Филмът “Обърни страницата” или правото на избор, щастие и бъдеще без болка

Всяка жена има право на самостоятелни избори, свобода, да бъде щастлива и обичана, ценена, уважавана. Но всяка ли го има? От началото на 2022г. до месец май 2022г. жените – жертви на домашно насилие са 1194. Това са само регистрираните случаи, за които жертвите са сигнализирали. Но реалният им брой е много по – голям. 

В хода на проведено проучване от Център “Амалипе” и като част от проект Pattern – Предотвратяване и борба с домашното насилие срещу ромските жени установихме, че домашното насилие спрямо ромски жени не е рядкост. Ромските жени, които преживяват домашно насилие, се сблъскват с повече трудности поради бедност, социално изключване, дискриминация и липса на социални услуги в районите, където живеят. Те рядко съобщават за случаи на домашно насилие, тъй като не са достатъчно информирани за проблема, както и кои служби да сигнализират.

Много от жените не осъзнават, че действията на техните партьори / съпрузи, представляват домашно насилие. Без значение от тяхната възраст и образование, всички те живеят в страх за своя живот, този на техните деца, опасяват се, че при опит да защитят себе си от насилника те ще бъдат изолирани от общността. Един живот, изпълнен с болка, викове, удари, счупвания, психическо и физическо малтретиране. Живот в страх. 

Повечето жертви на домашно насилие, които се включиха в направеното от нас проучване, посочиха че се страхуват да предприемат действия, чрез които да преустановят преживявания тормоз, защото се чувстват унижени, слаби, страхуват се, че няма да срещнат подкрепа както от своите семейства и приятели, така и от компетентните институции. 
Затова решихме да създадем филмът “Обърни страницата”, който ще помогне на всички жени без значение от тяхната възраст, образование и етнос, да осъзнаят, че домашното насилие не е рядко срещано, никой не е застрахован от това да го преживее. А всяка жена, странала жертва на насилие, носи белезите от него в своята психика и тяло много по – дълго време отколкото трае един шамар. Ако шамар беше най-тежкото действие, което предприема насилникът….

В поставената мисия ни помогна един изключително изявен ученик от училише от мрежата на Център “Амалипе” – Христо Георгиев – арт натура, момче, което често държи четки и моливи в ръка, и ги заменя от време на време с китарата, на която обича да свири. От ранна възраст се увлича по рисуване и музика и твори през цялото време. В усъвършенстването на таланта му му помагат неговите учители от Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии в град Ямбол, в което той тази година е дванадесетокласник. Христо не неглижира задълженията си на ученик, дори отделя време за доброволство. Увеличава своя капацитет като участва в Лидерската академия за ученици от ученическите парламенти на Център Амалипе, както и в 17-ти Детски ромски фестивал „Отворено сърце“.

Гласът на Силвия Станчева – дългогодишен борец за превенцията на ранните бракове, вдъхна живот на прекрасните графики, излезли изпод ръката на Христо. Така “оживя” сценарият, написан от нея и Анна Великова. Сценарий, който е толкова често срещан сред ромските жени, но често остава скрит от погледите на близките на жертвата, както са скрити и многобройните синини, неправилно лекувани счупвания и отчаянието на жената. 

Една история, която може да докосне както подрастващите млади момичета, които тепърва научават какво е да се влюбиш, да бъдеш щастлива, да мечтаеш, но и да се бориш за едно светло и лишено от болка бъдеще, така и жените, които не осъзнават колко сериозен проблем е домашното насилие и колко лесно всяка жена може да се окаже под ударите на насилника.

Филмът може да послужи с образователна цел като бъде използван при дискусии с ученици и родители. В голяма степен се наблюдава домашно насилие и при т. нар. “ранни бракове”, поради което е от изключително значение подрастващите да научат, че любовта има и друга страна, за която често се научава, когато е прекалено късно. 

 

Станете част от нашата инициатива! Предайте посланието!

Вижте и кратка брошура с основна информация за домашното насилие ТУК

 

 

 

Вижте още:

Заедно в борбата срещу домашното насилие

Център „Амалипе“ започва съвместна работа с чуждестранни партньори от Португалия, Румъния, Гърция и Испания за превенция на домашното насилие над ромски жени

Продължава борбата на Център “Амалипе” срещу домашното насилие спрямо ромските жени

Център “Амалипе” проведе проучване сред ромските жени относно информираността им за домашното насилие – какво научихме?

8 април – Международен ден на ромите

Международен ден на момичето

Център “Амалипе” изготви Протокол за домашно насилие спрямо ромски жени: полезно ръководство за професионалисти

Образователният медиатор Ирена Михайлова проведе среща за информиране на ромски жени за домашното насилие

Преодоляването на негативните практики в ромска общност и борбата с домашното насилие е важна част от работата на образователните медиатори

Жената е жена не само на 8 март

Център Амалипе организира седмица за борба с насилието над жените