РЕСТАРТ на кампанията “Стара техника за ново начало” с поредните 30 изтеглени училища

След успешния старт на кампанията „Стара техника за ново начало“ в подкрепа на образованието, се уверихме, че някой път е нужно съвсем малко, за да постигнеш много!

За трите месеца на неяснота, страх, самота, социална изолация и нестихващи промени в  иначе непредвидимата обстановка на глобална пандемия, лъч надежда за стартиране на промяната в нас към по-добро проби непрогледната мъгла на недоверието и уплахата. Над 70 дарители с чисто сърце подкрепиха не малка част от най-пострадалите в кризата от КОВИД-19 – децата, които останаха абсолютно изолирани от образователната система, като почти 1200 от тях получиха устройства, с които да продължат своето образование в условията на стартиралото по спешност и без прецедент дистанционно обучение. Едно по едно устройствата, които събирахме и дарителите изпращаха директно към училищата, успяха да върнат на учениците вярата в това, че те ще имат равен шанс със своите връстници да продължат наравно обучението си, което е тяхната единствена възможност за израстване и промяна на стереотипа спрямо най-уязвимите групи. Ощетени по социален принцип и от основното им право на равен достъп до качествено образование, тяхното включване в последствие щеше да бъде още по-трудно и усилията полагани до този момент за активно им включване в образователния процес, щяха да бъдат осуетени от социалното неравенство в тази извънредно и без никаква подготовка въведена електронна среда на обучение. Благодарение на Фондация Заедно в час, които активно съдействаха за популяризирането, на дарителите, които се включиха активно и на училищата от мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“ успяхме да достигнем до десетки деца.

Повече за резултатите от първата част на кампанията за предходната учебна година може да прочетете ТУК.

С настъпването на новата учебна 2020-2021 година, пристъпваме с една идея по-подготвени за предстоящите събития, но отново в неведение и несигурност относно това, което предстои. Всички сме обнадеждени, че годината ще бъде присъствена в по-голямата си част, но знаем, че при определени условия, ще се прилага нововъведеното синхронно обучение в онлайн среда, или преминаване обучение от разстояние в електронна среда.

Затова Център „Амалипе“ обяви официално РЕСТАРТ на кампанията „Стара техника за ново начало“, за новата 2020/2021 учебна година като на 17.09.2020г., денят на Вяра, Надежда и Любов, в едно от подкрепените училища от предишните тегления ОбУ „П.Р.Славейков“, с. Джулюница, с помощта на чаровните третокласници и менторката Юлияна Стефанова, изтегли новите 30 училища, от останалите 100, които по реда на изтегляне да получат до 10 устройства от заявените.

Разчитаме на нови дарения и активизиране на кампанията, но също така и на нещо ново за тази учебна година: голяма подкрепа, която Амалипе се очаква да получи след като на 18.09.2020 Центърът бе обявен за един от тримата финалисти на извънредното издание на конкурса ПРОМЯНАТА. Специалното жури на ПРОМЯНАТА оцени стремежа ни за промяна и успеха на кампанията до момента. Новото в кампанията ще бъде включването на ученици-наставници като Юлияна Стефанова от Обединено Иновативно училище “П.Р. Славейков”, с. Джулюница, както и други изявени през годините наставници-доброволци към Център Амалипе, които да помагат на своите съученици да използват оптимално получената техника, да поддържат мотивацията си за образование. Предвиждат се още и мотивиращи срещи с дарителите, които да засилят интереса на подкрепените ученици към откриване и усъвършенстване на собствения си успех и завършване на по-висока степен в образованието си, за да имат възможност и те да разпространяват доброто и да станат добрия пример!

Списък на новите изтеглени 30 училища, както и кои бяха подкрепени до момента, може да видите тук. От тях ще бъдат подкрепени 29, тъй като изтегленото училище под номер 10, поради техническа грешка е вписано два пъти в таблицата за Нужда от електронни устройства и е дори първото изтеглено от началото на кампанията 🙂 – Това се казва късмет!

Новите условия в реда на кампанията ще бъдат публикувани в най-кратък срок!

Как можете да участвате в кампанията вижте тук!

АКО ИСКАТЕ ДА ДАРИТЕ УСТРОЙСТВО, МОЖЕТЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ ЧРЕЗ ПОПЪЛВАНЕТО НА ЗАЯВКА ТУК.

В началото на м. септември, с дарение предоставено от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), Център Амалипе успя да закупи още 35 таблета, които ще бъдат изпратени към поредните училища в списъка, а това са:

  • IV ОУ “Г.С.Раковски”, гр. Берковица
  • ОУ “Отец Паисий”, с. Стефан Караджа, обл. Силистра
  • ОУ “Христо Ботев”, с. Памукчи, обл. Шумен
  • ОУ “Отец Паисий”, с. Добротица, обл. Силистра (след като бъдат доокомплектовани с още 5 устройства)