „образователните медиатори се борят децата на България да имат бъдеще. Това е най-важно! Те са хората, на които в немалка степен се крепи образователната система. Без образователните медиатори би било невъзможно да се изпълнят така важните въпроси в образователната система“. Просветният министър още допълни: „хората, с които работим от Център „Амалипе“, Деян Колев, Теодора Крумова знаят, че вратата ни е винаги отворена за проблемите на образователните медиатори. Знам, че наближава краят на проект „Подкрепа за успех“, който приключва през юни 2022г., като ще направим всичко необходимо да разрешим тези проблеми, за да се чувстват спокойни всички образователни медиатори за тяхната работа, защото тяхното спокойствие трябва да се прехвърли на родителите, с които работят“.

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов сподели, че „образователните медиатори са героите на днешното време, хората които успяват да върнат децата обратно в училище и чрез които процесът на интеграция се случва“. В своето обръщение вицепремиерът сравни образователните медиатори с пчеличките, като каза: „В природата има някои същества, за които малко хора знаят – това са пчеличките. Те правят света по-добър, макар да не се знае за всяка отделна пчеличка. Вие, образователните медиатори, общувате с родителите, децата, образователните институции, но трудът ви не може да бъде измерен просто така, защото усилията Ви изискват време, за да получите своите резултати, но ние знаем, че Вие имате огромно значение в нашето общество“.

Приветствие имаше и от председателя на Център „Амалипе“ Деян Колев, който поздрави всички присъстващи на церемонията, като им разказа легендата за Василица и сподели:

„Празнуването на Василица е свързано с легенда за Свети Васил – застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, по който преминават ромите, след като този мост е бил разрушен от Дявола или от Господ и спасява давещите се роми. Има нещо много символично в това, че новата година за ромската общност започва с възстановяване на мостове, това което бих искал да пожелая на нашите политици, на медиаторите и на всички присъстващи  е през цялата година да възстановяваме мостове. Много от тях бяха разрушени в България и имаме нужда да ги възстановим – мостовете помежду ни. Благодаря на МОН, че през изминалата година направихте така, че всички деца, които нямаха устройства за обучение в ОРЕС, да получат такива. Обявихте това още през юли по време на среща с директори от мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“ и го направихте чрез средствата на държавния бюджет. Това е много важно, защото поне минимума, всички училища да разполагат със устройства, които да предоставят на децата при случаи на обучение в ОРЕС, вече го има. Също така  благодарим, че продължихте проект „Подкрепа за успех“, който трябваше да свърши в края на август 2021г. Около 700 образователни медиатори, част от които и присъстващите в церемонията, са назначени по проект „Подкрепа за успех”. Проектът бе удължен до 30 юни 2022г., така че образователните медиатори да продължат своята дейност до тогава. Ние вярваме и разчитаме на Вас и екипа Ви. Разчитаме на вас за няколко неща:

  1. За образователната интеграция, интеркултурното образование и десегрегацията на училищата. Тези специфични теми трябва да се превърнат в едни от приоритетите на МОН. Коалиционното споразумение на настоящето правителство, за съжаление, не засяга тези теми. Там има само една точка, че ще се включат уроци за ромската общност в учебниците по история. Имаме нужда от интеркултурно образование не само в учебниците по история, но и във всички учебници от задължителната подготовка, интеркултурно образование, като факултативни учебни часове, като занимания по интереси и т.н. Имаме нужда от това, цялостния процес на образователна интеграция, която включва интеркултурно образование, което включва и десегрегацията на сегрегираните училища, да бъдат издигнати като приоритет. Фактът, че го няма в коалиционното споразумение, дава много голяма свобода на МОН да направи това, което е нужно и ние вярваме, че ще го направите. Ние от Център „Амалипе“ сме насреща, както и мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“ и други колеги от неправителствени организации.
  2. На 30-ти юни свършва проект „Подкрепа за успех“ за образователните медиатори. Аз се съмнявам, че новият проект, който ще е по програма „Образование“ ще може да стартира от 1 юли. Там е предвидено да има образователни медиатори, но фактът, че още не е одобрена Оперативната програма означава, че ще има забавяне. Знаете, че Европейската комисия все пак бави известно време одобряването, а след това се бави и самият управляващ орган докато обяви схемите. Подозирам, че поне няколко месеца ще е необходимо образователните медиатори да бъдат продължени със средствата от държавния бюджет, което само по себе си е нещо изключително добро, защото тези колеги тук присъстващи и 1000 други образователни медиатори в крайна сметка вършат работа за нас, за българската държава, не само за Европейската комисия.
  3. Друго, което е много важно: Новата схема на финансиране на училищното образование, която е залегнала и в коалиционното споразумение, е финансирането, което ще се извършва на базата на качеството на образование. Необходимо е да се наблегне на изследването на добавената стойност, на вертикалното проследяване на качеството и какъв напредък дават училищата, не като сравняваме елитни с по-малко елитни и т.н., а като видим какъв напредък дава едно училище, след като вземе децата през различните етапи на образование. Защото много от училищата, които обучават ромски ученици, имат огромна добавена стойност. Те вземат деца, които живеят в семейства с ниско образовани родители и ги подготвят за по-високи степени на образование, а в последствие – за реализиране на пазара на труда.”

В края на церемонията се включи и доц.Йосиф Нунев, който поздрави всички присъстващи „Ако не бяхте вие, образователните медиатори, живата връзка между нашата общност, тя нямаше да се осъществи. Въпреки всички пропуски, нашите деца продължават напред, за което изключително Ви благодаря още веднъж.”

Той насърчи медиаторите да не се задоволяват с това да останат медиатори цял живот, а да не спират да се развиват, да продължават да повишават образованието си и един ден да заемат мястото си като равностойни учители, защото децата имат нужда да виждат учители от ромската общност.

“Ако се бях задоволил с това да бъде учител, цял живот щях да си остана такъв, но не! Имах един професор Бишков, който ми бе казал – ти имаш задължение към твоята общност – да й помогнеш да излезе от ситуацията, в която е. Цял живот това правя чрез образованието. Това искам да видя и от вас.”

Освен плакети, участниците получиха като подарък и новоиздадената книга на доц. Нунев “Българските роми и образованието – минало, настояще, бъдеще”.

Преди церемонията по награждаването ученици от 106 ОУ „Григорий Цамблак“ в София сурвакаха министрите по повод ромската Нова година и поздравиха гостите с музикални изпълнения. Те бяха водени от проф. Илия Илиев – техен художествен ръководител. Изпълнението им е подготвено в рамките на проект, финансиран от ЦОИДУЕМ, Министър Денков поздрави децата за таланта им, подари им книги и им пожела щастливо детство и старание в училище.

Церемонията “Образователен медиатор на годината – 2021” бе част от инициативите на Център Амалипе за отбелязване на Василица – Ромската Нова Година. Тя бе последвана от онлайн чествания в Президентството на Република България, министерства и посолства.

Вижте още:

Николай Огнянов е избран за образователен медиатор на годината

Бахтало Нево Бреш! Бахтало о Васили! Честита нова 2022 г. от Център Амалипе!

Василица 2022: на гости на вицепрезидент, посланици и министри

Център Амалипе ще отбележи Василица 2022 в община Велико Търново

Събитието се реализира с подкрепата на Тръста за социална алтернатива и проект “Nosegregation”, финансиран от Европейската комисия