TELUS International Bulgaria с второ голямо дарение за кампания “Стара техника за ново начало”

ОбУ “П.Р.Славейков”, с.Джулюница

Една от най-големите трудности в условията на пандемия, извънредно положение и социалната изолация бе да бъде продължено образованието и провеждането на учебните часове. Решението за това бе в дистанционното обучение, което постави пред изпитания всички ангажирани в образователния процес.

За съжаление обаче, в условията на икономическа и социална криза, бедността е решаващо условие за достъпа до образованието, защото през пролетта на 2020 то бе достъпно единствено и само във виртуална среда с помощта на модерните технологии. Проучване на Център Амалипе през месец март сред близо 200 училища показа, че в една четвърт от тях над 50% от децата нямат достъп до устройства, чрез които биха могли да се включат в онлайн обучение. В някои училища процентът на ученици без налични устройства надхвърляше ¾-ти от обучаемите.

Затова в края на месец март 2020 г. Център „Амалипе“ обяви Национална кампания за даряване на устройства “Стара техника за ново начало“ в подкрепа на образованието. Помолихме компании, организации и физически лица, които имат стара, но работеща техника или имат възможност да закупят такава с параметри, които да отговорят на нуждите на дистанционното обучение, да помогнат като се свържат директно с училищата, които имат нужда или с нас.

Един от първите дарители, които ни потърсиха бяха TELUS International Bulgaria. Те проявиха искрен

ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, с. Караджалово

интерес към нашата кауза и пожелаха да насочат към нас 40 компютъра с изключително добри параметри. Те зарадваха някои от първите изтеглени училища в началото на април и помогнаха на ученици, които нямат устройства да се включат в дистанционното обучение.

Месец по-късно, в резултат на доверието, прозрачността на кампанията и добрата съвместна работа, Telus International Bulgaria решиха да дарят още 150 компютъра. Така те станаха един от най-големите дарители в рамките на кампания „Стара техника за ново начало“ и ще зарадват учениците от още 15 училища в страната. Устройствата ще бъдат заведени към учебното заведение и при следващо обявено дистанционно обучение ще бъдат предоставени на деца, които имат нужда от тях.

Искаме да изкажем огромната си благодарност към TELUS International Bulgaria за щедростта им и доверието, което ни гласуваха. Благодарни са и учениците, родителите им и учителите, които оценяват безкрайно получената помощ.

Основно училище “Христо Ботев”, с.Търнава

Лично може да усетите емоцията и вълнението им от думите, които получихме от екипа на едно от училищата:

„НЕ СМЕ САМИ!

Дистанционното обучение постави пред изпитание много училища и ги изправи пред невъзможността да подсигурят устройства за своите ученици, за да направят достъпно обучението във всеки дом. В този труден момент една организация, до болка свързана с проблемите на образованието и малките училища, и …не само, отново протегна ръка с идеята да даде шанс на всяко дете…

СУ “Св. св. Кирил и Методий” – с. Бутан

Благодарение на кампанията на Център Амалипе – “Стара тeхника за ново начало” и на TELUS International Bulgaria, днес в ОбУ “П.Р.Славейков” пристигна дарение от 10 компютъра. Те ще бъдат предназначени за нов компютърен кабинет, а в случай на необходимост от дистанционно обучение ще бъдат раздавани на нуждаещи се ученици.

Благодарим Ви от сърце за подкрепата!!!“

ОбУ “П.Р.Славейков” с.Джулюница, обл.Велико Търново

Повече за първите дарения прочетете тук:

Професионалната гимназия по селско стопанство в Шумен получи дарение за своите ученици

Първите дарения от кампанията “Стара техника за ново начало” стигнаха до новите си собственици

Устройства стигнаха и до децата в с.Венелин, благодарение на TELUS International Bulgaria